Μειωμένες κατά 35% είναι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Λονδίνου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς οι υψηλές τιμές που έδωσαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων απέτρεψαν πολύ κόσμο να επισκεφθεί τη βρετανική πρωτεύουσα αυτό το καλοκαίρι. Οι ξενοδόχοι του Λονδίνου κινδυνεύουν, δηλαδή να πάθουν ό,τι και οι δικοί μας στην Αθήνα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν οι υψηλές τιμές «έστειλαν» τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς.
Η μείωση των κρατήσεων «πονάει» πιο πολύ, αφού άλλες πρωτεύουσες και ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, όπως αναφέρει η Telegraph, παρουσιάζουν αύξηση έως και κατά 100% αυτό το καλοκαίρι. Κατά την εφημερίδα, ευθύνη για το πρόβλημα έχει η Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γιατί προέβη σε κρατήσεις 40.000 δωματίων για τα μέλη των ολυμπιακών αποστολών, υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, γεγονός που ώθησε τους ξενοδόχους να αυξήσουν τις τιμές για τα υπόλοιπα δωμάτια. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πάνε οι τουρίστες στο Λονδίνο. Οι τιμές για ένα ξενοδοχεία 4 αστέρων στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι έφτασε στις 415 λίρες ανά διανυκτέρευση, 4 φορές πάνω από το κανονικό.
Μια έρευνα του Hotel.com διαπιστώνει ότι οι τιμές στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 104% με το μέσο δωμάτιο κοστίζει να κοστίζει 213 λίρες αυτό το καλοκαίρι.
Αυτή η τάση αύξησης των τιμών στα ξενοδοχεία της διοργανώτριας πόλης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, πάντως, όπως έχει διαπιστωθεί στο Σίδνεϊ, Πεκίνο και Βαρκελώνη, «ρίχνουν» τον τουρισμό στις διοργανώτριες πόλεις τη χρονιά τέλεσης των Αγώνων και θέλει κάποιο χρόνο για να ανακάμψουν.

Γιάννης Παπαδόπουλος