Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο ευρωπαϊκός κανόνας των 90 ημερών, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους τουρίστες. Ορίζει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών με έγκυρη θεώρηση μπορούν να εισέλθουν σε χώρες του Χώρου Σένγκεν  μόνο για συνολικά 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών.

Αυτό ισχύει για ταξίδια σε 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και για Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Οι χρήστες στο ταξιδιωτικό φόρουμ του Reddit αποκαλύπτουν τους προορισμούς εκτός Σένγκεν της Ευρώπης για όσους έχουν εξαντλήσει τις 90 ημέρες και θέλουν να αποφύγουν την απαγόρευση ενός έτους στις αποδράσεις τους στην Γηραιά Ηπειρο.

Είναι χώρες που δίνουν βίζα ή έχουν είσοδο για ταξιδιώτες χωρίς θεώρηση για έως και 90 ημέρες, αλλά επειδή δεν αποτελούν μέρος της Σένγκεν, το διάστημα για διακοπές σε αυτές δεν υπολογίζεται στο όριο των τριών μηνών.

Πρόκειται για προορισμούς ιδανικούς για διακοπές για όλα τα γούστα σε μεσογειακές παραλίες, λίμνες, εκπληκτική φύση, ορεινή ομορφιά, γαστρονομία, πολιτισμό, νυχτερινή ζωή και πάνω απ’ όλα με προσιτό κόστος.

Οι top χώρες εκτός Σένγκεν σε Ευρώπη για όσους έχουν εξαντλήσει τις 90 ημέρες

  • Η Αλβανία δεν είναι χώρα Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί υπήκοοι τρίτων χωρών -συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών- μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς οι ημέρες τους να υπολογίζονται στον ευρύτερο κανόνα.
  • Βόρεια της Αλβανίας είναι το Μαυροβούνιο, ένα άλλο βαλκανικό διαμάντι με εκπληκτική ακτογραμμή που δεν δεσμεύεται από τον κανόνα των 90 ημερών.
  • Το ίδιο και η Κύπρος που ανήκει σε ΕΕ αλλά δεν είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν και δεν εμπίπτει στους χρονικούς περιορισμούς.
  • Η Ιρλανδία είναι η άλλη χώρα της ΕΕ εκτός χώρου Σένγκεν και είναι ιδανική για τους Βρετανούς  τουρίστες.
    Βάσει της Κοινής Ταξιδιωτικής Συμφωνίας (παρά την αποκοπή από άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Brexit), απολαμβάνουν ελευθερία μετακίνησης.
    Αυτό σημαίνει ότι η παραμονή τους στην Ιρλανδία δεν περιορίζεται με κανέναν τρόπο και δεν μειώνει τις ημέρες διακοπών τους στο μπλοκ.
  • Πρόσβαση χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες προσφέρει σε πολλούς τουρίστες και η Βόρεια Μακεδονία.  Καθώς δεν αποτελεί μέρος του Χώρου Σένγκεν, ο χρόνος για διακοπές στον προορισμό δεν υπολογίζεται στο όριο των 90 ημερών.