Η οικονομία των επισκεπτών σημείωσε πρωτοφανείς απώλειες το 2020 και ο τουρισμός εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο απειλούμενος τομέας στην καναδική οικονομία λόγω της φύσης των υπηρεσιών του και της τρέχουσας εξάρτησης από ξένους τουρίστες, σύμφωνα με το τελευταίο Tourism Report που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Καναδά.

Ενώ η ανάκαμψη προβλέπεται να διαρκέσει χρόνια, οι Καναδοί μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων διατηρώντας τα τουριστικά τους δολάρια στον Καναδά. Ωστόσο, τα δεδομένα αναζήτησης αποκαλύπτουν ότι οι Καναδοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια φέτος, εάν είναι ασφαλές να το κάνουν.

Εάν οι Καναδοί μετατοπίσουν τα δύο τρίτα των προγραμματισμένων δαπανών τους σε διεθνή ταξίδια αναψυχής προς τον εγχώριο τουρισμό, θα αντισταθμίσουν το έλλειμμα των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία των επισκεπτών, θα βοηθήσουν στη διατήρηση 150.000 θέσεων εργασίας και θα επιταχύνουν την ανάκαμψη κατά ένα έτος.

Μία στις 10 καναδικές θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τουρισμό και ο τρέχων αγώνας που αντιμετωπίζει η οικονομία των επισκεπτών δημιουργεί κυματισμούς σε ολόκληρη την αγορά εργασίας, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την ευημερία όλων των Καναδών. Οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι νέοι, που αποτελούν τον κινητήρα της οικονομίας των επισκεπτών, επλήγησαν περισσότερο από τον αντίκτυπο του COVID-19 λόγω μειωμένων δραστηριοτήτων, κλεισίματος επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Παράλληλα με τις ραγδαίες μειώσεις στον τουρισμό, η πανδημία COVID-19 σταμάτησε τις επιχειρηματικές εκδηλώσεις, την ψυχαγωγία και τα φεστιβάλ. Ο συνδυασμός των επιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στα έσοδα των ξενοδοχείων, με στοιχεία που δείχνουν ότι οι μεγάλες πόλεις έχουν πληγεί περισσότερο. Τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης του Μόντρεαλ, του Τορόντο και του Βανκούβερ κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά κατοχής οποιασδήποτε περιοχής στον Καναδά, με τα έσοδα να πέφτουν περίπου 79% το προηγούμενο έτος, με απώλεια 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τρεις πόλεις.

Βασικά χαρακτηριστικά της έρευνας

Εάν οι Καναδοί μετατοπίσουν τα δύο τρίτα των προγραμματισμένων δαπανών τους για διεθνή ταξίδια αναψυχής προς τον εγχώριο τουρισμό, θα αντισταθμίσουν το έλλειμμα των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία των επισκεπτών , θα βοηθήσουν στη διατήρηση 150.000 θέσεων εργασίας και θα επιταχύνουν την ανάκαμψη κατά ένα έτος.

Η τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας είναι η χειρότερη που έχει δει ποτέ, πιο τρομερή από την επίπτωση που σημειώθηκε μετά την 9/11, το SARS και το 2008 η οικονομική κρίση σε συνδυασμό.

Μία στις 10 καναδικές θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τουρισμό (9,8%), με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα του Καναδά.

Παρά τα αρχικά σημάδια ανάκαμψης, οι τουριστικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν σημαντικό οικονομικό άγχος με αποτέλεσμα το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ορισμένες μόνιμα, καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση 9% στις ενεργές επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2020 – τη μεγαλύτερη μείωση όλων των επιχειρηματικών τομέων.

Τα ποσοστά ανεργίας στον τουριστικό τομέα παρέμειναν τα υψηλότερα από οποιονδήποτε τομέα, 6,6% υψηλότερα από το εθνικό ποσοστό στα τέλη του 2020. Η απώλεια προσωπικού θα εμποδίσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να κλιμακωθούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας περαιτέρω την ανάκαμψη.

Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2020, τα έσοδα από τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών κατέρρευσαν, μειώθηκαν 91% και τα έσοδα από καταλύματα μειώθηκαν κατά 71%.

Παρά την προβλεπόμενη ανάπτυξη, οι τρέχουσες προβλέψεις για το 2021 εξακολουθούν να θέτουν τον τουρισμό και τη σχετική ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον Καναδά περισσότερο από 30% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Αν και εξακολουθεί να είναι σημαντική, η απώλεια θέσεων εργασίας ελαχιστοποιήθηκε με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Καναδά. Προγράμματα όπως η Καναδική Επιδότηση Μισθών Έκτακτης Ανάγκης (CEWS) απέτρεψαν την απώλεια 131.100 θέσεων εργασίας μόνο στη Διαμονή και στα Τρόφιμα και Ποτά (στο αποκορύφωμά του τον Αύγουστο του 2020) και 264.000 θέσεις εργασίας στους τομείς της πληροφόρησης, του πολιτισμού και της αναψυχής Ιούλιος 2020). Νέα πρόσθετα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Διαθεσιμότητας Πιστωτικών Υπηρεσιών με υψηλό βαθμό επηρεασμού (HASCAP) έχουν επίσης κυκλοφορήσει.