Οι διακοπές με τροχόσπιτο γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν νέες διαδρομές με την ησυχία τους.

Η Τουρκία παρέχει αναρίθμητες επιλογές σε όσους ταξιδεύουν με τροχόσπιτο, με προορισμούς που χαρίζουν έμπνευση.

Τα γραφικά πρασινογάλαζα τοπία της, οι αρχαίες πόλεις και τα όμορφα χωριά της, σε συνδυασμό με τη νόστιμη κουζίνα της, την καθιστούν ιδανική επιλογή για ένα οδικό ταξίδι.

Από τον ήλιο της Μεσογείου στον ήλιο του Αιγαίου Με αφετηρία το Τσανάκκαλε (Canakkale), αυτή η υπέροχη διαδρομή διασχίζει την καρδιά του Βορείου Αιγαίου, φτάνοντας μέχρι την Αττάλεια (Antalya), το αγαπημένο λιμάνι της Τουρκικής Ριβιέρας. Το Τσανάκκαλε προσφέρει αμέτρητες επιλογές, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την αρχαία πόλη της Τροίας, να εντοπίσουν τις ρίζες των ομηρικών επών της Ιλιάδας και της Οδύσσειας και να επισκεφθούν το Μουσείο της Τροίας, το οποίο έλαβε το Ειδικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων.

Φτάνοντας στο Αϊβατσίκ (Ayvacık), την υπέροχη συνοικία του Τσανάκκαλε, μπορεί κανείς να εξερευνήσει την αρχαία πόλη της Άσσου. Στους πρόποδες του όρους Ίδη, το Αϊβατσίκ διαθέτει αρκετές περιοχές για κάμπινγκ και glamping, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το τροχόσπιτό σας.

Οδηγώντας από το Τσανάκκαλε προς τη Σμύρνη, θα συναντήσετε γραφικές τοποθεσίες, όπως η ιστορική ναυτική πόλη Φώκαια (Foça), τα Βουρλά (Urla), διάσημα για τις αγκινάρες τους και το Σεφεριχισάρ (Seferihisar), την πρώτη πόλη που εντάχθηκε στο δίκτυο των «αργών πόλεων» (Cittaslow) της Τουρκίας ανάμεσα σε άλλες 21 πόλεις.

Ο Κιρκιντζές (Şirince), περίφημος για τα ιστορικά του σπίτια και τα νόστιμα κρασιά του, και οι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών Τσεσμέ (Çeşme) και Αλάτσατα (Alaçatı) βρίσκονται επίσης σε αυτή τη διαδρομή.

Στη Σμύρνη, υπάρχουν αρκετές σημαντικές ιστορικές αρχαίες πόλεις όπως η Έφεσος (Ephesus), η Πέργαμος (Pergamum) και οι Κλαζομενές (Klozamenai). Η εμπειρία της πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας –η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία θαλασσινών και λαχανικών– και η έναρξη της ημέρας με ένα αιγαιοπελαγίτικο πρωινό δίνει άλλη διάσταση σε αυτό το ταξίδι.

Συνεχίζοντας προς τη Μούγλα (Muğla), σημείο συνάντησης της Μεσογείου και του Αιγαίου, υπάρχουν πολλές παραθαλάσσιες πόλεις περιμένουν να τις ανακαλύψετε, όπως το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός, Bodrum), η Φετίγιε (Fethiye), η Μαρμαρίδα (Marmaris) και η Ντάτσα (Datça), καθώς και το Κιοϊτσίτζ (Köyceğiz), καθεμία από τις οποίες είναι ένας ξεχωριστός τουριστικός παράδεισος. Απολαμβάνοντας αυτή την πανέμορφη περιήγηση, όπου το μπλε και το πράσινο διαπλέκονται αξεδιάλυτα, μπορείτε να παρατείνετε την παραμονή σας στο Μπόντρουμ.

Αυτό το λαμπερό κέντρο διακοπών προσφέρει ζωντανή διασκέδαση και αποτελεί μια ευκαιρία να επισκεφθείτε το φημισμένο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Μπόντρουμ και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Μπορείτε, επίσης, να εξερευνήσετε τις αρχαίες πόλεις Λάγινα, Ηράκλεια, Στρατονίκεια καθώς και την αρχαία πόλη της Κνίδου, η οποία είναι συναρπαστική λόγω της θέσης της, για να ανακαλύψετε τα ίχνη πολιτισμών που γεννήθηκαν στα βάθη του χρόνου. Αφού περιηγηθείτε στη μαγευτική Κνίδο, που βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου Ντάτσα (Datça), μπορείτε να γνωρίσετε την υπόλοιπη χερσόνησο, η οποία αποτελεί πόλο έλξης χάρη στη μοναδική της ηρεμία.

