Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος απο το Δήμο Αθηναίων.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί , έρχονται στο φως οι πρώτες εικόνες από το νέο “πρόσωπο” της “καρδιάς” της Αθήνας.

Στην αρχική επιφάνεια 2.300 τ.μ. της κάτω πλατείας, προστέθηκαν επιπλέον 1.300 τ.μ., νέου ζωτικού δημόσιου χώρου.

Υπογραμμίζεται ότι η ευρύτερη αναδιαμόρφωση της περιοχής του Συντάγματος ξεκίνησε μετά τη χορηγία του Ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη για τη δενδροφύτευση της οδού Πανεπιστημίου με 83 πλατάνια και άλλου τύπου δένδρα.

Η πλήρως ανανεωμένη όψη της κάτω πλατείας, διατηρεί τα ιστορικά χαρακτηριστικά της και παράλληλα διασυνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εξυπηρετώντας την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και την ανάγκη των Αθηναίων για μία φιλική, προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη.

Συνοπτικά, το έργο -που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης- περιλαμβάνει:

Μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού.
Μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
Φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων (κουτσουπιές και γρεβιλέες) που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.
Μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (από έξι) με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.
Τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, μέσω της οποίας διαμορφώνονται συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.
Σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ.
Μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα, για άνετη στάση.
Νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες ομβρίων, σχάρες δέντρων κλπ.)
50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, κατασκευάστηκαν δύο διαμήκεις πέργκολες ανάμεσα στα δέντρα, συνολικής επιφάνειας 262 τ.μ., για πρόσθετη σκίαση και οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων.

Για την επίστρωση της κάτω πλατείας χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά, τα οποία επιτυγχάνουν τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή των δύο μικρών συντριβανιών, εκατέρωθεν της Ερμού, τα οποία θα συμβάλλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, δίνοντας ανάσες δροσιάς στους περαστικούς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε συντριβάνι θα έχει τέσσερις πίδακες με φωτισμό.

Οι εργασίες στην κάτω πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε όλο αυτό το διάστημα το έργο προχώρησε τμηματικά για τη μικρότερη δυνατή όχληση των επαγγελματιών και των επισκεπτών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η εύρεση αρχαιοτήτων κατά τις εκσκαφές (στο σημείο μεταξύ Μητροπόλεως και Ερμού), καθώς και η ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για δίκτυα κοινής ωφελείας που «περνούσαν» κάτω από το πεζοδρόμιο (αποχετευτικά δίκτυα και δίκτυα ηλεκτροδότησης), είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική τροποποίηση της αρχικής μελέτης που οδήγησε σε καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Το έργο υλοποίησε την επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ΕΑΧΑ Α.Ε. του 1999 των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Μανίκα, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Με υπεύθυνη μελέτης την Ντ. Παπαδημητρίου και την ομάδα της, σύμβουλο τον Δ. Μανίκα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, η μελέτη επικαιροποιήθηκε χωρίς αποκλίσεις από τις προθέσεις του αρχικού σχεδιασμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Κ ΤΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΓΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΧΟΡΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟς ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Κ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΒΣΗ ΤΗς ΠΕΡΙΟΧΗς ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗς ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ Κ ΤΗ ΔΕΝΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗς ΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΜΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Κ ΚΡΙΝΕς.