του Χάρη Ντιγριντάκη
Τα ρέστα τους πρόκειται να δώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Νοεμβρίου να καταγράψουν τις ελάχιστες δυνατόν ζημίες.
Ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας δεν άνοιξαν ακόμη. Άλλωστε οι μήνες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είναι οι δυνατοί για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Δυναμική φαίνεται ότι διαμορφώνεται στις κρατήσεις των εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση, με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν να δώσει το φιλί της ζωής στη φετινή τουριστική χρονιά με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πιθανό νέο κύμα της πανδημίας.
Η μεταβλητή που καθορίσει την εξέλιξη της φετινής σεζόν αναμφίλεκτα είναι ο προγραμματισμός των πτήσεων τόσο των αεροπορικών εταιρειών όσο και των μεγάλων tour operators που διοχετεύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα και επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου ανοίξουν τα σύνορά τους και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτοί που γνωρίζουν σημειώνουν ότι όσο καλύτερος διαφαίνεται ο ορίζοντας στο μέτωπο των πτήσεων και όσο δεν προκύπτουν αρνητικά στοιχεία στο υγειονομικό σκέλος, τόσο, καλύτερη θα είναι προφανώς η εξέλιξη των επόμενων μηνών.
Την ίδια στιγμή, σημαντική κινητικότητα διαμορφώνεται και για το καλοκαίρι του 2021, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των κρατήσεων που έχει ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας μετατίθεται χρονικά για το επόμενο έτος.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2021 αναδεικνύονται οι δημοφιλέστεροι μήνες για ταξίδια, καθώς φαίνεται ότι συγκεντρώνουν για την ώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων που ακυρώθηκαν φέτος.
Κοινός τόπος είναι ότι, τα αεροπορικά δρομολόγια που προστίθενται καθημερινά στο πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators καθορίζουν εν πολλοίς και την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, τα οποία, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με όρους βιωσιμότητας μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, με δεδομένο ότι η πληρότητα με βάση τα σημερινά δεδομένα στις κρατήσεις δεν ξεπερνά το 10%-20%.
Στη λογική αυτή, μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδόχων, περίπου το 80%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρήγορης Τάσιος, αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει για την ώρα τα καταλύματά της προσθέτοντας ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται καλύτερα η εικόνα με τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν τελικά αυτό το καλοκαίρι.
Οι πτήσεις το κλειδί
Οι πληρότητες του πτητικού προγράμματος της Aegean Airlines, η αύξηση των συχνοτήτων των άλλων αεροπορικών εταιρειών, η διείσδυση των πτήσεων των low cost carriers ανά την επικράτεια και η απογείωση των αεροσκαφών των Tour Operators αποτελούν το κλειδί για τη σωτηρία της φετινής σεζόν.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η Qatar Airways θα πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς την Αθήνα από την 15η Ιουνίου. Μολονότι η πτήση διακόπηκε προσωρινά λόγω κρουσμάτων Covid 19, η Qatar φαίνεται να υλοποιεί το πλάνο της παρά τη δυσαρέσκεια της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Κύκλοι της αεροπορικής αγοράς σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε να γίνονται τεστ στη χώρα προέλευσης των επιβατών της Qatar και δεν είναι δίκαιο να διακόπτει μια πτήση με εξασφαλισμένα εισιτήρια (λέγεται ότι η καθημερινή πτήση θα ξεκινούσε από την άλλη εβδομάδα).
Όπως τονίστηκε παραπάνω σε καθοριστικής σημασίας παράγοντα για το φετινό καλοκαίρι αναδεικνύεται, πάντως, όπως εξηγούν οι φορείς του τουρισμού, η συχνότητα των πτήσεων με την οποία θα επιστρέψουν οι ισχυροί των αερομεταφορών, καθώς αυτή αναμένεται να προσδιορίσει εν πολλοίς και τον αριθμό των τουριστών που θα ταξιδέψουν εν τέλει στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πτήσεων στα αεροδρόμια, κάτι που μπορεί, όπως επισημαίνουν, να επηρεάσει η συχνότητα των πτήσεων.
«Δεν μπορεί να είναι ίδια η συχνότητα των πτήσεων με εκείνη των παρελθόντων ετών, δεδομένης της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας της νόσου Covid-19 και των μέτρων που λαμβάνονται στα αεροδρόμια», εξηγούν πηγές του τουριστικού κλάδου.
