Άνοδο αναμένεται να καταγράψει ο εξερχόμενος τουρισμός της Ιταλίας και τα ταξιδιωτικά της έξοδα το 2017, μετά από χρόνια κακουχιών και παρακμής.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητικών κέντρων και του italiani.coop, το οποίο προώθησε έρευνα σε εθνικό επίπεδο για να ανακαλύψει τις προθέσεις των Ιταλών αλλά και τους προορισμούς που προτιμάνε.

Η έκθεση αποκάλυψε μια σημαντική τάση. Οι Ιταλοί το 2017 είναι πρόθυμοι να κάνουν κάποια θυσία για να πάνε διακοπές, αυξάνοντας αυτό το καλοκαίρι κατά 10% τον αριθμό των παραθεριστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος (από 74% σε 84%).

Τούτο αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ανακούφισης μετά από χρόνια καθόδου  όσον αφορά στον ιταλικό εξερχόμενο τουρισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των αιτημάτων για κρουαζιέρες και πολυτελή ξενοδοχεία, ειδικά στα παραθαλάσσια θέρετρα. Αυτός είναι και ο τύπος του ταξιδιού που θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τη διάρκεια αυτής της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Ιταλούς έχει ήδη κάνει κράτηση για τις διακοπές του από το τέλος Απριλίου ή τουλάχιστον από το τέλος Μαΐου. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση 28% στις διακοπές στη φύση, ενώ οι παραθαλάσσιες διακοπές παρουσίασαν αλματώδη ανάπτυξη ύψους 9%, παραμένοντας ο αγαπημένος τύπος διακοπών και το καλοκαίρι του 2017.

Αντίθετα, οι μεγάλες πόλεις και τα πολιτιστικά αξιοθέατα φαίνεται ότι προσελκύουν λιγότερους Ιταλούς τουρίστες αυτήν τη στιγμή, με πτώση 4%. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “φυσιολογική αντίδραση” λόγω της αναταραχής στο διεθνές μέτωπο.

Σύμφωνα με περαιτέρω στοιχείς της έρευνας, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης προς τους προορισμούς στο εξωτερικό, με την Ισπανία και την Ελλάδα να αποτελούν τις χώρες προτεραιότητας για τους Ιταλούς λάτρεις της θάλασσας.