Του Χάρη Ντιγριντάκη

Πινελιές ουσίας στον καμβά υψηλού ανταγωνισμού που διέπει την παγκόσμια τουριστική κονίστρα θα επιχειρήσει να ενσταλάξει η πολιτεία στον ελληνικό τουρισμό τα προσεχή έτη.

Η νέα υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη με μακροθυμία θα επιδιώξει να κερδίσει ο τουρισμός το στοίχημα των συναρμοδιοτήτων που τον πνίγουν.

Πρόκειται για ένα Σισύφιο έργο που οι δοκησίσοφοι του νομοθετικού έργου της εκάστοτε κυβέρνησης δεν έχουν βρει τον τρόπο να το επιλύσουν.

Η νέα υπουργός έχοντας παρακαταθήκη και την παλαιότερη θητεία της στον Τουρισμό έχει εντάξει στους άξονες πολιτικής της μεταξύ άλλων την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με αιχμή τη βιωσιμότητά του, και τη διευθέτηση ζητημάτων που χρονίζουν, όπως η ρύθμιση του πλαισίου που θα διέπει την οικονομία του διαμοιρασμού, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ), η έλλειψη προσωπικού, οι αυξημένες τιμές και η φέρουσα ικανότητα των προορισμών.

Επίσης ψηλά στην ατζέντα της κας Κεφαλογιάννη είναι η Τουριστική Εκπαίδευση με ενίσχυση και των Τουριστικών Σχολών, καθώς και η άντληση περαιτέρω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναμφίλεκτα θα επαναφέρει το θέμα του Τουρισμού Υγείας που τα προηγούμενα έτη είχε παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, και εν γένει θα αναπτύξει έτι περαιτέρω τις θεματικές μορφές τουρισμού.

Μεσούσης της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία βρίθει προκλήσεων και μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών προσδοκιών, η νέα υπουργός Τουρισμού θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων, η μη διαχείριση των οποίων μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πλήρη επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας μεγέθη και στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στην κατεύθυνση, άλλωστε, και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, μέσα στην εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ζητήματα που κυριάρχησαν αφορούσαν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό και την βιωσιμότητά του. Συγκεκριμένα, βάσει των πληροφοριών, τα εργασιακά, τα θέματα των υποδομών και των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν κάποια από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των ζυμώσεων.

Η πορεία της σεζόν

Σε μία σεζόν υψηλών προκλήσεων έχει αναδειχθεί η φετινή, με τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου ταξιδιώτη και τις απώλειες που μετρά μέχρι τώρα ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία, τη μία εκ των δύο βασικών πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, να έχουν οδηγήσει στην έναρξη της σεζόν σε αρκετές περιπτώσεις με επιδόσεις κατώτερες των αρχικών προσδοκιών.

Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι η ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού. Στο νέο πλαίσιο βασικό ρόλο θα παίξει ο σαφής διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας από τις μεμονωμένες ενοικιάσεις ιδιωτών, με στόχο να μπει φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό σε μία περίοδο κατά την οποία οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb κερδίζουν σαφές έδαφος.

Η έλλειψη προσωπικού

Ένα από τα πλέον κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου είναι η έλλειψη προσωπικού. Το 2022 μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφτηκε.

Σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού με βάση του στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΕ) ανήλθαν σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, με τον αριθμό αυτό να έχει ανέβει περαιτέρω φέτος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, για τη νέα σεζόν είναι αδήριτη ανάγκη η ενεργοποίηση των μετακλήσεων προκειμένου να καλυφθούν κάποιες θέσεις απασχόλησης.

Η φέρουσα ικανότητα των προορισμών

Η φέρουσα ικανότητα των προορισμών και η ανεπάρκεια των υποδομών αποτελούν δύο ακόμη από τα «καυτά» θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Τουρισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποτονικότητας που διαπιστώνεται στην έναρξη της σεζόν είναι το γεγονός ότι ακόμη και πρωτοκλασάτοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, με παράγοντες του τουρισμού να αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τη φέρουσα ικανότητα και την έλλειψη επαρκών υποδομών ως παράγοντες που συμβάλλουν στον περιορισμό της κίνησης.

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα υπουργός Τουρισμού είναι η ολοκλήρωση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, εξέλιξη η οποία θα άρει τα κωλύματα που αποτρέπουν την υλοποίηση επενδύσεων και την προσέλκυση νεών projects που θα δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Η αύξηση των τιμών

Ο πληθωρισμός και οι συνακόλουθες αυξήσεις στις τιμές ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων σε επίπεδα τέτοια που έχουν κάνει τις διακοπές μη προσιτές για αρκετούς Ελληνες και Ευρωπαίους ταξιδιώτες συνθέτουν ένα ακόμη καίριο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα υπουργός Τουρισμού.

Η προβολή του ελληνικού τουρισμού

Η εύρεση κονδυλίων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό θα αποτελέσει μία ακόμη σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι φέτος διαπιστώθηκε ένδεια στην προώθηση της χώρας ως προορισμού στο εξωτερικό.