Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πηγαίνουν τα περισσότερα ταξίδια πόλης συγκριτικά με τους υπόλοιπους τουρίστες σύμφωνα με έρευνα της IPK International για την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.
Οι περιηγήσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ήταν ένα είδος τουρισμού που άνθησε την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα κανένα άλλο είδος τουρισμού δεν έχει αυξηθεί τόσο ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτή η παγκόσμια τάση ισχύει και για τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι Ευρωπαίοι σε πόλεις αλλών χωρών.
Ειδικότερα,το 2014, οι Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν σχεδόν 70 εκατομμύρια ταξίδια πόλης προς διεθνείς προορισμούς και έκαναν κράτηση περίπου για 400 εκατομμύριες διανυκτερεύσεις.
Σε σύγκριση με το 2007, ο αριθμός των ταξιδιών σε ξένη πόλη από τους Ευρωπαίους αυξήθηκε κατά 60 τοις εκατό στο σύνολο, το οποίο αντιστοιχεί σε 7 τοις εκατό ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη αυτό το είδος τουρισμού έχει αυξηθεί δύο φορές γρηγορότερα όσο το σύνολο της αγοράς για τις διακοπές στο εξωτερικό.
Οι παραδοσιακές διακοπές στην πόλη κυριαρχούν στην αγορά με μερίδιο σχεδόν 75 τοις εκατό, ενώ το ένα τέταρτο του συνόλου των ταξιδιών συνδυάζονται με επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, και μόνο ένα τοις εκατό είναι κίνητρο για επαγγελματικά ταξίδια .
Ο πιο δημοφιλής προορισμός για ταξίδια σε ξένη πόλη από τους Ευρωπαίους είναι η Γερμανία. Με σχεδόν 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2014, η Γερμανία έχει αυξήσει ραγδαία από το 94 τοις εκατό συνολικά και κατά 10 τοις εκατό το χρόνο αυτό τον τουρισμό πόλης , ξεπερνώντας τους προηγούμενους κορυφαίους προορισμούς της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Αυτή η αύξηση θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκίνησει, για παράδειγμα, από τα ελκυστικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία το 2006. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης υψηλά στην κλίμακα δημοτικότητας για ταξίδια σε ξένη πόλη. Η Αυστρία (στην έκτη θέση) έχει αναπτυχθεί θετικά με τον αριθμό των επισκεπτών της πόλης να διπλασιάστηκε από το 2007.
Το Παρίσι και το Λονδίνο ανταγωνίζονται για την πόλη του Champions League και είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους μεμονωμένους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, το Βερολίνο (στην τρίτη θέση) έχει επίσης αφήσει πίσω πολλούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς εξαιτίας της συνεχής τουριστικής ανάπτυξης . Από την τέταρτη ως τη δέκατη θέση της κατάταξης βρίσκονται Βαρκελώνη, Πράγα, Άμστερνταμ, Βιέννη, Ρώμη, Μόναχο και τη Νέα Υόρκη.
Ακόμη ,οι περιηγήσεις στην πόλη πραγματοποιούνται κάθε εποχή του χρόνου. Σε σύγκριση με το 2007, όταν τα δύο τρίτα του συνόλου των ταξιδιών πόλης πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μόνο το 52 τοις εκατό των ταξιδιών γίνονται πλέον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το 48 τοις εκατό γίνονται το χειμώνα. Οι πιο δημοφιλείς μήνες για ταξίδια είναι ,κατά φθίνουσα σειρά, ο Αύγουστος .ακριβώς μπροστά από το Μάιο, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο.
Σημαντικα στοιχεία αύτο τους είδους διακοπών είναι ότι οι επισκέπτες της πόλης έχουν περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν και το ταξίδι τους διαρκεί λιγότερο.
Τα σύντομα ταξίδια είναι μια σημαντική τάση, καθώς από το 2007, η μέση διάρκεια ενός ταξιδιούσε ξένη πόλη μειώνονται συνεχώς. Το μερίδιο των σύντομων ταξιδιών που διαρκούν 1-3 νύχτες έρχεται σε πάνω από 40 τοις εκατό και αυξάνεται σταθερά. Η αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια από ότι για μεγαλύτερα ταξίδια στην πόλη.
Επιπλεόν , η ιδιωτική κατοικία έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στα ξενοδοχεία. Παρά την αύξηση των κρατήσεων , τα ξενοδοχεία έχουν βιώσει μια μείωση του μεριδίου της συνολικής αγοράς στη διαμονή . Τα δύο τρίτα των επισκεπτών της πόλης εξακολουθούν προτιμούν τ διαμονή σε ξενοδοχείο. Αλλά ηλεκτρονικές πύλες που προσφέρουν τοπικούς οικοδεσπότες, όπως Airbnb ή Wimdu, έχουν βιώσει μια πραγματική έκρηξη και είναι οι νέες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.
Ακόμη, ο τουρισμός πόλης είναι ως επί το πλείστον μια δραστηριότητα για ευκατάστατους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το World Travel Monitor®, τα τέσσερα πέμπτα των τουριστών της πόλης έχουν υψηλότερο εισόδημα και προέρχοναι από καλύτερες μορφωμένες κοινωνικές τάξεις.
Το 2014, η μέση δαπάνη ανά άτομο σε ένα ταξίδι σε ξένη πόλη ανήλθε σε περισσότερα από 700 ευρώ, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 130 ευρώ τη βραδιά. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, κλπ.