Πολλές οικογένειες Βρετανών δεν θα κάνουν διακοπές, απλά γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν κι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε από το Nottingham Civic Exchange (NCE) για λογαριασμό της Ένωσης Οικογενειακών Διακοπών (Family Holiday Association).
Νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα 13.500 και 38.000 ευρώ δεν μπορούν να τα “φέρουν βόλτα” για την κάλυψη του κόστους οικογενειακών διακοπών.

Αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία της χώρας

Οι γονείς που δεν μπορούν να παρέχουν διακοπές στα παιδιά τους και αναμνήσεις αισθάνονται ενοχές και ντροπή, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία της χώρας μας», τονίζει ο Martin Realey, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Οικογενειακών Διακοπών.

Οι διακοπές έχουν αξιοσημείωτη θετική επίδραση στην ψυχική ευημερία και αντίθετα, το να μην μπορούν να κάνουν είχε αρνητικό αντίκτυπο, διαπιστώνει σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων.

Η πρόσβαση σε διακοπές κοινωνικό δικαίωμα

Η Ένωση ζητά από την κυβέρνηση να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει πώς θα διευκολύνει τις οικογένειες αυτές να συμμετέχουν στον τουρισμό και καταστήσει την πρόσβαση σε διακοπές ένα κοινωνικό δικαίωμα.

Η έρευνα εντοπίζει πολλά οφέλη από τα διαλείμματα, όπως η ενίσχυση των οικογενειακών σχέσεων, η δημιουργία κοινών οικογενειακών αναμνήσεων, η παροχή νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εμπειριών, η παροχή ανακούφισης από την καθημερινή ρουτίνα και η δυνατότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μακριά από τηλεοράσεις και κονσόλες παιχνιδιών.