Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και του Enterprise Greece στην Έκθεση The Hotel Show Dubai είναι προ των πυλών και οι σχεδιαστές που συμμετέχουν αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το δημιουργικό concept των δυο ιδιαίτερων αυτών Ελληνικών Περιπτέρων.
Με κάθε ένα από αυτά να αποτελεί ταυτόχρονα και μια ολοκληρωμένη πρόταση δωματίου, η Ελληνική Συμμετοχή διαφοροποιείται και ενισχύει σημαντικά την εξωστρέφεια και την προοπτική νέων συνεργασιών.
Στην περιγραφή της πηγής έμπνευσης των σχεδιαστών, είναι σαφής η αναφορά σε χαρακτηριστικά ελληνικά στοιχεία όπως το φως, το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι, η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου, καθώς και η επιβλητικότητα της αττικής γης και το γεωμορφολογικό περιβάλλον της.
Ταυτόχρονα όμως, οι χώροι που δημιουργούνται είναι απλοί, με στόχο να προωθηθεί η ιδέα της εφαρμογής του Ελληνικού Design και σε ξενοδοχεία άλλων χωρών και να μην συνδεθεί με χαρακτηριστικά που θα το έκαναν ανελαστικό.
Με τον συντονισμό και την επικοινωνιακή στήριξη του 100% Hotel Show αναμένεται η συμμετοχή να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης και να αναδείξει τόσο τον Ελληνικό Σχεδιασμό όσο και τις Ελληνικές Προμηθευτικές Εταιρείες στην Αραβική και Ασιατική αγορά.
Resort Inspiration / design by Mastrominas Architecture
Η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και τα φυσικά ελληνικά υλικά και στοιχεία εμπνέουν την ιδιαίτερη πρόταση του γραφείου Mastrominas Architecture, για το δωμάτιο ενός Resort.
Ο κύριος σχεδιαστικός στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τις διαχρονικές χωρικές ιδιότητες της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της ροής, της λειτουργίας, της μορφής και του φωτός με τα βασικά χαρακτηριστικά της έκθεσης: την καινοτομία, το σχεδιασμό και την πολυτέλεια.
Για το σκοπό αυτό, η ιδέα που αναπτύσσεται έχει ως κεντρικό άξονα μια σύγχρονη ερμηνεία της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Οι βασικές αρχές του έργου είναι η προώθηση του ελληνικού σχεδιασμού σε σχέση με τους χώρους φιλοξενίας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο χώρος που δημιουργείται είναι απλός, με αναφορές στις κομψές ελληνικές κατασκευές καθώς και στον σύγχρονο σχεδιασμό των ξενοδοχείων Xenia.
Το περίπτερο είναι προσβάσιμο από τα πλαϊνά ανοίγματα, συμμετρικά, καθώς και από την κύρια πρόσοψη που συνιστά επίσης την αυλή που συνδέει τον δημόσιο εκθεσιακό χώρο με τους ιδιωτικούς χώρους του δωματίου.
Οι τοίχοι υποδηλώνονται από τις στήλες που οριοθετούν την περιοχή του περιπτέρου και οι διαφορετικές περιοχές του δωματίου χωρίζονται από ένα ελαφρώς ανυψωμένο δάπεδο που ξεδιπλώνεται για να γίνει μέρος του ενσωματωμένου εξοπλισμού.
Οι κολόνες που συνδέουν δοκάρια υπονοούν ένα ανώτατο όριο πάνω από την περιοχή της ντουλάπας, υπογραμμίζοντας την ιδιωτικότητα αυτού του χώρου, ενώ στο μέτωπο οι δοκοί δημιουργούν μια πέργκολα από την οποία αναστέλλεται το σιτάρι και τα φύλλα, παρέχοντας μια ζωντανή αίσθηση του ζεστού ελληνικού καλοκαιριού.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η κατάργηση των ορίων μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χώρων.
Οι ιδιωτικοί χώροι οδηγούν σταδιακά τον επισκέπτη προς τα έξω σε έναν εξωστρεφή, μα ταυτόχρονα προστατευμένο, εξωτερικό χώρο.
Η συμμετρία συνιστά χαρακτηριστικό άξονα σχεδιασμού του δωματίου καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία αίσθηση πολυτέλειας.
Το περίπτερο έχει τρεις περιοχές που μετατρέπονται από έναν πιο ιδιωτικό και εσωστρεφή χώρο σε μια δημόσια αυλή.
Η περιοχή του κρεβατιού είναι υπερυψωμένη και βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου δημιουργώντας ένα walk around στον χώρο γύρω από αυτό. Το υπερυψωμένο δάπεδο είναι ένα κομοδίνο καθώς και ένας καναπές στο τέλος του κρεβατιού.
Το κεφαλάρι του κρεβατιού χρησιμεύει επίσης ως γραφείο για το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή ακόμη και σαν boudoir το οποίο απαντά στις ανάγκες του πίσω χώρου που είναι ο ιδιωτικός χώρος με την ντουλάπα και το λουτρά που υποδηλώνονται από τα ανοίγματα στο πίσω μέρος.
Το υπερυψωμένο πάτωμα δίπλα στον καναπέ λειτουργεί ως τραπέζι, ενώ οι καρέκλες και τα τραπεζάκια επεκτείνονται στα όρια του δωματίου στην προτεινόμενη αυλή, σβήνοντας τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.
Τα υλικά και η παλέτα χρωμάτων είναι ως επί το πλείστο ουδέτερα, λευκά, γκρι και μπεζ λινά, ενώ η επίπλωση και τα υφάσματα παρέχονται από Έλληνες σχεδιαστές και έμπορους με έδρα την Αθήνα.
Design By: Mastrominas Architecture
Material & Product SPonsors:
• Lighting: Bright Special Lighting SA
• Mattress & Linen: Media Strom
• Furniture: Homad
• Architectural Lighting Consultancy: L+DG Lighting Architects
• Green Building Materials: Caneplex Design
• Sofa & Textile: SØLØ
• Textiles: Tog & Tog
• Marbles: Iktinos Hellas SA
Urban Hotel inspiration / design by Sotiris Lazou Design Studio
Η Γεωμορφολογία και τα Υλικά της Αττικής εμπνέουν την πρόταση του Σωτήρη Λάζου για το δωμάτιο ενός Urban Hotel.
Η πρόταση του Σωτήρη Λάζου είναι εμπνευσμένη από την Αττική Γη, μια Χερσόνησο που βρέχεται από τρεις κόλπους και στο κέντρο της έχει δυο μεγάλα βουνά: Την Πεντέλη, με τα φημισμένα μαρμαρά της και τον καλυμμένο με θυμάρια Υμηττό- βουνά που αποτελούν τα όρια της Αθήνας, της πόλης με τη λαμπρότερη ιστορία.
Λίγη από την επιβλητικότητα της πόλης αυτής θέλει ο σχεδιαστής να περάσει στον προτεινόμενο χώρο, με μια δόση λαμπρότητας αλλά ταυτόχρονα και απλής κομψότητας.
Ο άνθρωπος που θα επιλέξει το χώρο αυτό για την ολιγοήμερη διαμονή του, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά της Αθήνας και της Αττικής Γης.
Design By: Sotiris Lazou Design Studio
Material & Product SPonsors:
• Furniture: al2
• Lighting: Bright Special Lighting SA
• Mattress, Topper & Pillows: Candia Strom
• Surfaces & Dressing Room: Kanelli SA
• Textiles: Nef-Nef SA
• Flooring: Wise
• Bathrobes & Towels: SØLØ