
Μια νέα έρευνα προσπαθεί να βρει τις πιο φιλόξενες χώρες για οικογένειες. Ακριβώς το μισό περίπου των ομογενών σε όλο τον κόσμο (46%) έχουν δικά τους παιδιά, αλλά μόνο το 21% του συνόλου των ομογενών σήμερα ανατρέφουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Έτσι τίθεται το ερώτημα, ποιες χώρες είναι πιο φιλικές για τις οικογένειες;
Με βάση τα εμπειρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 3.000 ομογενείς οικογένειες, που περιέχονται στις ετήσιες Expat Insider έρευνες, InterNations, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, έχει συντάξει ένα μέχρι τώρα αδημοσίευτο άρθρο που παρουσιάζει την κατάταξη σχετικά με τις πιο φιλικές χώρες για οικογένειες.
Εκτός από υπεροχή στη συγκεκριμένη αξιολόγηση, η Ουγκάντα έχει επίσης καλό επίπεδο ασφαλείας για τα παιδιών, ενώ το Ισραήλ εντυπωσιάζει τους γονείς-μετανάστες με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται. Η Ταϊβάν προσελκύει οικογένειες με υψηλή ποιότητα ζωής, ενώ δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές είναι η Κόστα Ρίκα, η Ταϊλάνδη και η Ελλάδα που προσφέρουν επιπλέον καλές ευκαιρίες αναψυχής για τα παιδιά.
Οι Top 10 πιο φιλικοί προορισμοί για τις οικογένειες που ζουν στο εξωτερικό
1. Ουγκάντα
Η Ουγκάντα είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως τον πιο φιλικό προορισμό για οικογένειες ομογενών. Ο κάθε ένας γονιός που ερωτήθει κατατάσει τη φιλικότητα του τοπικού πληθυσμού προς τα παιδιά θετικά και επτά στους δέκα (68%) είναι ακόμη και απόλυτα ικανοποιημένοι με την ζεστή στάση απέναντι στις οικογένειες, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 39%. Οι ομογενείς γονείς δεν θεωρούν τη χώρα αυτή μόνο ως ένα φιλικό μέρος για να μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλά και ως ένα αρκετά ασφαλές περιβάλλον: το 81% κατατάσουν την ασφάλεια των παιδιών τους θετικά – περισσότερο από ό,τι για παράδειγμα, στις ΗΠΑ (75%). Επιπλέον, πάνω από εννέα στους δέκα γονείς (93%) αξιολογούν τη γενική ευημερία των παιδιών του θετικά. Ένας ομογενής γονιός απο το Ηνωμένο Βασίλειο που ζεί σήμερα στην Ουγκάντα αναφέρει «την ασφάλεια, τη φιλικότητα, τη ζεστασιά, το διασκεδαστικό κάμπινγκ και το καλό φαγητό» μεταξύ μερικών απο τις καλύτερες πτυχές του να ζείς σε αυτή τη χώρα.
2. Ισραήλ
Το Ισραήλ δεν είναι μόνο ένας από τους πιο φιλόξενους προορισμούς για οικογένειες, όπου το 69% όλων των οικογενειών μεταναστλων θεωρούν οτι ο τοπικός πληθυσμός είναι εξαιρετικά φιλικός προς τα παιδιά. Αλλά επίσης κατατάσσεται υψηλά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την υγεία: σε γενικές γραμμές, το Ισραήλ τοποθετείται στην τρίτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών χωρών για ομογενείς οικογένειες γενικότερα. Πράγματι, το 84% των ερωτηθέντων με παιδιά αισθάνονται θετικά για την ποιότητα της εκπαίδευσης, σε σύγκριση με λιγότερο από τα δύο τρίτα των ομογενών σε όλο τον κόσμο (64%). Όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών, το Ισραήλ αξιολογείται εξαιρετικά, με 92% των γονέων να βαθμολογούν αυτόν τον παράγοντα θετικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 74%.
Ένας Αμερικανός μετανάστης που ζεί στο Ισραήλ επαινεί συγκεκριμένα «τον καιρό, που ζουν κοντά στην παραλία, προσιτά σε ότι αφορά το κόστος σχολεία και την ιατρική περίθαλψη που είναι διαθέσιμη για τα παιδιά».
