Της Κατερίνας Καρσιώτη

Η Αλόννησος αποτελεί ένα νησί το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει καινοτομήσει και πρωτοτυπήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα και την αειφορία του.

Συγκαταλέγεται παράλληλα ανάμεσα στους επτά παγκόσμιους προορισμούς που διακρίνονται για τον οικολογικό τουρισμό ο οποίος αποτελεί μία τάση που «τρέχει» ραγδαία σε πολλά σημεία του κόσμου. Αξιοσημείωτο αποτελεί όμως το γεγονός ότι για να μετατραπεί κάτι τέτοιο σε πραγματική ζήτηση από μέρους των επισκεπτών και τουριστών που ενδιαφέρονται για θεματικές δραστηριότητες, χρειάζονται να υπάρξουν ουσιαστικά αναπτυξιακά κίνητρα.

Το πράσινο νησί της Αλοννήσου το οποίο επιδίδεται συνεχώς σε πράσινες ενέργειες εστιάζει πραγματικά στην οικολογία, στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα. Οι κάτοικοι του επιθυμούν να διατηρούν την αυθεντικότητα του τοπίου ανέγγιχτη, κάτι που το επιτυγχάνουν τελικώς και στη πράξη.

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες, ο εξωτικός αυτός ταξιδιωτικός προορισμός έχει πραγματοποιήσει την λειτουργία του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Μεσογείου, το πρόσφατο και πραγματικά εκπληκτικό πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις Ελλήνων και ξένων καθώς και τον περιορισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό της πλαστικής σακούλας, το οποίο μετράει τώρα ήδη εφτά χρόνια καθώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία από το 2015.

Η Αλόννησος αγαπά το περιβάλλον και το αποδεικνύει έμπρακτα

Το νησί των μαγικών Σποράδων, ένα νησιωτικό διαμάντι του Βορρά, προέβη σε μία αξιοσημείωτη περιβαλλοντική δράση στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου, στα πλαίσια του Δικτύου Μπλε Δήμων όπου το νησί είναι μέλος «έτρεξαν» δράση όπου υποβρύχιο ρομπότ καθάρισε το βυθό της θάλασσας. Μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση καθώς το ζήτημα της εκτεταμένης μόλυνσης των υδάτων προβληματίζει με τους απολογισμούς των αποβλήτων κάθε τόσο να σοκάρουν.

Ειδικότερα η περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε σε διευρυμένο πεδίο σε όλο το νησί. Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία έγιναν επιχειρήσεις όπως καθαρισμός σε στα λιμάνια Βότση και Γέρακα, ακτών, ανελκύσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών από υφάλους με τη χρήση υποβρύχιου ρομπότ καθώς και ερευνητικές δραστηριότητες όπως μετρήσεις μικροπλαστικών.

Εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα αξίζει χειροκρότημα η συμμετοχή των 50 εθελοντών καθώς και η σημαντική υποστήριξη της MOM – THALASSA με την παροχή σκάφους που συνέβαλε στην  ανέλκυση διχτυών, του καταδυτικού κέντρου Triton Dive Center, και της εταιρείας I Machines με την παροχή του υποβρύχιου ρομπότ.

Το υποβρύχιο ρομπότ «σκούπισε» το βυθό – Απολογισμός που προβληματίζει

Αναφορικά με τα ευρήματα, έχουν ανελκυστεί ή συλλεχθεί 900 κιλά δίχτυα, 2 σακιά πετονιές, 400 πλαστικά μπουκάλια, 95 γυάλινα μπουκάλια, 26 λάστιχα αυτοκινήτων, 4 σακιά πλαστικά θραύσματα,  110 σωλήνες πλαστικοί, 78 μουσαμάδες, 3,5 τσουβάλια σχοινιά, 854 καπάκια μπουκαλιών, 2 ομπρέλες θαλάσσης, 2 ξαπλώστρες, 1 καρέκλα και 1 σκάλα σκάφος καθώς και πλήθος απορριμμάτων.

Απολογισμός, θα έλεγε κανείς, που σοκάρει και φυσικά προβληματίζει καθώς απειλεί άμεσα τον υδάτινο κόσμο και παράλληλα την ποιότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Για αυτό και μία τέτοια ενέργεια από την Aegean Rebreath και τον Δήμο Αλοννήσου η οποία είχε την ευγενική υποστήριξη της APIVITA και της Ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS, «φωτίζεται» εξολοκλήρου με πράσινο φως με την βιώσιμη ανάπτυξη, να θέτεται σε πρώτο πλάνο.

Αποτελεί ταυτοχρόνως ένα εξαίρετο παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι τόποι επενδύοντας δυναμικά στην βιωσιμότητα και στην αειφορία και παράλληλα στην υιοθέτηση προτύπων που θα καλυτερεύσουν ποικίλες πτυχές της ζωής.

Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει πρωταρχικά στην υγεία, στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, και στην προστασία της φύσης. Σήμερα η  προσοχή  όλων πρέπει να εστιάζεται  στο μέλλον,  όπου  με  βάση την αρχή της αειφορίας και μέσα από μέτρα  που πρέπει να ληφθούν, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ο δρόμος για να καταστεί το μέλλον του πλανήτη βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης ευχαριστεί θερμά την Aegean Rebreath, τους εθελοντές και βεβαίως όσους στήριξαν την δράση αυτή.

Σημειώνει ότι “τέτοιου είδους δράσεις, ο Δήμος μας, θα συνεχίσει να τις υλοποιεί και να τις θεσμοθετεί, διότι, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο”.

Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο θα υποδεχτεί η Αλόννησος

Το νησί των Σποράδων το οποίο επιδίδεται συνεχώς σε σημαντικότατες ενέργειες όσον αφορά το περιβαλλοντικό ζήτημα, σιγα σιγά ετοιμάζεται να υποδεχτει και ένα άλλο μεγάλο έργο που θα λύσει μείζονα θέματα.

Άλλωστε δεν υπάρχει βιώσιμος τόπος χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Και η Αλόννησος βρίσκεται προ τον πυλών ώστε να ένα τέτοιο έργο να γίνει πραγματικότητα. Η επεξεργασία των λειμάτων και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν για το νησί πρωταρχικό στόχο ο οποίος, σύμφωνα με πηγές θα υλοποιηθεί σύντομα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η μόνη λύση για ένα ποιοτικό μέλλον

Η ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων στην οποία βασίζεται και η χρήση του όρου «βιώσιμη ανάπτυξη» αποτελεί έναν μεγάλο στόχο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Άλλωστε επειδή οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν αντιληφθεί πλήρως, ασκούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, μειώνοντας συνεχώς το ποσοστό παραγωγής αποβλήτων ανά προϊόν, ανακυκλώνοντας, επενδύοντας στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και προστατεύοντας την άγρια φύση.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη ελπίδα στο να υπάρχει οικονομική ευημερία στο μέλλον όμως παράλληλα απαιτείται να δημιουργηθεί μία στοχευμένη στρατηγική εργαλειοθήκη όπου θα προωθούνται με συνέχεια και πρόγραμμα, ολοκληρωμένες και ουσιαστικές βιώσιμες και οικολογικές ενέργειες και δράσεις.