Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ καθήλωσε 171 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 9, ακυρώνοντας εκατοντάδες πτήσεις.

Οι επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να συμμορφωθούν με την οδηγία αξιοπλοΐας, μετά από έκρηξη παραθύρου στον αέρα κατά την πτήση της Alaska Airlines από το Πόρτλαντ του Όρεγκον.

«Προτεραιότητα της FAA είναι πάντα η ασφάλεια των Αμερικανών, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση της.
Σε αυτό το πνεύμα, τα αεροσκάφη Boeing 737-9 θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος έως ότου οι φορείς εκμετάλλευσης ολοκληρώσουν τις ενισχυμένες επιθεωρήσεις που περιλαμβάνουν τόσο τα βύσματα εξόδου της αριστερής όσο και της δεξιάς πόρτας καμπίνας όσο και τα εξαρτήματα της πόρτας.

Οι αερομεταφορείς πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις διορθωτικών ενεργειών με βάση τα ευρήματα των επιθεωρήσεων πριν επαναφέρουν οποιοδήποτε αεροσκάφος σε λειτουργία».

Οι αξιωματούχοι της FAA αποκάλυψαν ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) θα ηγηθεί της έρευνας για το περιστατικό γύρω από την πτήση 1282 της Alaska Airlines.

Η Jennifer Homendy, επικεφαλής του NTSB δήλωσε ότι τα εξαρτήματα στο πάνω μέρος του πώματος της πόρτας που αποκολλήθηκε από το αεροπλάνο ήταν σπασμένα.

Οπως υπογράμμισε «δεν γνωρίζουμε αν τα μπουλόνια έσπασαν κατά την τοποθέτηση ή αργότερα. Αυτό θα το δούμε αυτό στο εργαστήριο μας».

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) ανακοίνωσε πώς τα αεροσκάφη Boeing 737-9 MAX, που πραγματοποιούν πτήσεις στην Ευρώπη δεν έχουν αυτή τη διαμόρφωση στο πάνω μέρος της πόρτας και ως εκ τούτου μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Ο EASA βρίσκεται σε επαφή με την FAA για αυτό το θέμα και θα παρακολουθεί στενά την έρευνα για το συμβάν της Alaska Airlines.

Οι μηχανικοί των αερομεταφορέων των ΗΠΑ που πετούν τα περισσότερα αεροσκάφη 737 MAX 9, η Alaska και η United Airlines, έπιασαν δουλειά αμέσως. Ανέφεραν ότι βρήκαν «χαλαρό υλικό» στη σχετική περιοχή και βίδες που χρειάζονταν σύσφιξη σε διάφορα πάνελ.

Η Boeing, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα με διάφορα αεροπλάνα όλα αυτά τα χρόνια, δεσμεύτηκε να «βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε ευρημάτων» από τις αεροπορικές εταιρείες κατά τις επιθεωρήσεις στα αεροσκάφη Max 9.

Ακυρώσεις πτήσεων σε Alaska Airlines και United Airlines

Η Alaska εξέδωσε μια «ευέλικτη ταξιδιωτική απαλλαγή» σε όλο το δίκτυο της, επιτρέποντας σε όλους τους πελάτες να αλλάξουν τις πτήσεις τους, ανεξάρτητα από το αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο.

Οι επιβάτες μπορούν να κάνουν νέα κράτηση για τις πτήσεις τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου χωρίς χρέωση ή να ακυρώσουν την κράτηση για μελλοντική πίστωση ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν θα λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

«Η γείωση 737-9 Max έχει επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία μας, δήλωσε εκπρόσωπος της Αλάσκας. Έχουμε ακυρώσει 230 πτήσεις μέχρι στιγμής και αναμένονται περισσότερες διακοπές.

Οι ακυρώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο μισό της εβδομάδας και ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες με ταξιδιωτικά σχέδια να συνεχίσουν να ελέγχουν το email τους και το alaskaair.com για ενημερώσεις.»

Η United Airlines, η οποία καθήλωσε τα 79 MAX 9 στον στόλο της, ακύρωσε 226 πτήσεις χθες Δευτέρα, που αντιστοιχούν στο 8% των προγραμματισμένων αναχωρήσεων της.