Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις έξι φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη για digital nomads το 2023, αποκαλύπτει το Numbeo.

Ο δείκτης κόστους ζωής του Numbeo ανέλυσε συνολικά 140 παγκόσμιους προορισμούς. Η ανάλυση για κάθε χώρα έγινε με δεδομένα όπως το μέσο ενοίκιο, το κόστος ειδών παντοπωλείου, τις τιμές σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σε ψυχαγωγίας και τοπικές αγορές.

Προφανώς, το κόστος ζωής δεν είναι η μόνη εκτίμηση για ψηφιακούς νομάδες πριν από μια μετακόμιση. Η ασφάλεια και άλλα ζητήματα ποιότητας ζωής είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας.

Καθώς οι ανατιμήσεις πιέζουν τα εισοδήματα, όσοι έχουν την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, αναζητούν φθηνότερο τρόπο ζωής.
Την απάντηση στο που θα ζήσουν πιο φθηνά οι digital nomads στην Ευρώπη δίνει το Numbeo.

Μαυροβούνιο (βαθμολογία κόστους ζωής 38,9)

Το Μαυροβούνιο διαθέτει μεσαιωνικές πόλεις, παγωμένες παγετώδεις λίμνες, το δεύτερο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου και εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Πολωνία (βαθμολογία κόστους ζωής 38,6)

Η ψηφιακή νομαδική σκηνή στην Πολωνία είναι ακόμα σχετικά νέα, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα, με νέους χώρους συνεργασίας να εμφανίζονται συνεχώς.

Ουγγαρία (βαθμολογία κόστους ζωής 39,2)

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προσέλκυση διεθνών εργαζομένων εξ’ αποστάσεως στη χώρα μετά την πανδημία.
Χάρη στην εκπληκτική αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία, τις σύγχρονες ανέσεις και το προσιτό κόστος ζωής, η Βουδαπέστη γίνεται hotspot για digital nomads.

Πορτογαλία (βαθμολογία κόστους ζωής 45,3)

Η Πορτογαλία -με τις ηλιόλουστες παραλίες και τις πολυσύχναστες πόλεις της- είναι ο πιο δημοφιλής για ψηφιακούς νομάδες προορισμός της Ευρώπης.

Κροατία (βαθμολογία κόστους ζωής 46,7)

Η Κροατία άρχισε να προσφέρει ειδικές βίζες σε digital nomads από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2021.
Τους επιτρέπει να παραμείνουν έως και ένα χρόνο απαλλάσσοντας τους από το φόρο εισοδήματος.

Λιθουανία (βαθμολογία κόστους ζωής 48,8)

Η Λιθουανία είναι επίσης δημοφιλής στους ψηφιακούς νομάδες, ιδιαίτερα η νεανική πρωτεύουσα Βίλνιους, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πληθώρα χώρων συνεργασίας.

Η θέση της Ελλάδας

Η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για digital nomads, είναι η Ελβετία με βαθμολογία κόστους ζωής 114,2.
Η Ελβετία βρίσκεται στην 1η θέση της ευρωπαϊκής λίστας και στην 2η θέση στην παγκόσμια.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η βαθμολογία κόστους ζωής είναι 54,6, με την χώρα μας να είναι στην 21η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη και στην 50η στην παγκόσμια.