Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με ιδιαίτερη μακροθυμία διαμάντια προορισμοί, που εμφωλεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αναδεικνύονται κορυφαίες επιλογές για Έλληνες τουρίστες καθώς και για ξένους περιηγητές.

Εν κατακλείδι την τιμητική τους όπως όλα δείχνουν έχουν και φέτος τα road trips και οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς πολλοί είναι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγουν να μην κάνουν διακοπές σε κάποιο νησιωτικό προορισμό.

Το υψηλό κόστος των αεροπορικών ναύλων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως και οι τσουχτερές τιμές μίσθωσης κατοικιών στα νησιά, έχουν αναπόδραστα τοποθετήσει ψηλά τον πήχη των προτιμήσεων των τουριστών και φέτος τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, όπου το κόστος διανυκτέρευσης σε ένα κατάλυμα τύπου Airbnb, στο οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί μία τετραμελής οικογένεια ή παρέα, ξεκινά από 330 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις.

Η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Ήπειρος και η Χαλκιδική συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών, οι οποίοι φέτος στην πλειονότητά τους έχουν έναν «σφιχτό» προϋπολογισμό για τις διακοπές τους.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό υπάρχουν προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας που μετρούν απώλειες.

Ενδεικτικά, ως προς τον εγχώριο τουρισμό, που αντιστοιχεί στο 70% των αφίξεων της Πελοποννήσου, καταγράφεται υστέρηση που δε δύναται να αντισταθμιστεί από την ενίσχυση του ρεύματος από το εξωτερικό.

Οι top οικονομικοί προορισμοί

Χάρη στην εγγύτητά της από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Πελοπόννησος είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για όσους επιλέγουν να κάνουν κάποιο road trip.

Μάλιστα, η περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει 41 οικονομικούς προορισμούς, στους οποίους το κόστος διαμονής για μία τετραμελή οικογένεια ή για μια παρέα δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στον Νομό Αχαΐας, και συγκεκριμένα στην παραλία της Ακράτας, το κόστος μίσθωσης μας κατοικίας 60 τ.μ., κατάλληλης για μια τετραμελή οικογένεια ή για μια παρέα, διαμορφώνεται στα 484 ευρώ συνολικά για 6 διανυκτερεύσεις.

Στα Σελιανίτικα μια κατοικία 45 τ.μ. μισθώνεται προς 494 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις, ενώ στον Ελαιώνα κατοικία 30 τ.μ. ενοικιάζεται έναντι 516 ευρώ.

Αντίστοιχα, στην Αιγείρα μια κατοικία 50 τ.μ. μισθώνεται προς 552 ευρώ, ενώ το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας 85 τ.μ. στο Διακοπτό ανέρχεται στα 516 ευρώ.

Στον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στο Κατάκολο το κόστος μίσθωσης μιας κατοικία 85 τ.μ. για μια τετραμελή οικογένεια ή παρέα διαμορφώνεται στα 597 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις, στη Ζαχάρω το κόστος διαμονής σε κατοικία 160 τ.μ. διαμορφώνεται στα 630 ευρώ και στο Παλούκι κατοικία 200 τ.μ. μισθώνεται προς 508 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις.

Αντίστοιχα, το κόστος στο Βραχάτι Κορινθίας για μια κατοικία 72 τ.μ. ιδανική για τετραμελή οικογένεια ή παρέα διαμορφώνεται στα 552 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης το κόστος διαμονής διαμορφώνεται στα 465 ευρώ για κατοικία 65 τ.μ. και στο Κιάτο το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ για μια κατοικία 155 τ.μ.

Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για το Τολό, με το κόστος διαμονής σε κατοικία 36 τ.μ. να ανέρχεται σε 496 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις.

Αντίστοιχα, στην Ερμιόνη η διαμονή σε μια κατοικία 73 τ.μ. κοστίζει 598 ευρώ και στο Πόρτο Χέλι μια κατοικία 68 τ.μ. μισθώνεται έναντι 445 ευρώ .

Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που επιδιώκουν να περιορίσουν τις δαπάνες των διακοπών τους βρίσκονται και η Εύβοια, καθώς και τα παράλια της Φθιώτιδας.

Καμένα Βούρλα και Άγιος Κωνσταντίνος είναι οι περιοχές που μπορεί να διαμείνει μια τετραμελής οικογένεια ή μια παρέα με κόστος 488 ευρώ και 465 ευρώ αντίστοιχα σε κατοικίες 48 τ.μ. και 45 τ.μ. για 6 διανυκτερεύσεις.

Στα Λουτρά Αιδηψού το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας 35 τ.μ. για 6 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 494 ευρώ, ενώ στο Πευκί μια κατοικία 40 τ.μ. μισθώνεται προς 549 ευρώ.

Στην Νέα Αρτάκη κατοικία 35 τ.μ. μισθώνεται έναντι 518 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις, στην Κάρυστο κατοικία 75 τ.μ. μισθώνεται προς 471 ευρώ και στη Χαλκίδα το κόστος ενοικίασης μιας κατοικίας 47 τ.μ. διαμορφώνεται στα 470 ευρώ .

Προορισμοί value for money και ταυτόχρονα οικονομικοί εντοπίζονται και στην Ήπειρο. Στην Παραμυθιά μια κατοικία 45 τ.μ. έχει κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις τα 339 ευρώ.

Στην Ηγουμενίτσα μια κατοικία 36 τ.μ. μισθώνεται έναντι 517 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην Πρέβεζα για μια κατοικία 50 τ.μ. διαμορφώνεται στα 570 ευρώ.

Στους top προορισμούς της βόρειας ηπειρωτικής χώρας τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων ταξιδιωτών, κυρίως εκείνων που προέρχονται από τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, κυριαρχεί η Χαλκιδική.

Στην Νέα Καλλικράτεια, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60 τ.μ. αγγίζει τα 456 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις, στην Νέα Ηράκλεια μια κατοικία 80 τ.μ. μισθώνεται προς 579 ευρώ και στον Άγιο Μάμα κατοικία 50 τ.μ. ενοικιάζεται έναντι 578 ευρώ.

Αντίστοιχα, το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας 55 τ.μ. στη Νέα Πλάγια ανέρχεται στα 522 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις.

Κίνητρο για τις οικογένειες

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές για οικογένειες, βασικό ατού στην επιλογή του προορισμού και του καταλύματος είναι ο εξοπλισμός μιας κατοικίας με τις απαραίτητες οικοσκευές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν οι μισοί από τους Έλληνες επισκέπτες (48%) λένε ότι η φιλοξενία ολόκληρης της οικογένειάς τους σε ένα κατάλυμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να πραγματοποιήσουν την κράτησή τους.

Ταυτόχρονα, το 64% αναφέρει ότι παροχές όπως η κουζίνα, οι χώροι εργασίας και οι αυλές είναι σημαντικές όταν πραγματοποιούν κράτηση.

Τέλος σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτει το σύνολο των οικοσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας ειδικά για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια), κατάλληλα για 4μελή οικογένεια/παρέα.