Η Τουρκία χαρίζει τη δυνατότητα για αμέτρητες περιπέτειες στους ταξιδιώτες που εξερευνούν την καρδιά της Μεσογείου.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν πολλοί προορισμοί γνωστοί για τη φυσική ομορφιά τους, λουσμένοι στα χρώματα του φθινοπώρου, αλλά και αρχαίες πόλεις με πολλά ευρήματα τα οποία ήρθαν στο φως στο πλαίσιο πρόσφατων ανασκαφών και μέρη που αναδεικνύουν τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Τουρκίας.

Διακοπές στη θάλασσα, την άμμο και στον ήλιο της Μεσογείου

Το φθινόπωρο, οι νότιες ακτές της Τουρκίας παραμένουν ιδανικές για διακοπές στη θάλασσα, με το ήπιο κλίμα τους, την ηλιοφάνεια και τις καταγάλανες ακτές τους. Η Αττάλεια (Antalya), στην καρδιά της τουρκικής Ριβιέρας και με 233 παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία, έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες, αφού απολαύσουν τον μεσογειακό ήλιο και τα ζεστά νερά, μπορούν επίσης να κάνουν ημερήσιες εκδρομές στους αρχαίους οικισμούς γύρω από την πόλη.

Από την Άσπενδο μέχρι τη Σίδη, οι αρχαίες πόλεις αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά μέρη του κόσμου.

Στην Αττάλεια, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να παίξουν γκολφ στα ξενοδοχεία του Μπελέκ (Belek), να βουτήξουν στα όμορφα νερά του Κας (Kaş), να επισκεφθούν εκπληκτικά σπήλαια όπως το Καραΐν (Karain) και το Νταμλατάς (Damlataş) για να απολαύσουν αξιοθέατα που όμοιά τους δεν υπάρχουν αλλού και να περπατήσουν μονοπάτια πεζοπορίας, όπως η Λυκία Οδός και το Μονοπάτι του Αγίου Παύλου.

Γαστρονομικές περιπέτειες

Οι ακτές της Τουρκίας προσφέρουν απολαυστικά γαστρονομικά ταξίδια με άφθονα φρέσκα θαλασσινά, βιολογικά προϊόντα, αρωματικά βότανα και ελαιόλαδο. Το φθινόπωρο, τα δημοφιλή θέρετρα της περιοχής ζωντανεύουν με τα φεστιβάλ του τρύγου και την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτές τις πανάρχαιες παραδόσεις.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν υγιεινά εδέσματα, από ζουμερά ψάρια μέχρι χορταστικά λαχανικά που παρασκευάζονται με βάση το ελαιόλαδο, καθώς και μεζέδες, όλα συνοδευόμενα από τα φημισμένα κρασιά της περιοχής. Όμως, ο πιο διάσημος γαστρονομικός προορισμός της περιοχής είναι, χωρίς αμφιβολία, η γοητευτική συνοικία Βουρλά (Urla) της Σμύρνης.

Η ήσυχη πόλη, όπου η ζωή κυλά σε χαλαρούς ρυθμούς, είναι ένα αυθεντικό μέρος για να βολτάρετε σε αμπελώνες και ελαιώνες και αργότερα να απολαύσετε αξέχαστα γεύματα σε εστιατόρια που προσφέρουν προϊόντα από το αγρόκτημα κατευθείαν στο τραπέζι σας και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin.

Καππαδοκία: Μια μοναδική γεωγραφική περιοχή

Ένα άλλο πανέμορφο μέρος για εξερεύνηση, απολαμβάνοντας τον ευχάριστο καιρό του φθινοπώρου, είναι η Καππαδοκία. Οι επισκέπτες πρέπει απαραιτήτως να πετάξουν με αερόστατο και να δουν την ομορφιά αυτής της μαγευτικής χώρας να απλώνεται κάτω από τα πόδια τους.

Η Καππαδοκία περιγράφεται πάντα ως «απόκοσμη» λόγω των νεραϊδοκαμινάδων και του φανταστικού τοπίου της, αλλά η ιστορία και ο πολιτισμός της είναι εξίσου εντυπωσιακά. Στο πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αυτή υπήρξε κοιτίδα αμέτρητων πολιτισμών.

Το Υπαίθριο Μουσείο του Γκιορεμέ (Göreme), Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθεί κανείς και να γνωρίσει τις λιθόκτιστες εκκλησίες του που φέρουν πανέμορφες νωπογραφίες.

Οι υπόγειες πόλεις όπως το Καϊμακλί (Kaymaklı) και το Ντερινκιουγιού (Derinkuyu), που χτίστηκαν για να προστατεύσουν τους κατοίκους τους από τις επιδρομές αρχαίων λαών, προσκαλούν τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τις περίπλοκες σήραγγες και τους θαλάμους τους, προσφέροντας μια ματιά στο παρελθόν.

Ταξίδι στα νοτιοανατολικά της χώρας: εκεί όπου η πολιτισμική κληρονομιά συναντά τη γαστρονομία

Το φθινόπωρο αποτελεί ιδανική εποχή για εξερεύνηση των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τα μυστήρια και τις γαστρονομικές απολαύσεις. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το Αντιγιαμάν (Adıyaman), όπου δεσπόζει το Όρος Νεμρούτ (Nemrut), μνημείο της UNESCO με τα κολοσσιαία αγάλματα και τους αρχαίους τύμβους του, αλλά και την αξέχαστη ανατολή και το απερίγραπτο ηλιοβασίλεμα που μπορούν να απολαύσουν από την κορυφή του.

Από εκεί, μπορούν να συνεχίσουν για το Γκαζιαντέπ (Gaziantep), γνωστό ως γαστρονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας και ενταγμένο στον κατάλογο του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας, χάρη στον παγκοσμίως γνωστό μπακλαβά, το κεμπάπ και τα φιστίκια του. Στο Γκαζιαντέπ υπάρχει επίσης το Μουσείο Ψηφιδωτών Ζεύγματος, όπου φιλοξενούνται εκπληκτικά αρχαία ψηφιδωτά.

Στη συνέχεια, στη Σανλιούρφα (Şanlıurfa), υπάρχουν οι αρχαιότεροι οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής στον κόσμο, όπως το Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe) και το Καραχάν Τεπέ (Karahantepe). Η συνεχιζόμενη έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Τας Ταπελέρ (Taş Tepeler) στους οικισμούς αυτούς ανέδειξε πρόσφατα πολλά πρωτοποριακά ευρήματα. Ακολουθεί το Μαρντίν (Mardin) που υποδέχεται τους ταξιδιώτες με την όμορφη λίθινη αρχιτεκτονική του.

Τα στενά δρομάκια του ανακαλύπτουν τον εντυπωσιακό πλούτο πολιτισμών και παραδόσεων της πόλης, με τα ιστορικά μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα τεμένη. Τέλος, το Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakır) είναι μια πόλη γνωστή για τα αρχαία τείχη της και τους ιστορικούς Κήπους Χεβσέλ (Hevsel), ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο του περιοδικού Time «Τα καλύτερα μέρη για το 2024», μπορεί να ταξιδέψει κάποιος με το φιλικό προς το περιβάλλον Diyarbakır Express, το νέο περιηγητικό τρένο που ταξιδεύει από την Άγκυρα προς τα βουνά στα ανατολικά της χώρας.