Ο κλάδος των κατασκευών έδειξε ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές εγχώριο οικονομικό περιβάλλον το οποίο αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στη δραστηριότητά του.

H παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ συνεχίζουν να ασκούν σημαντικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας και, κατά συνέπεια, στις κατασκευές.

Οι κυριότερες προκλήσεις που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο κλάδος αφορούν σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intrakat, κ. Αλέξανδρο Εξάρχου είναι «η πληθωριστική πίεση στο κόστος υλικών, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες (βασικοί προμηθευτές των οποίων είναι η Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία) και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα»,

Παρόλες τις δυσκολίες, όμως, οι προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα διαφαίνονται θετικές καθώς η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ως το 2030 έχουν δρομολογηθεί 118 μεγάλα έργα πράσινων υποδομών, με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους και Ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη των κατασκευών. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται πως οι επενδύσεις -κυρίως- σε υποδομές θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ ως το 2026.

Ο ρόλος της πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός:

«η εξαιρετική συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επιβάλλεται να διευρυνθεί, ενώ είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός πλαισίου γρήγορων διαδικασιών που θα επιλύουν θέματα γραφειοκρατίας, νομοθετικού πλαισίου και χρηματοδότησης», αναφέρει σχετικά ο κ. Εξάρχου, συμπληρώνοντας ότι για τα έργα αυτά «η απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι εθνικός στόχος που δεν πρέπει να χαθεί».

Στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, όχι μόνο για το 2023 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, συμβάλλουν επίσης οι επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία αναμένονται να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου Intrakat, αλλά και των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα, γενικότερα. Καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, οι επενδύσεις και τα έργα ΑΠΕ, που συνεισφέρουν στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, αναμένεται να αυξηθούν.

Ο κ. Εξάρχου επισήμανε πως «το οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. Ευρώ που διαμορφώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τομείς στους οποίους η Intrakat είναι ήδη δυναμικά τοποθετημένη».

Εκτός από τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας, ανάγκη για νέες κατασκευές -και, μάλιστα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης- έχουν και οι ιδιωτικές υποδομές, ενώ οι περισσότερες από τις παλαιότερες

κατασκευές χρήζουν πλέον πλήρους ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης, κάτι που επίσης θα συμβάλει στις θετικές προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στα αμέσως επόμενα έτη.

Η Intrakat διαβλέπει σημάδια έντονης ανάκαμψης και σημαντικών προοπτικών στους τομείς του Real Estate και τουριστικών υποδομών, στους οποίους έχει στόχο να ισχυροποιήσει την παρουσία της. Ειδικότερα στο Real Estate, η Intrakat εστιάζει σε high end τουριστικούς προορισμούς (όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σύρος, η Αθήνα και η Κρήτη), όπου σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες, ενώ επενδύει δυναμικά και σε ακίνητα και κτήρια διαφορετικών τύπων, όπως κατοικίες, γραφεία και κτήρια εμπορικής χρήσης.

Οι αναπτύξεις αυτού του είδους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα είναι καθοριστικές για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού για εγχώριους και ξένους επενδυτές.