του Χάρη Ντιγριντάκη

Η ανεξάλειπτη δυναμική του ελληνικού τουρισμού είναι συνεχής κινώντας τα νήματα και στον κλάδο των κατασκευών. Η άφευκτη πορεία του μαζικού Τουρισμού και η διαρκής αναρρίχηση των μεγεθών του τουρισμού πολυτελείας δημιουργεί ανάγκες για νέα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό σε πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επενδυτών αναδεικνύονται οι πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται εντός τουριστικών ή και οικιστικών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών ανά την Ελλάδα.

Οι luxury κατοικίες στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, στο One & Only Kea Island στην Τζια, στο Elounda Hills στην Κρήτη και στο Apollo Hills στην αθηναϊκή Ριβιέρα, που διατίθενται προς πώληση και μέσω διεθνών οίκων, όπως ο Greece Sotheby’s International Realty, προσελκύουν υψηλό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σταθερά μία θέση στον χάρτη της πολυτελούς κατοικίας διεθνώς.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Κύπριοι και Έλληνες επιδεικνύουν έντονη ζέση για την απόκτηση μιας luxury κατοικίας στην Ελλάδα, οι τιμές πώλησης των οποίων ξεκινούν από περίπου 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και υπερβαίνουν ακόμη και τα 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Apollo Hills

Στον χάρτη του τουρισμού πολυτελείας έχει αποκτήσει μία θέση η αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου βρίσκεται το υπό ανάπτυξη οικιστικό project Apollo Hills, ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην περιοχή της Βούλας.

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση της έκτασης των περίπου 80 στρεμμάτων στην περιοχή της Βούλας από τις Hines και Henderson Park και έπειτα από προσφυγές του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα την έναρξη του οικιστικού έργου Apollo Hills, με στόχο τη δημιουργία μιας οικιστικής κοινότητας που θα είναι πρότυπο πολυτελούς και βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επενδυτών οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με την Greece Sotheby’s International Realty, στην πλατφόρμα της οποίας έχουν ήδη αναρτηθεί τέσσερις διαφορετικοί τύποι κατοικιών με εμβαδό από 125 τ.μ. έως 343 τ.μ.

Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 8.726 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μία κατοικία των 324 τ.μ. Για παράδειγμα, κατοικία, έκτασης 125 τ.μ., πωλείται στα 10.240 ευρώ ανά τ.μ., με το συνολικό κόστος να φτάνει το 1,28 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατοικία, με δύο υπνοδωμάτια και τρία μπάνια, διαθέτει, μεταξύ άλλων, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, ενδοδαπέδια θέρμανση, χώρο στάθμευσης και spa.

Η πιο ακριβή κατοικία του συγκροτήματος, βάσει των αναρτήσεων στο site της γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων στην Ελλάδα, διατίθεται έναντι 12.906 ευρώ ανά τ.μ. Πρόκειται για μία βίλα, έκτασης 203 τ.μ., 3 υπνοδωματίων και 4 μπάνιων, με το συνολικό κόστος πώλησής της να διαμορφώνεται σε 2,62 εκατ. ευρώ.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αναμένεται να αναπτυχθούν περί τις 350 κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Costa Navarino

Ισχυρή είναι η ζήτηση για τις προς πώληση κατοικίες που αναπτύσσονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, με τις τιμές πώλησης των διαθέσιμων βιλών, όπως αυτές εμφανίζονται σε πλατφόρμα μεγάλου οίκου, να ξεκινούν από περίπου 10.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι προς πώληση κατοικίες που είναι αναρτημένες στη σχετική πλατφόρμα βρίσκονται στη γειτονιά Olive Grove, με το κόστος να διαμορφώνεται μεταξύ 6,2 εκατ. και 6,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο, δε, παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους οι 42 κατοικίες της Rolling Greens στο Navarino Dunes, της πρώτης γειτονιάς που αναπτύχθηκε με τη φιλοσοφία «turn-key» (με το κλειδί στο χέρι). Μάλιστα, η έντονη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες οδήγησε στην προσθήκη της γειτονιάς Valley Greens, με την οποία ολοκληρώνεται το οικιστικό κομμάτι στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή του τουριστικού συγκροτήματος της Μεσσηνίας. Η νέα γειτονιά περιλαμβάνει semi-detached κατοικίες δύο και τριών υπνοδωματίων, καθώς και detached κατοικίες, οι οποίες επίσης παραδίδονται «με το κλειδί στο χέρι» (turn-key).

Σημειώνεται ότι στην Costa Navarino υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές περιοχές ανάπτυξης κατοικιών: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens, στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “off-plan” (από τα σχέδια), “turn-key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3,75 εκατ. ευρώ για τις «custom» κατοικίες, από 1,4 εκατ. ευρώ για τις «turn-key» κατοικίες και από 770 χιλ. για τα branded διαμερίσματα.

One&Only Kea Island

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι βίλες του υπερπολυτελούς One&Only Kea Island, του δεύτερου ξενοδοχειακού θερέτρου στην Ελλάδα που θα φέρει το brand One&Only, μετά την άφιξη του One&Only Aesthesis Athens στη Γλυφάδα.

Δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και ο βασιλιάς χώρας από την Ανατολή περιλαμβάνονται στους μόνιμους κατοίκους του One&Only Kea Island. Διαθέσιμες προς πώληση υπάρχουν πάντως και άλλες υψηλών προδιαγραφών κατοικίες, οι οποίες φιγουράρουν στις αγγελίες μεγάλων γραφείων παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, όπως της Greece Sotheby’s International Realty. Και μπορεί οι τιμές πώλησης να μην έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πολυτελείς βίλες που διατίθενται έχουν εμβαδόν από 283 τ.μ. έως 824 τ.μ.

Το τουριστικό συγκρότημα, που σηματοδοτεί μια επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του κυκλαδίτικου νησιού, αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 69 πολυτελή δωμάτια, 22 luxury κατοικίες προς πώληση, εκ των οποίων έχουν ήδη πωληθεί οι 16, καθώς και ένα κέντρο αναζωογόνησης και ευεξίας.

Τη διαχείριση του πεντάστερου resort έχει αναλάβει η Kerzner International, με το κόστος διανυκτέρευσης να ξεκινά από 2.000 ευρώ τον Μάιο και να φτάνει ακόμη και τα 8.550 ευρώ για μία βίλα στο peak της σεζόν, τον Αύγουστο.

Elounda Hills

Μαγνήτη για τους επενδυτές αποτελούν και οι πολυτελείς κατοικίες που εντάσσονται στο project Elounda Hills που έχει δρομολογήσει η Mirum, συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Οι τιμές πώλησης των βιλών που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας της Greece Sotheby’s International Realty κυμαίνονται από περίπου 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ξεπερνούν τα 11.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η α’ φάση της επένδυσης, η οποία στο σύνολό της αναπτύσσεται σε 6 χωρικές ενότητες, περιλαμβάνει στην πλήρη της ανάπτυξη τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, branded και μη κατοικιών που θα διατεθούν προς πώληση ή μίσθωση και μιας μαρίνας. Κατά τη β’ φάση της επένδυσης, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2027, θα δημιουργηθούν δύο ακόμη πολυτελή ξενοδοχεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η «One Hotels» θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των 4 ξενοδοχείων και κάποιων εκ των κατοικιών.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρείας, το project Elounda Hills αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της Mirum στην Ελλάδα και στόχος είναι «να αποτελέσει έναν από τους πιο διάσημους και φιλικούς προς το περιβάλλον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου».