Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σήμερα η μεγάλη μάχη για την ανάληψη της ηγεσίας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, με «ηχηρά» ονόματα του τουριστικού κλάδου να έχουν υποβάλει υποψηφιότητα.

Η νέα ηγεσία του ΣΕΤΕ καλείται να αντεπεξέλθει σε μία σειρά προκλήσεων μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημική κρίση, με όρους όχι μόνο ποσοτικούς, αλλά και ποιοτικούς.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, o ΣΕΤΕ έχει συνθέσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί την τελική σύνθεση της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης».

Πρόκειται επί της ουσίας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.

Σε ό,τι αφορά την κούρσα της διαδοχής του Γιάννη Ρέτσου, απερχόμενου προέδρου του ΣΕΤΕ, ο οποίος ολοκληρώνει δύο θητείες ως επικεφαλής του Συνδέσμου, προηγείται ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, υποψηφιότητα, μεταξύ άλλων, έχουν υποβάλει η Χλόη Λασκαρίδη, εκτελεστική πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΜΨΑ Α.Ε., ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., ο Σταύρος Μήτσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mitsis, ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, και η Αγάπη Σμπώκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Golf Residences.

Υποψηφιότητα έχουν θέσει επίσης ο εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος, επικεφαλής της Vernicos Yachts, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Καλλίνικος Καλλίνικος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair και ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Navigator Travel and Tourist Services.

Τέλος, το «παρών», μεταξύ άλλων, στη λίστα των υποψηφιοτήτων δίνουν η Μαρία Θεοφανοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος του Greek Travel Pages, ο Κωνσταντίνος Ζήκος, αντιπρόεδρος της Hotel Brain, ο Φώτιος Κοκοτός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελούντα Α.Ε. και ο Παναγιώτης Ποδηματάς, managing director της Podimatas Audiaviasual S.A.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές του ΣΕΤΕ, «είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό και στον χώρο του τουρισμού, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά, ότι ο τουρισμός είναι πάρα πολλές δραστηριότητες που συνθέτουν την κεντρική και το προϊόν».

Επεσήμανε, μάλιστα, πως κατά την άποψή του, την οποία ελπίζει να συμμεριστεί ο κόσμος του τουρισμού, οποιοσδήποτε ικανός μπορεί και να ηγηθεί του Συνδέσμου, ακόμα και αν δεν είναι ξενοδόχος, όπως γινόταν έως σήμερα.

«Είναι, νομίζω, ένα μήνυμα το οποίο ήρθε η ώρα να περάσει προς τα έξω. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και για την επόμενη μέρα του ΣΕΤΕ και για την επόμενη ημέρα του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.