Κάθε πόλη έχει το δικό της πρόσωπο, τα δικά της αξιοθέατα αλλά και τα δικά της χαρακτηριστικά χρώματα. Οι ταξιδιώτες στους οποίους αρέσει να εξερευνούν τις  ευρωπαϊκές πόλεις συνήθως βρίσκουν ότι ο κάθε τόπος επηρεάζεται επίσης από τα χρώματα των κτιρίων του.

Με αφορμή την αναζήτηση των τυπικών χρωμάτων διαφόρων πόλεων ο γερμανός ερευνητής Markus Pretnar ξεκίνησε ένα ταξίδι από τη Νορβηγία με προορισμό διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως τη Φινλανδία, τη Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τέλος, την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, χώρισε 22 πόλεις σε δώδεκα ίσες ομάδες και πήρε μια μεγάλη σειρά εικόνων».Ο Pretnar ταξίδεψε σε σημαντικά μέρη όπου το Google Earth έχει την “καρφίτσα” του, σε πεζόδρομους, καθώς και σε νέες περιοχές και αξιοθέατα.
Πήρε φωτογραφίες από αυτά τα μέρη και στη συνέχεια έκανε μια πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών φτιάχνοντας έναν χρωματιστό χάρτη. Ασχολήθηκε με τα πιο κοινά χρώματα και την αναλογική κατανομή τους, καταλήγοντας στον συμπέρασμα ότι : «Η πιο σημαντική πτυχή είναι ότι κάθε πόλη έχει ένα χρώμα το οποίο χαρακτηρίζει την ταυτότητά της”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκφραση του χρώματος δεν σταματά στο εθνικό επίπεδο μιας χώρας, αλλά συχνά είναι πολύ επηρεασμένη από τη γλωσσική κουλτούρα των ευρωπαϊκών πόλεων.

«Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες και την περιοχή της Βαλτικής μπορείτε να βρείτε συχνά χρώματα όπως το κόκκινο, πράσινο ή μπλε. Όσο νοτιότερα πας, τόσο πιο φωτεινή είναι τα χρώματα», υποστηρίζει ο γερμανός ερευνητής.
Οι πόλεις της Γερμανίας έχουν επίσης το δικό τους χαρακτήρα χρώματος. Όποιος ταξιδεύσει στη βόρεια Γερμανία συναντά συχνά κτήρια από κόκκινα τούβλα για παράδειγμα.

Μάλιστα, ο καθηγητής, Markus Schlegel, μιλά για ένα «master plan χρωμάτων” προκειμένου να σχεδιάσουν τον αστικού χώρο των ευρωπαϊκών πόλεων στρατηγικά και με βιώσιμο τρόπο.

Επιπλέον ο επικεφαλής της Μονάδας αστικής ανάπτυξης της γερμανικής Ομοσπονδίας των Δημοτικών Αρχών στη Βόννη, δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι από τη σκοπιά της αστικής ανάπτυξης, τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τέλος, για τη σημασία που διαδραματίζουν τα χρώματα στην εικόνα μιας πόλεις χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, πολλές ιστορικές παλαιές πόλεις εξέδωσε ξεχωριστά καταστατικά για το σχεδιασμό και τα χρώματα.

Συγκεκριμένα, «Οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων σε ορισμένα ιστορικά κέντρα των πόλεων δεν έχουν τις συνήθεις πολύχρωμες πινακίδες τους, αλλά πρέπει να εναρμονιστούν και να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της πόλης. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το ιστορικό περιβάλλον δεν επηρεάζεται αποκλειστικά από τις εντυπωσιακές πολύχρωμες διαφημίσεις », αναφέρει ο κ. Düsterdiek.