της Εύας Οικονομάκη

Ανακατατάξεις στον χάρτη του εγχώριου real estate έχουν πυροδοτήσει τα έργα ανάπλασης και υποδομών που πραγματοποιούνται στην Αττική και προοιωνίζονται αύξηση στις εμπορικές αξίες των ακινήτων, τα οποία γίνονται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Δώδεκα περιοχές της Αττικής μπαίνουν στο ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν στην ελληνική κτηματαγορά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υπεραξία σε βάθος χρόνου.

Αποκτούν δυναμική

Ο Υμηττός, η περιοχή του Γουδή, το Γαλάτσι, η Άνω Κυψέλη, τα Εξάρχεια, η περιοχή του Γκύζη, οι Αμπελόκηποι, ο Βοτανικός, ο Κορυδαλλός, το Λαύριο, η Κερατέα και ο Πειραιάς μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που βολιδοσκοπούν την αγορά για να εντοπίσουν ακίνητα τα οποία θα τους προσφέρουν την επιθυμητή απόδοση στο μέλλον. Ισραηλινοί, Κινέζοι και Έλληνες επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με τον χρόνο υλοποίησης των έργων να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση των επενδύσεων.

«Τα έργα ανάπλασης με ταυτόχρονη αξιοποίηση χώρων πρασίνου καθώς και ιδιωτικών επενδύσεων επιδρούν θετικά στο σύνολο των όμορων περιοχών, αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες αλλά ταυτόχρονα προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν επαρκείς εκτιμήσεις για τις αξίες των ακινήτων. Πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων είναι τα έργα ανάπλασης να υλοποιούνται στους χρόνους που έχουν οριστεί», επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Λαύριο – Κερατέα

Η απόφαση της Microsoft να αναπτύξει το σύμπλεγμα των τριών data centers στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» που για πολλά χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Λαυρεωτικού Δήμου, προδιαγράφοντας παράλληλα αύξηση των αξιών των ακινήτων.

Παράγοντες του real estate εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον η επένδυση της Microsoft θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα επιδιώξουν να μεταφερθούν εκτός του αστικού ιστού, ενώ λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων τόσο προς ενοικίαση, όσο και προς πώληση αναμένεται ότι θα ανεγερθούν νέες οικοδομές για να καλύψουν τις οικιστικές ανάγκες που δημιουργούνται.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η φαρμακευτική εταιρεία ΕΛΠΕΝ αναμένεται να αναπτύξει ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή, μεταφέροντας παράλληλα μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής της στην Κερατέα και εντάσσοντας πιο ενεργά την περιοχή στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Στην περαιτέρω τόνωση του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή θα συμβάλει και η παραχώρηση των λιμανιών του Λαυρίου και της Ελευσίνας μέσω διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πειραιάς

Σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό μεταμορφώνεται ο Πειραιάς χάρη στα νέα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή. Η ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων και τη δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων για την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών που υλοποιεί ο δήμος της πόλης δίνουν στον Πειραιά έναν νέο αέρα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής που δημιουργούνται προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων, Κινέζων και Ισραηλινών, οι οποίοι αναζητούν κατά κύριο λόγο εγκαταλελειμμένα αυτοτελή κτίρια σε ελκυστικές τιμές τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και περιμετρικά του λιμανιού. Στόχος τους είναι η ανακατασκευή των κτιρίων και η μετατροπή τους σε πολυτελείς κατοικίες και βιοκλιματικά κτίρια γραφείων. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και τα έργα υποδομών που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και θα φέρουν στον Πειραιά μετρό και τραμ.

Υμηττός

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Υμηττού από Έλληνες κατά βάση επενδυτές. Η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Υμηττού, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση ή προς πώληση.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε ένα πάρκο 80 στρεμμάτων, που θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για τους δημότες και θα συντελέσει καθοριστικά στην αύξηση των αξιών στην ευρύτερη περιοχή.

