Θύελλα αντιδράσεων στις ξενοδοχειακές ενώσεις των ΗΠΑ, έχει ξεσηκώσει το διάταγμα των Αρχών του Σαν Φρανσίσκο σχετικά με τον καθαρισμό των καταλυμάτων, λόγω του κορωνοϊού.

Το Ξενοδοχειακό Συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο, ο Σύλλογος Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων της Καλιφόρνια και η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων κατέθεσαν αγωγή για να ανατρέψουν το λεγόμενο διάταγμα «Υγιεινά κτίρια» του Νομού του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αυτό θέτει σε κίνδυνο τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.
Και προκαλεί σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αναγκάζοντας πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά και να απολύσουν μόνιμα χιλιάδες εργαζόμενους.

Τεράστιο το κόστος

Το κόστος -λόγω του διατάγματος- ξεπερνά τα εκτιμώμενα 498.000 δολάρια που θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων για την εγκατάσταση των βέλτιστων πρακτικών για τον καθαρισμό και την κοινωνική απόσταση, όπως συνιστώνται από το CDC, το CDPH και ξενοδοχειακές ενώσεις και μεγάλες μάρκες ξενοδοχείων.

Το διάταγμα, που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου από το Συμβούλιο Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο και υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου από την δήμαρχο Λόντον Μπριτ θέτει τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στο COVID-19.

Και προσθέτει δαπανηρές και περιττές απαιτήσεις καθαρισμού σε μια μεμονωμένη βιομηχανία, ενώ εξαιρεί όλα τα δημόσια κτίρια.

“Παράνομο και ανεφάρμοστο”, ζητούν οι ξενοδόχοι να κηρυχθεί το διάταγμα

Η αγωγή ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κομητεία του Σαν Φρανσίσκο να κηρύξει το διάταγμα παράνομο και ανεφάρμοστο.

Οι ξενοδοχειακές ενώσεις, για λογαριασμό των μελών τους, αναφέρουν την έλλειψη ευθυγράμμισης του διατάγματος με την καθοδήγηση για τη δημόσια υγεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια και το Διοικητικό Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, διακινδυνεύοντας την υγεία των υπαλλήλων τους. Σύμφωνα με την αγωγή, το διάταγμα:

  • Θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων του ξενοδοχείου, επιβάλλοντας αυξημένες επαφές με τους επισκέπτες.
  • Αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις ευρέως αναγνωρισμένες ομοσπονδιακές και πολιτειακές οδηγίες για την υγεία των ειδικών μολυσματικών ασθενειών για τα ξενοδοχεία.
  • Βλάπτει οικονομικά μια συγκεκριμένη βιομηχανία που έχει εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας στην υγεία.
  • Αγνοεί τους περιβαλλοντικούς νόμους και εντολές του Σαν Φρανσίσκο.
  • Εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ένωσης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που υπαγορεύει ο εργαζόμενος.

“Διάταξη αντίθετη με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας”

“Αυτό το επιβλαβές διάταγμα δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και την ευημερία των 25.000 υπαλλήλων μας στο Σαν Φρανσίσκο και των πολύτιμων επισκεπτών του ξενοδοχείου μας, δήλωσε ο Kevin Carroll, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ξενοδοχειακού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή η επικίνδυνη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική δυσκολία στα ήδη αγωνιστικά ξενοδοχεία μας που προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους”.

“Έχουμε ήδη το βελτιωμένο πρότυπο πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας Safe Stay”, λένε οι ξενοδόχοι

“Η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει ήδη ξεκινήσει ένα βελτιωμένο πρότυπο πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, που ονομάζεται Safe Stay, δήλωσε ο Chip Rogers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων.

Σχεδιασμένο σύμφωνα με το CDC για να καλύψει τις ανάγκες της τρέχουσας κρίσης δημόσιας υγείας και να διαβεβαιώσει τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους μας ότι τα ξενοδοχεία είναι ασφαλής.

Όχι μόνο αυτό το διάταγμα είναι περιττό και επικίνδυνο, αλλά θα αναγκάσει τα ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά και να απολύσουν χιλιάδες αφοσιωμένους εργαζόμενους”.