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή η πληρότητα, δεν υπάρχει ζήτηση. Πρέπει να υπάρξει συχνότητα πτήσεων για να κινηθεί η τουριστική αγορά.
Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα σε θεωρητικό επίπεδο από τις χώρες που έρχονται στη χώρα μας οδικώς και δεν εξαρτώνται από τις αεροπορικές πτήσεις, ωστόσο και με αυτό το δεδομένο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ικανή πληρότητα για να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και να μην γράψουν περισσότερες ζημιές», τονίζει ο κ. Τάσιος.
Όπως εξηγεί, αν και τα προηγούμενα έτη οι tour operators που διέθεταν στον όμιλό τους και αεροπορικές εταιρείες για να μεταφέρουν τους τουρίστες τους, μίσθωναν αεροσκάφη άλλων αερομεταφορέων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη ζήτηση και να καλύψουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, φέτος δε διαφαίνεται κάτι αντίστοιχο.
Οι Tour Operators
Την ίδια στιγμή, μπορεί οι ισχυροί των αερομεταφορών να προσθέτουν εβδομάδα με την εβδομάδα περισσότερα δρομολόγια στον προγραμματισμό τους, ωστόσο, οι tour operators που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αναμένουν την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων που θα τους επιτρέψει να χαράξουν το πλάνο του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε θέση ετοιμότητας βρίσκονται η Tui, η Der Turistik, η Condor και η Jet2, οι οποίες αυτές τις ημέρες αναπτύσσουν το πρόγραμμά τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που συνθέτουν το παζλ μέρα με τη μέρα.
Ανάμεσα στους βασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς του γερμανικού τουριστικού ομίλου Tui, o οποίος ξεκινά το πρόγραμμά τους στις 17 Ιουνίου παραμένει και φέτος η Ελλάδα, με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς να κατατάσσουν τη χώρα μας στις τρεις πιο δημοφιλείς επιλογές τους για το φετινό καλοκαίρι.
«Οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα πριν εμφανιστεί η πανδημία παραμένουν ενεργές. Υπάρχει ενδιαφέρον, μπαίνουν κάποιες επιπλέον κρατήσεις στο σύστημά μας και αφορούν κατά βάση το διάστημα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου», επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο κ. Γιώργος Δήμας, επικεφαλής νοτιοδυτικής Ελλάδας της Tui Group.
«Η πλειονότητα των ταξιδιωτών μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των ταξιδιωτικών περιορισμών και των δρομολογίων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση μεταθέτουν τις διακοπές τους για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλείς ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν. Για τον Ιούλιο η ζήτηση είναι πιο υποτονική», συμπληρώνει ο κ. Δήμας.
Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον γερμανικό κολοσσό, ο οποίος φέτος θα κυριαρχήσει στη Γηραιά Ηπειρο, μετά την πτώχευση του βρετανικού Thomas Cook, διαφαίνεται για μία ακόμη χρονιά η προτίμηση των Βρετανών ταξιδιωτών για τη χώρα μας, η οποία μετά την άρση του lockdown θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία.
Η Γερμανική Ένωση Ταξιδιών DRV καλωσορίζει την επιστροφή σε διαφοροποιημένες ταξιδιωτικές συμβουλές. «Τώρα είναι σημαντικό να εξετάσουμε υπεύθυνα το μέλλον και, σε ένα περαιτέρω βήμα, να εξετάσουμε τους ταξιδιωτικούς προορισμούς εκτός Ευρώπης.
Το πρότυπο θα πρέπει επίσης να ισχύει κι εκεί, αναλόγως με το πόσο καλά οι μεμονωμένες χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία, πόσο ψηλά είναι οι αριθμοί των λοιμώξεων και πώς αντέδρασε το σύστημα υγείας.
“Εάν αυτά τα γεγονότα το επιτρέψουν, ανοίγματα μπορούν επίσης να γίνουν για δημοφιλείς περιοχές διακοπών εκτός Ευρώπης», ελπίζει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών (DRV), κ. Νόρμπερτ Φίμπιχ. Υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για χώρες – μέλη της ΕΕ, καθώς και για Βρετανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ελβετία από τις 15 Ιουνίου.