Πρόσφατα, η Be Independent Home Care – μια ιρλανδική εταιρεία που παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε ηλικιωμένους πελάτες στα σπίτια τους – παρουσίασε τους 8 καλύτερους προορισμούς για ηλικιωμένους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται το Machu Picchu, η Αλάσκα, η πόλη Branson στο Μιζούρι, η παραλία του Μαιάμι , το Λονδίνο, η Ρώμη, οι πόλεις γύρω από το Δούναβη και η Μπανγκόκ.

Παρόλα αυτά οι απόψεις τον ταξιδιωτικών πρακτόρων που ερωτήθηκαν σχετικά με τη λίστα δεν ήταν ενθαρρυντικές :

Η Lynn Clark με Travel Leaders / Journeys Travel Group Inc. στο Ουισκόνσιν δήλωσε :

“Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται το Machu Picchu, επειδή είναι μια πολύ κουραστική και επίπονη διαδρομή ακόμη και για ένα νεότερο και υγιές άτομο.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας ηλικιωμένος θα μπορούσε να επισκεφθεί το Μacchu Picchu θα ήταν με δικό του προσωπικό μέσο μετακίνησης. Όμως ακόμα και τότε θα απαιτούνταν αρκετή πεζοπορία.”

Ο Jacquie Whitt υπεύθυνος για το Adventure Trips από την παραλία της Βιρτζίνια οργανώνει ταξίδια στο Machu Picchu από τη δεκαετία του ’80 και υπενθυμίζει πάντα στους ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να φτάσουν στα ερείπια, ξεκινώντας και επιστρέφοντας στη Λίμα, τον κοντινότερο διεθνή αερολιμένα.

“Το υψόμετρο στο αεροδρόμιο του Cusco είναι 11.000 πόδια και το Machu Picchu είναι στα 8.000 πόδια, κάτι το οποίο μπορεί να κουράσει πολύ όσους ανεβαίνουν και ιδιαίτερα ανθρώπους που δεν είναι σε φόρμα”

“Επίσης, δεν υπάρχουν καταλύματα για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια ή οδηγητές”.

Η Μπανγκόκ επίσης δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

“Η πτήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαρκεί πάρα πολύ. Με μέση μηνιαία θερμοκρασία 85 βαθμών και μέσο σημείο δρόσου 70 βαθμούς, δεν νομίζω πως οι ηλικιωμένοι θα να είναι άνετοι εκεί”.

Αντί για το Machu Picchu και τη Μπανγκόκ, η Marjorie Laflin από το γραφείο it’s a fine day for travel στο Northridge, της Καλιφόρνια θα συμπεριλάμβανε την Ταϊτή στη λίστα:

“Είναι αναζωογονητικό να χαλαρώνεις στην παραλία και να τρως φρέσκα ψάρια και φρούτα.

Επίσης όποιος θέλει μπορεί να κάνει πεζοπορία, να ανακαλύψει το πολιτισμό της Ταιτής, να δοκιμάσει ανανά και πραγματική βανίλια, να κάνει καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ στις ήρεμες θάλασσες της περιοχής.”

Περίπου το 85% των πελατών του Scott Ludlum που ταξιδεύουν στον Παναμά είναι άνω των 60 ετών, καθιστώντας τον μια άλλη εναλλακτική επιλογή.

“Ο Παναμάς προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από δραστηριότητες για δραστήριους ηλικιωμένους, όπως περιηγήσεις σε γεφύρια, rafting και πεζοπορία σε μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια σε όλη την Κεντρική Αμερική”, δήλωσε ο Ludlum, Chief Travel Advisor of Panama Travel Consultants and Travel Journeys of a Lifetime στο Riverview της Florida.”

Ο Kelly Ortiz, ιδιοκτήτης του Guru Travel Queens της Νέας Υόρκης, θα ήθελε να δει και το Door County του Wisconsin στον κατάλογο δηλώνοντας ότι :

“Προσφέρεται για ψάρεμα, γκολφ, σκι και μάζεμα φρούτων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ένα άλλο αξιοθέατο εκεί είναι οι φάροι. Είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για να ‘ρθει κάποιος σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό.”

H Lori Wall, μια ανεξάρτητη ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στο Hyde Park, της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι οι κρουαζιέρες είναι τα καλύτερα ταξίδια για ηλικιωμένους:

“Οι κρουαζιέρες είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για να βγει και να δει κάποιος πολλές διαφορετικές περιοχές και προορισμούς.

Το καλό με τα ταξιδιωτικά γκρουπ ηλικιωμένος είναι ότι κάποιος μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει ότι θέλει και να βρεθούν όλοι μαζί το βράδυ στο δείπνο.

Υπάρχουν υπηρεσίες σπα, bingo, παραστάσεις ή κάποιος μπορεί απλά να χαλαρώσει δίπλα στην πισίνα.

Μπορεί κάποιος να διαμορφώσει το πακέτο του ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τη διάθεση του να κάνει δραστηριότητες”
Άλλη μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι οι κρουαζιέρες σε ποτάμια.

H Jeni Chaffer, Ταξιδιωτικός Σύμβουλος της Journeys Travel Inc. στο Ιλλινόις δήλωσε :

“Ο χαλαρός ρυθμός επιτρέπει στους πεζοπόρους να γνωρίζουν κάθε πόλη που σταματούν περνώντας τα ποτάμια”.

“Κάθε κρουαζιέρα είναι διαφορετική, αλλά προσφέρονται ποικίλες εκδρομές με συνοδεία, ώστε να μπορεί κανείς να επιλέξει βάσει του επιπέδου κινητικότητας”.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ταξιδιώτες που θέλουν να δουν τον κόσμο, αλλά δεν θέλουν να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του πλανήτη, μπορούν να περάσουν το χρόνο τους ανακαλύπτοντας τους πολιτισμούς άλλων χωρών στην Παγκόσμια Έκθεση της Epcot.

Επιπλέον, στο αμερικανικό περίπτερο υπάρχουν πολλά ιστορικά αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφθούν οι ηλικιωμένοι για να μάθουν περισσότερα για την αμερικανική ιστορία όπως για παράδειγμα η προεδρική αίθουσα, χωρίς να ταξιδέψουν καν στην Ουάσιγκτον.

Στην παγκόσμια έκθεση της Epcot οι ηλικιωμένοι μπορούν να δοκιμάσουν καλό φαγητό, να παίξουν σε γήπεδα γκολφ παγκόσμιας κλάσης ή να επισκεφθούν καταστήματα υψηλών προδιαγραφών όπως το Disney Springs.

Τέλος, για τον προγραμματισμό των διακοπών σας το φετινό καλοκαίρι η Cessy Meacham, του Anytime Bookings στη Μελβούρνη της Φλόριντα, σας προτείνει να ξεχάσετε τους καταλόγους και απλά να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο ταξιδιωτικό πράκτορα για να βρείτε τον σωστό προορισμό για εσάς.