Η απότομη αύξηση των κρατήσεων κρουαζιέρας και οι πιο αυξημένες τιμές στις διακοπές των αργιών βοήθησαν τα γερμανικά τουριστικά πρακτορεία να κρατήσουν τα συνολικά έσοδα σταθερά φέτος, ενώ οι ελπίδες είναι υψηλές για καλύτερη επιχειρηματική πορεία το 2017, σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του FVW.

Σε αντίθεση με ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες, η γερμανική αγορά τουριστικών πρακτορείων μόλις που κατάφερε να παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης φέτος, παρά τη σημαντική μείωση στις κρατήσεις για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Οι κυριότεροι παράγοντες ήταν η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων κρουαζιέρας και η ανάπτυξη υψηλότερων τιμών στα πακέτων διακοπών.

Ειδικότερα, τα έσοδα των ταξιδιωτικών πρακτόρων αυξήθηκαν οριακά από 0,9% σε 21,2 δις. ευρώ παρότι ο αριθμός των πελατών μειώθηκε κατά 1,9% σε 31.400.000, σύμφωνα με την έρευνα FVW σε 52 tour operators, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής αγοράς. Παράλληλα οι πωλήσεις διακοπών κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 14,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι εν λόγω αριθμοί είναι πολύ πιο θετικοί από τη μείωση των εσόδων κατά 3-4% που είχε προβλεφθεί από το Σύνδεσμο Ταξιδίων της Γερμανίας (DRV) στο ετήσιο συνέδριό του στο τέλος Οκτωβρίου, η οποία βασίστηκε στις έρευνες των ταξιδιωτικών γραφείο από την GfK. Σημαντικοί λόγοι για αυτή τη διαφορά είναι ότι τα στοιχεία της GfK δεν καλύπτουν πλήρως τις κρατήσεις κρουαζιέρες .

Επιπλέον, ο DRV αναμένει επίσης σταθερά έσοδα περίπου 27,3 δις. € για το σύνολο της αγοράς ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γερμανίας για φέτος, ακόμη και αν ο αριθμός των πελατών μειωθεί από τα 44.900.000 στα 44.000.000. Η τάση αυτή εξηγείται από τις περισσότερες πωλήσεις ακριβότερων διακοπών, όπως οι κρουαζιέρες, τα πολυτελή και μεγάλων αποστάσεων ταξίδια, καθώς και από τις πιο αδύναμες πωλήσεις φθηνότερων πακέτων σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Κοιτάζοντας τέλος το 2017, οι Γερμανοί tour operators ήταν γενικά αισιόδοξοι για τη βελτίωση των πωλήσεων, αν και οι ηγέτες της αγοράς δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τις προσδοκίες τους. Μεταξύ των 35 επιχειρήσεων που αναφέρθηκαν στις προσδοκίες για τα έσοδά τους τη νέα χρονιά, το ένα τρίτο προέβλεψε έως 5% αύξηση και το ένα τρίτο αύξηση έως 10%.