Σύμφωνα με ειδικούς ιατρούς, η πρόσφατη μείωση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η σημαντική αύξηση της χώρας λόγω των μικρών έχει κορυφωθεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι λοιμώξεις φαίνεται να έχουν υποχωρήσει γρήγορα μετά από μια αρχική εξαγριωμένη αύξηση.

Ενώ οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων ιού είναι εμφανώς αναξιόπιστοι λόγω ανομοιόμορφων δοκιμών, καθυστερήσεων αναφοράς και άλλων αλλαγών, η δραματική πτώση των μετρήσεων των κρουσμάτων είναι ένα δελεαστικό μήνυμα.

Η Νότια Αφρική ήταν στην εμπροσθοφυλακή της παραλλαγής του COVID-19, αλλά αφού έφτασε το υψηλό των περίπου 27.000 νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 15.424 την Τρίτη. Η παρακμή ξεκίνησε νωρίς και συνεχίστηκε στην επαρχία Gauteng, την πολυπληθέστερη της Νότιας Αφρικής με 16 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της κύριας μητρόπολης, του Γιοχάνεσμπουργκ, και της πρωτεύουσας της Πρετόρια.

«Η πτώση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται εδώ στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία εδώ και εβδομάδες ήταν το κέντρο αυτού του κύματος, δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κορυφή», δήλωσε η Marta Nunes, ανώτερη ερευνήτρια στο Vaccines και τμήμα ανάλυσης μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου του Witwatersrand.

«Ήταν ένα σύντομο κύμα… και τα καλά νέα είναι ότι δεν ήταν πολύ σοβαρό από άποψη νοσηλειών και θανάτων», είπε. «Δεν είναι απροσδόκητο στην επιδημιολογία ότι μια πολύ απότομη αύξηση, όπως αυτή που είδαμε τον Νοέμβριο, ακολουθείται από μια απότομη μείωση».

Η επαρχία Γκαουτένγκ είδε τον αριθμό της να αυξάνεται δραματικά στα μέσα Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν γενετική αλληλουχία εντόπισαν αμέσως τη νέα, εξαιρετικά αλλαγμένη παραλλαγή του όμικρον, η οποία ανακοινώθηκε δημόσια στις 25 Νοεμβρίου.

Η Omicron, πολύ πιο μεταδοτική, εδραίωσε γρήγορα την κυριαρχία στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με δοκιμές, εκτιμάται ότι το 90% των περιπτώσεων COVID-19 στην επαρχία Γκαουτένγκ από τα μέσα Νοεμβρίου ήταν όμικρον.

Και ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να πλησιάζει, με το omicron να έχει ήδη εκτοπίσει την παραλλαγή δέλτα ως το κύριο στέλεχος του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παραλλαγή έχει βρεθεί σε 89 χώρες παγκοσμίως.

Οι ειδικοί στη Νότια Αφρική ανησυχούσαν ότι ο τεράστιος αριθμός νέων λοιμώξεων θα υπερφόρτωνε τα νοσοκομεία της χώρας, παρόλο που το όμικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη νόσο, με λιγότερες νοσηλείες, άτομα που χρειάζονται οξυγόνο και θανάτους.

Ωστόσο, τα κρούσματα στο Γκαουτένγκ άρχισαν να μειώνονται. Οι αριθμοί της επαρχίας μειώθηκαν σταδιακά μετά το υψηλό των 16.000 νέων κρουσμάτων στις 12 Δεκεμβρίου, με λίγο περισσότερα από 3.300 κρούσματα να αναφέρθηκαν την Τρίτη.

«Είναι σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Δρ Fareed Abdullah για τη μείωση. «Η ταχεία αύξηση των νέων περιπτώσεων ακολουθήθηκε από μια ταχεία πτώση και φαίνεται ότι βλέπουμε την αρχή της πτώσης αυτού του κύματος», είπε ο Abdullah, που εργάζεται στην πτέρυγα COVID-19 στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Steve Biko της Πρετόρια.

Σε ένα άλλο σημάδι ότι η αύξηση του όμικρον στη Νότια Αφρική μπορεί να υποχωρεί, μια μελέτη επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 στο νοσοκομείο Chris Hani Baragwanath στο Soweto δείχνει μια ταχεία αύξηση και στη συνέχεια μια γρήγορη μείωση των κρουσμάτων.

«Πριν από δύο εβδομάδες, βλέπαμε περισσότερα από 20 νέα κρούσματα την ημέρα και τώρα είναι περίπου πέντε ή έξι κρούσματα την ημέρα», είπε ο Νούνες. Αλλά, είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς και αρκετοί παράγοντες πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Το ποσοστό θετικότητας της Νότιας Αφρικής παρέμεινε υψηλό στο 29%, από μόλις 2% στις αρχές Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα μεταξύ του πληθυσμού, είπε.

Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν για ένα μήνα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να επισκεφθούν την οικογένειά τους, συχνά σε αγροτικά μέρη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την εξάπλωση του όμικρον σε όλη τη Νότια Αφρική και σε γειτονικές χώρες.

«Όσον αφορά τον τεράστιο καθημερινό διπλασιασμό που βλέπαμε πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με τεράστιους αριθμούς, φαίνεται να έχει διευθετηθεί», δήλωσε η καθηγήτρια Veronica Uekermann, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης COVID-19 στο Steve Biko Academic Hospital.

«Αλλά είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι περάσαμε την κορυφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί εξωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης κατά την περίοδο των γιορτών και της γενικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε, σημειώνοντας ότι οι λοιμώξεις αυξήθηκαν πέρυσι μετά τις διακοπές.