Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), που εκπροσωπεί τους Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Eurail για να παρουσιάσει μια Λευκή Βίβλο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές για διεθνή τουρισμό στην Ευρώπη.

H Λευκή Βίβλος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές για τον διεθνή τουρισμό στην Ευρώπη, παρουσιάζει πιθανά μοντέλα ανάπτυξης όπου οι σιδηροδρομικές μεταφορές καθίστανται καθοριστικής σημασίας για τα διεθνή ταξίδια , μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και αποτρέποντας την επιστροφή σε καταστάσεις υπερτουρισμού.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και τη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των διεθνών επιβατών τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τουρισμό.

Η κλίμακα αυτής της κρίσης θα είναι άνευ προηγουμένου και αισθητή σε όλες τις περιοχές και χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τελευταία πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η μείωση μπορεί να φτάσει το 60-80% στη διεθνή τουριστική οικονομία το 2020, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης και την ταχύτητα με την οποία αναπηδούν τα ταξίδια και ο τουρισμός.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά ότι το 2020, περίπου 13 εκατομμύρια τουριστικές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κινδυνεύουν λόγω της επιδημίας COVID-19. Η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι αργή, με την Ευρώπη στο σύνολό της να μην επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 έως το 2023.

Ως ένας από τους πιο εντατικούς τομείς της οικονομίας, απαιτείται υποστήριξη για την ταχεία ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα για να αποφευχθεί η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Καθώς η σημασία των κλιματικών προκλήσεων δεν έχει μειωθεί, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας πρέπει επίσης να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και να θέσει νέα πρότυπα που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη σύμφωνα με βιώσιμα πρότυπα.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα,  η Eurail καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς

  • Ισχυρή πολιτική και οικονομική υποστήριξη για την προώθηση των πλεονεκτημάτων των σιδηροδρομικών ταξιδιών για λόγους αναψυχής μεταξύ των ταξιδιωτών από την Ευρώπη και το εξωτερικό, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών και διαφημιστικών εκστρατειών.
  • Προώθηση και υποστήριξη πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον κλάδο που οδηγούν οι σιδηρόδρομοι και τα εθνικά συμβούλια τουρισμού, για τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων και την εξασφάλιση υποστήριξης για κοινή δράση.
  • Δέσμευση για επένδυση και υποστήριξη των σιδηροδρόμων.
  • Απρόσκοπτη, βιώσιμη, προσιτή κινητικότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Μιλώντας για τη συνεργασία, ο Eduardo Santander , Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC, δήλωσε ότι «Η τρέχουσα κρίση αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή, για μια νέα αρχή στον τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό και να επαναπροσανατολίσουμε τον τομέα σε μια πραγματικά αειφόρο αναπτυξιακή πορεία, που θα μπορούσε να καθιερώσει τον ευρωπαϊκό τουρισμό, με την πάροδο του χρόνου, ως πρότυπο για βιώσιμη ανάπτυξη».