Στην ίδια διαδρομή θα συναντήσετε το Ολούντενιζ (Ölüdeniz) και την Παραλία της Κοιλάδας των Πεταλούδων, στους πρόποδες του Μπαμπαντάγ (Babadağ), η οποία θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου, ενώ το ίδιο το Μπαμπαντάγ έχει χαρακτηριστεί από το Ίδρυμα Προστασίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ένα από τα 100 βουνά του κόσμου που πρέπει να περιέλθουν άμεσα σε καθεστώς προστασίας. Η περιοχή διαθέτει πολυάριθμες εγκαταστάσεις και σημεία όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το τροχόσπιτό σας κάτω από τη σκιά των πεύκων. Ενώ βρίσκεστε εδώ, μπορείτε να απολαύσετε την πιο διάσημη εμπειρία αλεξίπτωτου πλαγιάς της Τουρκίας στα περίχωρα του Μπαμπαντάγ.

Αττάλεια: Η πόλη με τις περισσότερες παραλίες με Γαλάζια Σημαία στον κόσμο

Επιστρέφοντας στην ίδια διαδρομή, ο δρόμος θα σας βγάλει στην Αττάλεια (Antalya), στην καρδιά της Τουρκικής Ριβιέρας. Η Αττάλεια, η πόλη με τις περισσότερες παραλίες με Γαλάζια Σημαία, με την ακτογραμμή της και την εξαιρετική της φύση της, έχει υπάρξει σημείο εποικισμού για χιλιάδες χρόνια. Ο ιστορικός της πλούτος περιλαμβάνει την αρχαία πόλη της Ξάνθου και το λατρευτικό της κέντρο Λητώον, τη Σίδη, την Πέργη, την Άσπενδο, τα Μύρα και τα Πάταρα, μαγευτικές αρχαίες πόλεις που μπορείτε να εξερευνήσετε. Ορισμένα από τα πιο εκπληκτικά μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο βρίσκονται στην επαρχία της Αττάλειας, όπως η Λυκία Οδός, το Μονοπάτι πολιτιστικής κληρονομιάς της Πισιδίας και το Μονοπάτι του Αποστόλου Παύλου. Το Κας (Kaş), εμβληματικό κέντρο του καταδυτικού τουρισμού της Τουρκίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, βρίσκεται επίσης εντός των ορίων της επαρχίας. Όταν φτάσετε στο Κας, κάντε μια στάση στην παραλία Καπουτάς (Kaputaş), μια από τις πιο όμορφες παραλίες παγκοσμίως.

Η ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας: Μια διαδρομή γεμάτη δάση

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στα βόρεια της Τουρκίας, προκαλεί θαυμασμό χάρη σε μια ακτογραμμή όπου η θάλασσα συναντά τις δασωμένες βουνοπλαγιές και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για τροχόσπιτα της Τουρκίας. Όταν ξεκινάτε από την Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα οδηγώντας ένα τροχόσπιτο, η πρώτη σας στάση θα είναι το Μπολού (Bolu), που καλύπτεται από πυκνά δάση με καθαρό αέρα και κάθε απόχρωση του πράσινου. Από το Μπολού μεταβαίνετε στο Σαφρανμπολού

(Safranbolu), με τα γραφικά ξύλινα τουρκικά σπίτια με τα γοητευτικά έρκερ. Από εκεί, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την υπέροχη Κασταμονή (Kastamonu).

Η Σαμσούντα (Samsun), ένα ιστορικό λιμάνι που μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική ομορφιά του, είναι ακόμη ένας προορισμός-στολίδι του ταξιδιού με τροχόσπιτο. Εδώ, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν το Καταφύγιο πουλιών στο Δέλτα του Κιζίλ Ιρμάκ (Κόκκινου Ποταμού) (Kızılırmak Delta Bird Sanctuary).

Μετά τη Σαμψούντα, ο δρόμος οδηγεί στο Ορντού (Ordu), που επίσης φημίζεται για το φυσικό του κάλλος. Στο Ορντού, τα οροπέδια Περσεμπέ (Perşembe) και Τσαμπάζι (Çambaşı), οι καταρράκτες Τσιζελί (Çiseli) και Ουζούντερε (Uzundere), το φαράγγι Γκετσιλμέζ (Geçilmez) και το χωριό Γεζιλτσέ (Yeşilce), το οποίο συνδυάζει τη σύγχρονη ζωή με την απλότητα, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να γνωρίσει. Στην Τραπεζούντα, τον επόμενο σταθμό, σας περιμένει ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και της Τραπεζούντας. Χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο κατά την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτό το υπέροχο μοναστήρι έχει περιληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.

Στη Ριζούντα (Rize) και στο Αρτβίν (Artvin), δύο ακόμη εκπληκτικές στάσεις στη διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας, θα συναντήσετε κοιλάδες να προβάλλουν ανάμεσα από λόφους, σμαραγδένια οροπέδια, αναβλύζοντα νερά και ιστορικά κάστρα. Σε αυτές τις καταπράσινες πόλεις θα δοκιμάσετε επίσης ένα μοναδικό στιλ εποχικής τουρκικής κουζίνας, όπου σερβίρονται χιλιάδες λαχανικά και ψάρια, κυρίως γαύρος.