
της Εύας Οικονομάκη
Στην ενεργοποίηση ισχυρών πόλων άντλησης ταξιδιωτών εστιάζει το υπουργείο Τουρισμού, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσημη πρεμιέρα του ελληνικού τουρισμού, με την Ελλάδα να επιδιώκει να αντεπιτεθεί ώστε να καλύψει μέρος των απωλειών που προκάλεσε η πανδημική κρίση.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -μία από τις 12 χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες έχει γίνει άρση της υποχρεωτικής καραντίνας-, αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και την Ισπανία, στοχεύοντας να ενισχύσει την τουριστική ζήτηση.
Η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στις πέντε χώρες είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας με δεδομένο ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα και η Πολωνία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε μία πολλά υποσχόμενη για τον ελληνικό τουρισμό αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2019, έτος-ρεκόρ για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, οι 4 χώρες τροφοδότησαν την Ελλάδα με περισσότερους από 10 εκατ. ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν πάνω από 8 δισ. ευρώ.
Σε ρυθμούς ανοίγματος
Σε ρυθμούς επανεκκίνησης μπαίνουν σταδιακά και οι επιχειρηματίες του κλάδου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων να εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σε συνάρτηση με τη ζήτηση που θα υπάρχει.
«Το φορτίο του ελληνικού τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι επιδημιολογικό. Όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τόσο θα ενισχύεται η ροή των προκρατήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, η πλειονότητα των ξενοδοχείων θα επαναλειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
«Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δύο μήνες που θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η ζήτηση είναι πιο έντονη για τους μήνες από τον Ιούλιο και μετά», τονίζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβύνου.
Το τελευταίο κατοστάρι
Στην τόνωση της ζήτησης και την ενίσχυση του προφίλ της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού ποντάρει ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος αμέσως μετά το Πάσχα θα ταξιδέψει στη Γερμανία, την κύρια δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα, και την Πολωνία, από την οποία καταγράφεται ισχυρή τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια.
Επόμενος σταθμός για τον Χ. Θεοχάρη είναι στις 12 Μαΐου το Ηνωμένο Βασίλειο, μια υψηλής στόχευσης αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρση της καραντίνας για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στο πλαίσιο του πιλοτικού ανοίγματος του τουρισμού, ενώ το διάστημα 20-23 Μαΐου ο υπουργός Τουρισμού θα βρεθεί στη Γαλλία και εν συνεχεία στην Ισπανία, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR στη Μαδρίτη.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και Ισπανία, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και τις δικλείδες ασφαλείας που το διέπουν, με στόχο τη σύναψη διμερών συμφωνιών που θα επιτρέψουν την μαζική προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα.
Υψηλής σημασίας αγορές
- Ενδεικτικό της σημασίας του ταξιδιού του Χ. Θεοχάρη στο Βερολίνο δύο εβδομάδες πριν από το άνοιγμα του τουρισμού είναι το γεγονός ότι η γερμανική είναι η μία από τις δύο βασικές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα.
Το 2019, έτος-ορόσημο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, η Γερμανία τροφοδότησε με περισσότερους από 4 εκατ. ταξιδιώτες τη χώρα μας, με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά να ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 16,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. - Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έτερη βασική πηγή τουρισμού για την Ελλάδα, με τον αριθμό των Βρετανών που ταξίδεψαν σε ελληνικούς προορισμούς το 2019 να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. και τις τουριστικές εισπράξεις να υπερβαίνουν τα 2,6 δισ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 14,5%).
- Ιδιαίτερης σημασίας για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι και η γαλλική αγορά.
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, δαπανώντας 1,1 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 6,2%. - Σε ανερχόμενη δύναμη εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και η Βαρσοβία, με τον αριθμό των Πολωνών να πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ξεπερνώντας το 2018 το 1 εκατ.
Οι εισπράξεις από τον Πολωνία το 2019 άγγιξαν τα 416 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 2,4%, όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 244 εκατ. ευρώ. - Σταθερή πηγή ταξιδιωτών για την Ελλάδα είναι και η Ισπανία, η μεγάλη ανταγωνίστριά μας σε επίπεδο τουρισμού.
Πάνω από 280.000 Ισπανοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019, ξοδεύοντας περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.