Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Ναι μεν, αλλά» και κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις πρώτες αντιδράσεις του κλάδου στην ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χαλάρωση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την ΕΕ (πορτοκαλί προορισμούς) και τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι χαιρετίζουν την απόφαση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «χάθηκε χρόνος και η σεζόν» από τις αγορές ΕΕ και ΗΠΑ καθώς και πως «ο δρόμος είναι μακρύς».

«Ουσιαστικά εμπόδια» στην ανάκαμψη

Ο διευθύνων σύμβουλος του UKinbound Τζος Κροφτ, χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα «φανταστικό βήμα προς τα εμπρός».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενες τουριστικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «ουσιαστικά εμπόδια» στην ανάκαμψη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την υψηλή του σεζόν

Ο Τομ Τζέκινς διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Ένωσης (ETOA), δήλωσε ότι η κίνηση έχει καθυστερήσει πολύ.

Όπως υπογράμμισε «στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κρατήσεις -σύμφωνα με τα στοιχεία- έχουν ήδη ακυρωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την υψηλή του σεζόν στις αρχές Ιουλίου».

Δήλωσε επίσης πώς «θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη, από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ορισμένα από τα ταξίδια του Οκτωβρίου θα σωθούν. Αλλά η εισροή Αμερικανών επισκεπτών -που συμβαίνει στις πόλεις και τις περιοχές της ΕΕ- δεν πρόκειται να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021».

Αυτή η πολιτική έπρεπε να είχε υιοθετηθεί πριν από μήνες

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership Τζούλια Λο Μπου-Σεντ, είπε ότι η ανακοίνωση είναι «καλό νέο» για τον εισερχόμενο τομέα.

Αλλά συμφώνησε με τον Τομ Τζέκινς για τον χαμένο χρόνο, προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτική έπρεπε να είχε υιοθετηθεί πριν από μήνες».

Σωστή η απόφαση να ανοίξει η κυβέρνηση με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια

«Η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να ανοίξει ξανά με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια, τόνισε ο Τζο Χόλαντ-Κέι, διευθύνων σύμβουλος της Heathrow.

Τώρα θα συνεργαστούμε με τη βιομηχανία για να ενισχύσουμε τα ταξίδια και να δημιουργήσουμε δισεκατομμύρια νέα τουριστικά έσοδα».

Ο δρόμος για ανάκαμψη παραμένει μακρύς

Η Κάρεν Ντε, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Αερομεταφορέων (AOA), δήλωσε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός. Που θα δώσει ώθηση στα αεροδρόμια και στην εισερχόμενη οικονομία των επισκεπτών.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τα αεροδρόμια. Και ο δρόμος μας για ανάκαμψη παραμένει μακρύς.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να συνεχίσει το άνοιγμα των ταξιδιών.

Θέτοντας περισσότερες χώρες στον πράσινο κατάλογο και μειώνοντας το κόστος των δοκιμών».