3. Ταϊβάν
Στην Ταϊβάν, το 97% των γονέων αξιολογούν γενικά τη φιλικότητα των κατοίκων της περιοχής προς τις οικογένειες με παιδιά θετικά. Επιπλέον, η χώρα είναι επίσης ο πιο δημοφιλής προορισμός στους μετανάστες σε όλο τον κόσμο και έχει εξαιρετική κατάταξη για την εργασία στο εξωτερικό, την ποιότητα ζωής και της προσωπικής οικονομικής κατάστασης. Ένα εντυπωσιακό 85% των ομογενών στην Ταϊβάν είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση και το 83% κρίνουν ότι το τοπικό κόστος ζωής είναι ευνοϊκό και οι ομογενείς που ανατρέφουν τα παιδιά τους εκεί, μπορούν να απωφεληθούν απο αυτό.
4. Κόστα Ρίκα
Η ηλιόλουστη Κόστα Ρίκα έχει πολλά προνόμια. Εκτός από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ως η χώρα με τον πιο ευτυχισμένο πληθυσμό ομογενών, έχει επίσης βαθμολογηθεί θετικά από ένα αξιοσημείωτο 91% των ομογενών γονέων για τη φιλική στάση προς τις οικογένειες. Επιπλέον, επτά στους δέκα γονείς (74%) είναι ικανοποιημένοι με τις τοπικές δραστηριότητες αναψυχής για τα παιδιά τους. Οι οικογένειες ωφελούνται από το καταπλητκιό κλίμα, όπου 96 % όλων των ομογενών θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της ζωής στην Κόστα Ρίκα.
5. Ταϊλάνδη
Η χώρα των χαμόγελων ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα των πιο φιλόξενων προορισμών για οικογένειες, όπου το 85% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αυτό το στοιχείο θετικά. Επιπλέον, οι μετανάστες σίγουρα θα είναι ευτυχείς να πληροφορηθούν ότι η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας λαμβάνει άριστη βαθμολογία. Επομένως, δεν είναι περίεργο ότι το 76% των ομογενών κατοίκων με παιδιά αισθάνονται καλά για την υγεία των παιδιών τους. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό τους (81%) αξιολογούν τη γενική ευημερία των παιδιών τους θετικά.
6. Ελλάδα
Ενώ η Ελλάδα εξασφαλίζει την 6η θέση από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο για την φιλικότητα του προς τις οικογένειες, δεν αποδίδει καλά σε πολλές άλλες πτυχές. Αυτός ο προορισμός κατατάσσεται ιδιαίτερα χαμηλα, όταν πρόκειται για τις διαθέσιμες επιλογές της εκπαίδευσης, με 59% των γονέων να βαθμολογούν αυτόν τον παράγοντα αρνητικά. Επίσης, οι μισοί από τους γονείς (49%) αισθάνonται αρνητικά για το κόστος της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα είναι μια από τις λιγότερο δημοφιλείς χώρες για ομογενείς οικογένειες, καταλαμβάνοντας την 43η από 45 στο δείκτη ‘Οικογενειακή Ζωή’ .
7. Αυστραλία
Εκτός απο το γεγονός ότι κατάτασεται μεταξύ των δέκα πιο φιλόξενων προορισμών για ομογενείς οικογένειες, η Αυστραλία έχει άνω του μέσου όρου αποτελέσματα για την ισορροπία εργασίας-ζωής: επτά στους δέκα ομογενείς κατοίκους (71%) εκτιμούν αυτό για τη ζωή στην Αυστραλία και οι γονείς, ειδικότερα, θα χαρούν να το ακούσουν. Και ο ελεύθερος χρόνος τους δαπανάται σωστά, καθώς η Down Under προσφέρει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά, με 94% των ομογενών γονέων να βαθμολογούν αυτόν τον παράγοντα θετικά.
8. Μεξικό
Μεξικανοί δεν καλωσορίζουν μόνο τις οικογένειες με φιλική διάθεση, αλλά τους ομογενείς γενικά: Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως για την εξεύρεση νέων φίλων στο εξωτερικό, τη δεύτερη για το γεγονός ότι κάνει τους μετανάστες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και τη τέταρτη για την φιλικότητα. Αυτό τοποθετεί το Μεξικό στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον δείκτη “Ευκολία εγκατάστασης”. Όσον αφορά τη φιλικότητα προς τις οικογένειες ειδικότερα, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 87%, αξιολογεί αυτόν τον παράγοντα θετικά, ενώ μόνο 4% δίνει αρνητική αξιολόγηση.
