Καθώς το καλοκαίρι ξεθωριάζει και ο χειμώνας πλησιάζει, οι ιστορικές πόλεις βυθίζονται σε ζωηρά χρώματα και τα ήρεμα καταφύγια στην ύπαιθρο προσφέρουν μια ζεστή απόδραση—καθιστώντας το φθινόπωρο την ιδανική εποχή για μια μαγική απόδραση.

Το Focus on Travel διάλεξε τους καλύτερους προορισμούς για φθινοπωρινές αποδράσεις και τους παρουσιάζει.

Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για να επισκεφτείτε αυτό το φθινόπωρο

1. Εδιμβούργο, Σκωτία

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, κυλιόμενων λόφων και γραφικών πάρκων, που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για μια φθινοπωρινή απόδραση. Το περίφημο Royal Mile, στολισμένο με ιστορικά ορόσημα, γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό όταν πλαισιώνεται από το χρυσό φύλλωμα του φθινοπώρου.

Αν έχετε διάθεση για μια πιο χαλαρή μέρα, περιπλανηθείτε στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο , όπου τα εποχιακά λουλούδια και τα δέντρα είναι στα πιο όμορφα. Το πολιτιστικό ημερολόγιο του Εδιμβούργου είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις που γιορτάζουν την τέχνη, τη λογοτεχνία και την πλούσια ιστορία της πόλης. Και αν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις φιλικές προς τα κατοικίδια αποδράσεις στη Σκωτία .

2. Μπριζ, Βέλγιο

Συχνά αναφέρεται ως η «Βενετία του Βορρά», η Μπριζ είναι μια γοητευτική μεσαιωνική πόλη που μετατρέπεται σε παραμυθένιο σκηνικό κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του, με γραφικά σπίτια και κανάλια, πλαισιώνονται από δέντρα που ρίχνουν τα φλογερά και χρυσά φύλλα τους.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν μια βόλτα με βάρκα κατά μήκος του καναλιού, να παρακολουθείτετο φύλλωμα να πέφτει απαλά στο νερό ή να κάνετε μια ξενάγηση στα ιστορικά ζυθοποιεία της πόλης για να δοκιμάσετε τις διάσημες μπύρες του Βελγίου. Ολοκληρώστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη σε μια παραδοσιακή βελγική σοκολατοποιία για μερικές απολαυστικές λιχουδιές.

3. Πράγα, Τσεχία

Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και η μαγευτική ιστορία της Πράγας ζωντανεύουν το φθινόπωρο. Η εμβληματική Γέφυρα του Καρόλου και η πλατεία της Παλιάς Πόλης της πόλης είναι ακόμα πιο μαγευτικά κάτω από το απαλό, πορτοκαλί φως της εποχής.

Εξερευνήστε το απέραντο συγκρότημα του Κάστρου της Πράγας , το οποίο φαίνεται μαγευτικό με φόντο έναν συννεφιασμένο φθινοπωρινό ουρανό. Κάντε μια βόλτα στο πάρκο Letná, όπου θα ανταμειφθείτε με εκπληκτική θέα στον ορίζοντα της πόλης ή απολαύστε έναν καφέ σε ένα από τα πολλά γοητευτικά καφέ κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα. Ο καθαρός αέρας και τα φύλλα που πέφτουν προσθέτουν μια πινελιά ρομαντισμού σε κάθε γωνιά αυτού του πετραδιού της Ανατολικής Ευρώπης, καθιστώντας το ιδανικό προορισμό για μια φθινοπωρινή απόδραση.

4. Βιέννη, Αυστρία

Οι κομψοί δρόμοι της Βιέννης και η μεγάλη αυτοκρατορική αρχιτεκτονική ενισχύονται από τα χρώματα του φθινοπώρου, μετατρέποντας την πόλη σε ζωντανή καρτ ποστάλ. Κάντε μια χαλαρή βόλτα στους κήπους του παλατιού Schönbrunn , όπου τα σχολαστικά περιποιημένα δέντρα και οι χλοοτάπητες γίνονται μια θάλασσα από κίτρινο και πορτοκαλί.

Για μια πραγματικά βιεννέζικη εμπειρία, επισκεφτείτε ένα παραδοσιακό καφενείο και απολαύστε μια φέτα Sachertorte ή στρούντελ μήλου ενώ παρακολουθείτε τον κόσμο να περνάει. Η πολιτιστική σκηνή της Βιέννης είναι επίσης ζωντανή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πολλές συναυλίες, όπερες και εκθέσεις που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική κληρονομιά της πόλης. Το πάρκο Prater , με την εμβληματική του ρόδα, προσφέρει όμορφη φθινοπωρινή θέα και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για οικογένειες και ζευγάρια.

5. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Γνωστή για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα ιαματικά λουτρά της, η Βουδαπέστη είναι ένας υπέροχος προορισμός για να ζήσετε τη μαγεία του φθινοπώρου. Φανταστείτε να βυθίζεστε στα ζεστά νερά του ιαματικού λουτρού Széchenyi ενώ το δροσερό αεράκι του φθινοπώρου πνέει μέσα από τα δέντρα – σκέτη ευδαιμονία! Τι γίνεται με την εμπειρία του Beer Spa ;

Τα πάρκα της πόλης, όπως το νησί Margaret και το City Park, είναι ιδανικά για χαλαρούς περιπάτους και μπορείτε να απολαύσετε γραφικές βόλτες με σκάφος κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Fisherman’s Bastion για μια πανοραμική θέα στην πόλη λουσμένη στα φθινοπωρινά χρώματα. Και για τους καλοφαγάδες, αυτή είναι η εποχή για να επιδοθούν σε ουγγρικά comfort foods όπως το γκούλας και το κέικ καμινάδας.

6. Μόναχο, Γερμανία

Το Μόναχο είναι συνώνυμο με το Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ακόμη και μετά το τέλος των γιορτών, η πόλη παραμένει κορυφαίος φθινοπωρινός προορισμός. Κάντε μια βόλτα στον Αγγλικό Κήπο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ευρώπης, όπου το φθινοπωρινό φύλλωμα δημιουργεί μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Το παλάτι Nymphenburg στο Μόναχο,  περιβάλλεται από όμορφους κήπους και ένα ήρεμο κανάλι που αντανακλάται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Για μια αξέχαστη ημερήσια εκδρομή, περιηγηθείτε στις Βαυαρικές Άλπεις , όπου τα δάση μετατρέπονται σε ένα μωσαϊκό χρωμάτων με φόντο τις χιονισμένες κορυφές. Καμία επίσκεψη στο Μόναχο δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς να δοκιμάσετε παραδοσιακά βαυαρικά πιάτα, όπως πρέτσελ, μπράτβουρστ και στρούντελ μήλου, σε μια τοπική μπυραρία.

7. Στοκχόλμη, Σουηδία

Η σουηδική πρωτεύουσα είναι ένα ήρεμο καταφύγιο το φθινόπωρο, με θέα στην προκυμαία και δασικά πάρκα. Το νησί Djurgården πρέπει να επισκεφθείτε, προσφέροντας ένα ήσυχο καταφύγιο στην καρδιά της πόλης, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε καταπράσινους κήπους, ιστορικά κτίρια και μουσεία.

Τα μονοπάτια του νησιού είναι ιδανικά για μια γραφική βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο, περιτριγυρισμένα από δέντρα που έχουν γίνει έντονο κίτρινο. Καθώς τα βράδια γίνονται πιο δροσερά, χαλαρώστε σε ένα τοπικό καφέ με ένα φλιτζάνι σουηδικό καφέ και ένα kanelbulle (κουλούρι κανέλας) ενώ παρακολουθείτε τις βάρκες να περνούν. Πού να φάτε kanelbulle στη Στοκχόλμη ; Το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, με τα χιλιάδες νησιά, προσφέρει επίσης μοναδικές ευκαιρίες για μια γαλήνια φθινοπωρινή απόδραση.

Γιατί το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε αυτούς τους προορισμούς
Το φθινόπωρο είναι κάτι περισσότερο από μια εποχή. είναι ένα συναίσθημα—μια εποχή που οι πόλεις και τα τοπία της Ευρώπης αποκαλύπτουν μια πιο ήσυχη, πιο οικεία γοητεία. Το ταξίδι αυτή την περίοδο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, από λιγότερα πλήθη και ευχάριστο καιρό μέχρι μοναδικά εποχιακά γεγονότα και τη συναρπαστική μεταμόρφωση της φύσης. Είναι η τέλεια εποχή για όσους αναζητούν ένα μείγμα πολιτισμού, ιστορίας και υπαίθριας περιπέτειας. Είτε εξερευνάτε ιστορικά κάστρα στην Πράγα είτε απολαμβάνετε βελγικές σοκολάτες στη Μπριζ, το φθινόπωρο στην Ευρώπη υπόσχεται εμπειρίες που είναι ταυτόχρονα αξέχαστες και μαγικές.

Ετοιμάστε, λοιπόν, το πιο άνετο πουλόβερ σας, πιάστε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ και βυθιστείτε στην ομορφιά των πιο σαγηνευτικών φθινοπωρινών προορισμών της Ευρώπης.