Αν και τα τατουάζ μπορούν να θεωρηθούν ως θετικά μέσα αυτοέκφρασης σε πολλές περιοχές του κόσμου, υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν θεωρούν το τατουάζ ως μια μορφή τέχνης.

Ενώ η γενική τάση υπέρ των τατουάζ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχουν χώρες όπου τα τατουάζ εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού, προσβλητικά ή παράνομα.

Ειδικότερα υπάρχουν έξι χώρες σε όλο τον κόσμο των οποίων η στάση απέναντι στα τατουάζ μπορεί να περιπλέξει τα μελλοντικά σας ταξιδιωτικά σχέδια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι νόμοι για τα τατουάζ στο Ντουμπάι καθιστούν το τατουάζ παράνομο και τα ορατά τατουάζ συνήθως πρέπει να καλύπτονται δημόσια. Η πολιτική του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δεν θα τιμωρεί τους αλλοδαπούς για τατουάζ.

Ωστόσο, η Γενική Αρχή Ισλαμικών Υποθέσεων και Προικοδότησης το θεωρεί μια μορφή αυτοτραυματισμού και ως εκ τούτου απαγορεύεται εκτός εάν εκτελείται από εξουσιοδοτημένους γιατρούς. Επίσης, οι τουρίστες μπορούν να απαγορευτούν ισόβια εάν το τατουάζ τους είναι προσβλητικό σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΑΕ.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία κατέστησε παράνομο το τατουάζ κατά την περίοδο Meiji το 1872, αλλά επί του παρόντος η Ιαπωνία δεν απαγορεύει τα τατουάζ ή το περιεχόμενο τατουάζ. Ωστόσο, τα ιαπωνικά καταστήματα έχουν απαγορεύσει τα τατουάζ σε πελάτες σε ευρύτερη κλίμακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα που δεν έχει νόμους για τα τατουάζ.

Οι δημόσιες πισίνες, τα λουτρά, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και ορισμένα καταστήματα λιανικής απαγορεύουν τα τατουάζ που είναι ορατά στους πελάτες. Αυτή η αυτοεπιβεβλημένη απαγόρευση τατουάζ στην Ιαπωνία από τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι μια σπάνια αλλά συγκλονιστική έκπληξη για τους τουρίστες.

Ιράν

Το Ιράν έχει θέσει εκτός νόμου τα τατουάζ καθώς και τα αιχμηρά κουρέματα και τη χρήση ξαπλώστρων με το σκεπτικό ότι υποδηλώνουν «λατρεία του διαβόλου».

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα έχει πολύ περισσότερη χαλάρωση από τη Βόρεια Κορέα, αλλά όταν πρόκειται για το περιεχόμενο ενός τατουάζ, έχουν τους ίδιους κανόνες: τεχνικά, είναι παράνομα.

Οι τοπικοί νόμοι υπαγορεύουν ότι κάποιος πρέπει να είναι γιατρός για να εφαρμόσει ένα τατουάζ, αν και πρόσφατες αλλαγές έχουν δώσει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους αισθητικούς να εφαρμόζουν μόνιμο τατουάζ μακιγιάζ.

Σρι Λάνκα & Ταϊλάνδη

Τα τατουάζ που απεικονίζουν βουδιστικές εικόνες μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικά στη Σρι Λάνκα, επομένως φροντίστε να μην εμφανίσετε κανένα ενώ ταξιδεύετε.

Οποιοδήποτε τατουάζ που απεικονίζει στοιχεία της βουδιστικής κουλτούρας ή, πιο οδυνηρά, του ίδιου του Βούδα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βλάσφημο και πολιτιστικά αναίσθητο – σε σημείο καταδίκης. Τα αδικήματα είναι πιο σοβαρά στη Σρι Λάνκα από την Ταϊλάνδη, όπου δεν επιβάλλονται τόσο συχνά.