Πάνω από 24 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν στην Ιαπωνία το 2016, αριθμός που υπερβαίνει τον στόχο των 20 εκατ. που είχε ορίσει η κυβέρνηση για το 2020. Αυτό το επίτευγμα καταρρίφθηκε μόλις 4 χρόνια πριν τα καθορισμένα στοιχεία και οι επισκέπτες από μουσουλμανικά έθνη αποτελούν ένα σταθερά αυξανόμενο μέρος του συνολικού αριθμού τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία έχει αγκαλιάσει τον τουρισμό halal πριν από αρκετά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ορατά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που την επισκέπτονται από μουσουλμανικά έθνη να αυξάνεται. Το ενδείξεις qiblah βρίσκονται τώρα σε πολλά ιαπωνικά δωμάτια ξενοδοχείων, τα αεροδρόμια και τα εμπορικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με αίθουσες προσευχής και η διατροφή τύπου halal έχει γίνει βασική σε πολλά ιαπωνικά εστιατόρια. Αρκετές εταιρείες που συνεργάζονται με μουσουλμανικά έθνη προσφέρουν επίσης φαγητό halal στις καφετέριες τους. Επιπλέον, σημειώθηκε σταθερή αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων που εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τουρισμού (JNTO), σχεδόν 271.000 Ινδονήσιοι ταξιδιώτες ήρθαν στην Ιαπωνία μόνο το 2016, αριθμός που ανερχόταν μόλις στις 63.000 το 2009. Ομοίως, περισσότεροι από 394.000 Μαλαισιανοί έφθασαν πέρσι, από 89.000 επτά πριν από χρόνια.

Αυτή η απότομη αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία από τη Νοτιοανατολική Ασία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ιαπωνική κυβέρνηση μείωσε τις απαιτήσεις για τη χορήγηση βίζας στη χώρα, αύξησε τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που εισέρχονται στην Ιαπωνία ενώ παράλληλα υπάρχει μια αυξανόμενη μεσαία τάξη με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για ταξίδια, σύμφωνα με το JNTO.