9. Τουρκία
Επί του παρόντος, η Τουρκία κατατάσσεται 60η για την ασφάλεια και την προστασία, εν μέρει λόγω της κακής αξιολόγισης της για την πολιτική σταθερότητα: 62% των ομογενών αισθάνονται αρνητικά για αυτόν τον παράγοντα περισσότερο από τρεις φορές το παγκόσμιο μέσο όρο του 18%. Επιπλέον, η χώρα είναι ελάχιστα δημοφιλής στις ομογενείς οικογένειες, συγκεκριμένα: λόγω της κακής απόδοσης όσον αφορά βασικούς παράγοντες, όπως η φροντίδα των παιδιών και η εκπαίδευση, ίσα που τοποθετείται 41η από 45 χώρες. Παρ ‘όλα αυτά, η Τουρκία θεωρείται μια από τις πιο φιλικές και πιο φιλόξενες χώρες για ομογενείς οικογένειες. Εννέα στους δέκα γονείς (89%) βαθμολογούν αυτό το στοιχείο θετικά και μόλις 4% έχει δώσει μια αρνητική αξιολόγηση.
10. Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες ολοκληρώνουν την δεκάδα, με 86% των ερωτηθέντων να βαθμολογούν την φιλικότητα του πληθυσμού προς τις ομογενείς οικογένειες θετικά – ποσοστό το οποίο είναι ελαφρώς πιο ψηλό από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 80%. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι στις Φιλιππίνες υπάρχει καλή διαχείρηση όταν πρόκειται για το κόστος φροντίδας των παιδιών: το 39% των ομογενών γονέων δίνουν σε αυτό τον παράγοντα μια εξαιρετική βαθμολογία, σε αντίθεση με το 14% σε όλο τον κόσμο.
Περιπτώσεις που οι ομογενείς οικογένειες δεν μπορούν να προσδοκούν ένα θερμό καλωσόρισμα
Ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καθίσταται στις κορυφαίες δέκα πιο φιλικές χώρες, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί κατέχουν το άδοξο προβάδισμα όταν πρόκειται για τις λιγότερο φιλικές – πάνω από τις μισές χώρες βρίσκονται σε αυτήν την ήπειρο. Εκτός από τις γερμανόφωνες χώρες Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία, ο τοπικός πληθυσμός στην Ιταλία, τη Ρωσία, το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, επίσης, θεωρείται ότι έχει μάλλον αρνητική στάση προς τις οικογένειες με παιδιά.
Η Ελβετία, η Ρωσία και η Αυστρία φαίνεται να είναι οι χώρες με τη λιγότερο φιλική στάση προς τις οικογένειες. Ωστόσο, ενώ η Ελβετία έχει τη χαμηλότερη κατάταξη στον κόσμο από αυτή την άποψη, πάνω από εννέα στους δέκα ομογενείς γονείς (94%) είναι ικανοποιημένοι με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών τους.
Η Ρωσία έρχεται προτελευταία λόγω έλλειψης φιλικότητας προς τις οικογένειες, επίσης κατατάσσεται 59η από 67 για την φιλικότητα στο σύνολο και 56η για τη γενική ευκολία εγκατάστασης. Ακόμα κι αν περισσότερο από το 80% των γονέων στην Αυστρία είναι ικανοποιημένοι με την υγεία των παιδιών τους, την ευημερία και την ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία την καθιστά τέταρτη πιο δημοφιλής χώρα, η Αυστρία εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλά (43η από 67) για την φιλικότητα του τοπικού πληθυσμού προς τις οικογένειες με παιδιά.
Ομοίως, η Τσεχία κατατάσσεται 36η από τις 45 χώρες για την φιλικότητα προς τις οικογένειες, και όμως εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα στον κόσμο για τις οικογένειες που ζουν στο εξωτερικό. Η επιτυχία αυτή εν μέρει οφείλεται στη μεγάλη διαθεσιμότητα της εκπαίδευσης και το χαμηλό κόστος της: το 57% των γονέων πιστεύουν ότι οι επιλογές εκπαίδευσης είναι πολυάριθμές και εύκολο να τις διαλέξεις, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 49%, ένα εντυπωσιακό 74% επίσης θεωρεί τις τιμές προσιτές, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 45% μόνο.
Στα μάτια των γονέων μεταναστών, το Βέλγιο έχει δείξει μεγάλη βελτίωση σε πολλά σημεία του τρέχοντος έτους, όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, όπου ανέβηκε από την 15η στην 7η θέση. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της φροντίδας των παιδιών και την εκπαίδευση, εκεί ανέβηκε ακόμα και 20 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του προηγούμενου έτους. Παρ ‘όλα αυτά, η χαμηλή κατάταξη του Βελγίου για την φιλικότητα προς τις οικογένειες παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη: κατατάσσεται μόνο στη 39η για αυτόν τον παράγοντα.
πηγή: www.ftnnews.com