Τα ταξίδια στην Ασία ανακάμπτουν και οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν έξαρση στις κρατήσεις, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας πέρυσι ως προς το πότε πολλές ασιατικές χώρες θα ανοίξουν πλήρως.

Ηγετική θέση ως ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στην Ασία αυτή την άνοιξη είναι η Ιαπωνία, η οποία τον Οκτώβριο έγινε μία από τις τελευταίες χώρες που άνοιξε πλήρως.

“Η Ιαπωνία ανθίζει αυτή τη στιγμή. Όλες οι αναχωρήσεις μας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για την εποχή της κερασιάς έχουν εξαντληθεί”, δήλωσε ο Scott Avera, πρόεδρος της Alexander + Roberts, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί ταξιδιώτες σε ταξίδια στην Ιαπωνία φέτος είναι νέοι πελάτες, ενώ περίπου το 25% είναι επανακρατήσεις.

Η Intrepid Travel λέει ότι η Ιαπωνία είναι ένας από τους προορισμούς με τις κορυφαίες πωλήσεις αυτή τη στιγμή και ότι έχει αυξήσει τις προσφορές για να καλύψει τη ζήτηση μόνο για αυτήν την άνοιξη.

“Δεν μπορούμε πραγματικά να πραγματοποιήσουμε αρκετά ταξίδια”, δήλωσε ο James Thornton, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrepid. “Απλώς χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε 24 επιπλέον premium ταξίδια για την Ιαπωνία αυτή τη σεζόν, γεγονός που δείχνει πόσο δημοφιλής είναι η χώρα. Φαίνεται ότι κάθε άτομο θέλει να πάει στην Ιαπωνία για την εποχή των ανθισμένων κερασιών αυτή την άνοιξη”,συμπλήρωσε.

Το Trafalgar, μέρος της Travel Corporation, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας που διήρκεσε από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο για να βοηθήσει στην εκκίνηση του τουρισμού στη χώρα. Τα αποτελέσματα βοήθησαν να μετατραπούν οι έρευνες σε κρατήσεις.

«Είδαμε μια αύξηση 136% στους ταξιδιώτες που ζητούσαν προσφορά για ταξίδια στον προορισμό την ίδια χρονική περίοδο σε σύγκριση με το 2019, και για ολόκληρο το έτος μέχρι σήμερα, οι συνολικές κρατήσεις ταξιδιωτών είναι πάνω από 25%», δήλωσε η Melissa DaSilva, πρόεδρος της TTC Tour Brands.

Η Κορέα και το Βιετνάμ πιο δημοφιλείς προορισμοί

Αλλά η Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου δεν είναι η μόνη χώρα που προσελκύει ταξιδιώτες πίσω στην Ασία αυτές τις μέρες.

“Περίεργα, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για τη Νότια Κορέα”, δήλωσε η Catherine Heald, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Remote Lands, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα πολυτελείας που ειδικεύεται στην Ασία, προσθέτοντας ότι τα ταξίδια στη Νότια Κορέα δεν ήταν τόσο συνηθισμένα όσο σε άλλα προορισμούς στην περιοχή πριν από την πανδημία.

«Όλα άλλαξαν με την K-pop, τα BTS, τα K-dramas και το «Squid Game»».

Η Gloria Hobbins, ιδιοκτήτρια της Global Village Travels στο Plainfield, NJ, είπε ότι και αυτή έχει εκδηλώσει περισσότερο ενδιαφέρον πελατών για τη Νότια Κορέα τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα «για τον συνδυασμό Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας, καθώς αρκετές πτήσεις από την Ανατολική Ακτή διέρχονται μέσω της Σεούλ».

Το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη είναι επίσης κορυφαίες πωλήσεις τον τελευταίο καιρό, με τον Thornton να λέει ότι το Βιετνάμ είναι ο “πιο δημοφιλής προορισμός της Intrepid παγκοσμίως”, ενώ η Ινδία αρχίζει σταδιακά να βλέπει επιστροφή ζήτησης.

Μια χώρα για την οποία οι τουριστικοί πράκτορες λένε ότι δεν έχει μεγάλη ζήτηση είναι η Κίνα, η οποία τερμάτισε την περιοριστική πολιτική της καραντίνας μόλις τον Ιανουάριο, ανοίγοντας ξανά σε διεθνή ταξίδια, ενώ βρισκόταν στη μέση μιας μαζικής επιδημίας Covid.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 3 στην Κίνα, προτείνοντας στους ανθρώπους να «ξανασκεφτούν τα ταξίδια» εκεί, και δεδομένου ότι η χώρα δεν βιάζεται να εκδώσει τουριστικές βίζες, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να αργήσει πολύ.

Η Remote Lands’ Heald είναι μεταξύ εκείνων που είπαν ότι οι πελάτες δεν ζητούν από την Κίνα αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως.

«Οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να επιστρέψουν ακόμα», είπε ο Χιλντ, επικαλούμενος δισταγμούς που πιθανόν να προέρχονται από το κύμα Covid που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο.

Οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Οι παρατεταμένοι περιορισμοί πτήσεων περιορίζουν επίσης τη διαθεσιμότητα πτήσεων τόσο εντός όσο και εντός της Κίνας, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές, δήλωσε η Thornton της Intrepid, υποτιμώντας τη δυνητική ζήτηση.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως στο διαδίκτυο και πολλοί αερομεταφορείς των ΗΠΑ παρέλαβαν τα αεροπλάνα τους αλλού λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος της Κίνας. Ωστόσο, η Thornton αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν για τις πτήσεις από τη Βόρεια Αμερική προς την Ασία μόλις οι αερομεταφορείς επαναλάβουν την κανονική λειτουργία των δρομολογίων, “πράγμα που θα την καταστήσει πιο προσιτή για τα αμερικανικά ταξίδια”.