Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατηγική στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η λέξη ανάπτυξη μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη με τα κονδύλια της κοινοτικής βοήθειας και την αφαίμαξη αυτών από τους επιτήδειους και τα μεγάλα τζάκια τα οποία με τον τρόπο τους και ελέγχοντας όλες τις μορφές εξουσίας απομάκρυναν τον όποιο επενδυτή ήθελε να έλθει στην Ελλάδα.
Δυστυχώς έπρεπε να «πιάσουμε πάτο» ως χώρα για να γίνει αντιληπτό ότι, κύριος αρωγός στην υπόθεση ανάπτυξης της Ελλάδας μπορεί να είναι ο τουρισμός. Βέβαια από τη διαπίστωση μέχρι την υλοποίηση μιας στρατηγικής, ο ασθενής κινδυνεύει με θάνατο. Η αλήθεια είναι ότι κομβικής σημασίας μέτρο για την ύπαρξη ανάπτυξης είναι η ύπαρξη σταθερής φορολογίας και σταθερών συντελεστών Φόρων Προστιθέμενης Αξίας. Μόνο έτσι θα μπορούσε να προσεγγίσει την Ελλάδα ένας σοβαρός επενδυτής.
Όσον αφορά τώρα τον ΦΠΑ, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εξακολουθούν να λειτουργούν ως συμμορία εξετάζοντας πρωτίστως πως θα αφαιμάξουν τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι πως θα εφαρμόσουν ευέλικτη φορολογία προσδοκώντας περισσότερα έσοδα από πιθανή αύξηση της κατανάλωσης φθηνότερων προϊόντων. Ειδικά για τον τουρισμό διατηρούν σταθερά μυωπική στάση αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το τουριστικό προϊόν είναι το μόνο εξαγόμενο προϊόν της χώρας στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ.
Όλες οι σχετικές έρευνες που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα αναφέρουν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι οικονομίες των κρατών που έχουν μειώσει την φορολογία των τουριστικών πακέτων και της εστίασης. Σε μικρό χρονικό διάστημα η μείωση έχει περάσει στις τιμές με αυξητικά αποτελέσματα στις αφίξεις άρα και στην κατανάλωση και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Έχει προταθεί πολλάκις η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5% και παράλληλα, η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%. Η πρόταση Σαμαρά για οριζόντια επιβολή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 5% είναι σε καλό δρόμο. Άλλωστε δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα απλά είπε το αυτονόητο, αφού το ίδιο σχεδόν ποσοστό ΦΠΑ (5,5%) στον τουρισμό έχει η Γαλλία στην οποία ο τουρισμός δεν έχει την ίδια βαρύτητα στο ΑΕΠ της όσο στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι ανταγωνιστές μας εντός και εκτός Ευρωζώνης, καταβάλουν αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσουν το ποσοστό του ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα. Η Ελλάδα, για την οποία τα τουριστικά έσοδα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, έχει -με εξαίρεση τη διαμονή- τον υψηλότερο ΦΠΑ από όλους τους άλλους. Σύμφωνα με τις μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος μία μείωση του συγκεκριμένου φόρου της τάξης του 2-3% μπορεί να αυξήσει το σύνολο των αφίξεων κατά 6-9%. Άραγε δεν είναι δίπλα τους είναι όλες αυτές οι μελέτες. Κύριοι γιατί τόση βλακεία ή μήπως κάποιοι θέλουν το τουριστικό προϊόν της χώρας να αλλάξει …χέρια ;
Χάρης Ντιγριντάκης