Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίζει την προσωπική εξυπηρέτηση σε πρακτορεία διαβατηρίων σε ταξιδιώτες με “επείγουσα κατάσταση” που χρειάζονται διαβατήριο για άμεσο διεθνές ταξίδι μέσα σε 72 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του .

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής όρισε ως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης “σοβαρές ασθένειες, τραυματισμούς ή θανάτους στην άμεση οικογένειά σας”, για παράδειγμα γονείς, παιδιά, συζύγους, αδέλφια, θείες ή θείους. Οι αιτούντες σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεούνται να αποδείξουν την επείγουσα κατάσταση, όπως πιστοποιητικό θανάτου ή υπογεγραμμένη επιστολή από νοσοκομείο, καθώς και απόδειξη για κράτηση ταξιδιού, όπως εισιτήριο ή δρομολόγιο.

Άλλοι αιτούντες διαβατηρίου μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση σε ορισμένες εγκαταστάσεις αποδοχής, όπως ταχυδρομικά γραφεία ή μέσω ταχυδρομείου, αλλά συνιστάται να αναμένουν “σημαντικές καθυστερήσεις”.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έπαψε να προσφέρει την επιταχυνόμενη υπηρεσία διαβατηρίων στις 19 Μαρτίου και εργάζεται για να διεκπεραιώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τότε.

Επιπλέον, τα πρακτορεία διαβατηρίων στην Ατλάντα, το Κοννέκτικατ, τη Νέα Ορλεάνη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Χουάν είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας.