Το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12-13 Ιουλίου συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ, την Πέμπτη. Τα μέλη της τοποθετήθηκαν γύρω από τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της , τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το ρόλο που διαδραμάτισε το ΕΚ, καθώς και την προοπτική συμμετοχής του ΕΚ στην παρακολούθηση της εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία) χαιρέτισε τη σαφή δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο χρόνο ωρίμανσής του, αντί να γίνει ένα ”κούρεμα”. Υπογράμμισε επίσης, ότι η διακυβερνητική μέθοδος διαπραγμάτευσης για τέτοιου είδους συμφωνίες έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, διότι η αρνητική ανατροφοδότηση από εθνικές πολιτικές κατέστησε δυσκολότερο το συμβιβασμό. Κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιείται η κοινοτική μέθοδος, συμπεριλαμβάνοντας τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση των εφαρμοστικών ρυθμίσεων, πρόσθεσε.

Ο Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ , Ελλάδα) δήλωσε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης απέχει πολύ από το να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι τώρα χειρότερη απ’ ότι ήταν πριν τις πρόσφατες εκλογές, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώνεται, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι τεράστιο και η κυβέρνηση αντί να έχει “ιδιοκτησία ” του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συνεχίζει να υιοθετεί ιδεολογική στάση η οποία ενδέχεται να επιφέρει πολιτική αστάθεια, πρόσθεσε.

Η Maria João Rodrigues (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) αποκάλεσε τη συμφωνία “άδικη και μη βιώσιμη”. Είχε εκτροχιαστεί, είπε, με τη χρήση της διακυβερνητικής μεθόδου, αντί της κοινοτικής. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ανάκαμψη, και παρά το γεγονός ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αυτές θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα σε ζητήματα όπως η βελτίωση του φοροεισπρακτικού συστήματος, αντί της περικοπής των συντάξεων των φτωχότερων, υπογράμμισε, προσθέτοντας, ότι το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα επενδυτικό ταμείο για τους Έλληνες.

O Νότης Μαριάς (EΣΜ, Ελλάδα) τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε από τους πιστωτές συνέβαλε στο να βρεθεί πάνω από το 40% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Η τρόικα θέλησε να αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και οι συνταγές της διαίρεσαν την ευρωζώνη σε δανειστές και οφειλέτες, σε ισχυρούς και αδύναμους, πρόσθεσε.

Η Cora van Nieuwenhuizen (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία) υποστήριξε ότι κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Μετά από τόσες συνόδους κορυφής, συμφωνίες και συνομιλίες, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, παρ’ όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν , αν και ελπίζουμε τώρα σε ένα κλίμα πιο βελτιωμένο. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πώς μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τις εφαρμόσει καθώς άλλες προγενέστερες και λιγότερο δύσκολες δεν πραγματοποιήθηκαν, διερωτήθηκε.

Ο Δημήτριος Παπαδημούλης (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ελλάδα) υποστήριξε ότι η πεντάμηνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τα λάθη των τελευταίων 40 χρόνων στην Ελλάδα. Τον ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις τον είχε παίξει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, είπε, ενώ αυτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν δευτερεύον και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανύπαρκτος. Το Grexit θα πρέπει να ”διαγραφεί από το λεξιλόγιό μας”. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μπορεί να κάνει τις αλλαγές και να μας απαλλάξει από την ολιγαρχία, κατέληξε.

Ο Ernest Urtasun (Πράσινοι, Ισπανία) αποκάλεσε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Αθήνα ένα “οικονομικό πρόγραμμα καμικάζι”, που επιβάλλεται ως “πολιτική τιμωρία”. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καταγγείλει το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ “απειλείται” με αποβολή από την ευρωζώνη από ένα άλλο, πρόσθεσε.

Ο Gerolf Annemans (ΕΕΕ, Βέλγιο) κατήγγειλε τη συμφωνία ως “σκανδαλώδη, συκοφαντική και άνευ αξίας”. Η μία αχτίδα ελπίδας είναι ότι το Grexit εξακολουθεί να υπάρχει ως επιλογή, είπε, τονίζοντας ότι αφήνοντας την Ελλάδα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη ήταν ένα “ιστορικό λάθος”, αλλά τώρα όλοι φοβούνται ότι αν η Ελλάδα βγει από την ζώνη του ευρώ, θα συμπαρασύρει την Πορτογαλία, την Ισπανία και ενδεχομένως ακόμη και τη Γαλλία.