Γουδή

Αλλαγές στις αξίες των ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει και η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή. Η στρατηγικής σημασίας τοποθεσία του Πάρκου, το οποίο θα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και πλησίον κύριων αρτηριών του οδικού δικτύου της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως οι λεωφόροι Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, σε συνδυασμό με τη νέα στάση του μετρό στου Γουδή εκτιμάται ότι θα δώσει μελλοντικά υπεραξία στα ακίνητα, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή.

Η έκταση των 965 στρεμμάτων που προορίζεται για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου βρίσκεται στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου.

Γαλάτσι

Η έντονη ανοικοδόμηση χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια το Γαλάτσι, με τα διαμερίσματα να πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια, τάση η οποία εκτιμάται ότι θα ενταθεί έτι περαιτέρω χάρη στην έλευση του μετρό με 2 σταθμούς, οι οποίοι θα συντελέσουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Ο σταθμός Βεΐκου στη συμβολή της λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων και ο σταθμός Γαλάτσι στη συμβολή της λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς με τη λεωφόρο Γαλατσίου σε συνδυασμό με την εγγύτητα της περιοχής με την Αττική οδό και κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου αναμένεται να προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους Έλληνες να επενδύουν στην ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου το Άλσος Βεΐκου αποτελεί διαχρονικά σταθερό σημείο αναφοράς για τις όμορες περιοχές.

Ελκίνωνος – Άνω Κυψέλη

Τις αξίες των ακινήτων στην περιοχή της Άνω Κυψέλης αναμένεται να συμπαρασύρει η νέα στάση του μετρό, με τα λιγοστά προς πώληση αυτοτελή ακίνητα που έχουν απομείνει στην περιοχή διατίθενται σε Έλληνες επενδυτές που ποντάρουν στην υπεραξία που θα αποκτήσει η περιοχή στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, πλησίον της νέας στάσης του μετρό, έχουν αρχίσει να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες μετά την κατεδάφιση παλαιών μονοκατοικιών, γεγονός που έχει ήδη στρέψει τα επενδυτικά βλέμματα στην περιοχή.

Εξάρχεια

Στο στόχαστρο ισχυρών επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, έχει μπει έντονα τα τελευταία χρόνια και η περιοχή των Εξαρχείων, όπου ακίνητα άλλαξαν χέρια, με στόχο την άμεση ανακατασκευή τους και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, είτε ως ξενοδοχειακές μονάδες, είτε ως διαμερίσματα. Οι γειτονιές που βρίσκονται πέριξ του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Άρεως, παραδοσιακά αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές, οι οποίοι ανακαινίζουν αυτοτελή κτίρια για να διαθέσουν προς μίσθωση ή προς πώληση διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών μέτρων. Στην κατεύθυνση της ισχυρής ζήτησης που ήδη καταγράφεται εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και ο νέος σταθμός του μετρό στην περιοχή, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη.

Γκύζη – Αμπελόκηποι – Βοτανικός

Η περιοχή του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο σημείο αναφοράς της πόλης, ενώ στον Βοτανικό εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί ο πιο μεγάλος όγκος επενδύσεων χάρη στη διπλή ανάπλαση που έχει δρομολογηθεί. Η διπλή ανάπλαση που δρομολογείται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate, μετά τα επενδυτικά έργα που υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου το «μήλον της έριδος» για τους επενδυτές, προσελκύοντας έργα δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι επενδύσεις που θα γίνουν στον Βοτανικό θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, αντίστοιχη με εκείνη που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν στου Ψυρρή.

Κορυδαλλός

Η μεταφορά των φυλακών που βρίσκονται στο αστικό περιβάλλον του Κορυδαλλού, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, και η ανάπτυξη ενός πάρκου κι ενός πολυχώρου πολιτισμού θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους παράγοντες της κτηματαγοράς να προβλέπουν ότι θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα όταν τα έργα θα αρχίσουν να αποκτούν την τελική τους μορφή.