Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Κόκκινο» χτυπάει η παγκόσμια ανησυχία από το νέο ξέσπασμα του COVID στην Κίνα, την στιγμή που οι Κινέζοι επιστρέφουν στα διεθνή ταξίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, αναζητώντας «μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» του μπλοκ στην «έκρηξη» των κρουσμάτων στην Κίνα.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αποφευχθεί να κινηθούν μεμονωμένα κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υιοθετώντας περιορισμούς στα ταξίδια χωρίς συντονισμό, κάτι που συνέβη στην πρώτη φάση της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Ήδη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνηση του και διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το Πεκίνο δεν δίνει στη δημοσιότητα αρκετά στοιχεία για την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Υποχρεωτικό τεστ COVID-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Για τους Κινέζους ταξιδιώτες ήδη πολλές χώρες ζητούν αρνητικά τεστ COVID κατά την άφιξη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Ταϊβάν.
Παράλληλα, ανάλογα μέτρα εξετάζουν και οι αρχές άλλων χωρών, ενώ η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει νέους περιορισμούς για ταξιδιώτες από την Κίνα.

Χθες στην Ιταλία θετικό στον Covid το 50% των επιβατών σε δύο πτήσεις από την Κίνα. Μετά το τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις των Κινέζων για διεθνείς πτήσεις εκτοξεύτηκαν την περασμένη Τρίτη από το εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο τα ταξιδιωτικά γραφεία υπογράμμισαν ότι η επιστροφή στο κανονικό θα χρειαζόταν ακόμη μερικούς μήνες, καθώς χρειάζεται προσοχή προς το παρόν.