Οι Κινέζοι επενδυτές της Fosun International διεξάγουν συζητήσεις με την τράπεζα JPMorgan Chase & Co. με σκοπό της εξαγορά του ταξιδιωτικού πρακτορείου της Thomas Cook, σύμφωνα με πληροφορίες του SkyNews.

Τέλη Απριλίου, η Fosun International αύξησε ελαφρώς το μερίδιο της στην Thomas Cook, μετά από φήμες ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας ψάχνει για περαιτέρω επενδύσεις ή για πλήρη εξαγορά. Η Fosun, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Club Med, αγόρασε το 1% των μετοχών της Thomas Cook, αυξάνοντας το ποσοστό της στο 18% και αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουν σε πρόταση εξαγοράς. Στην προσφορά δεν συμπεριλαμβάνεται η  αεροπορική εταιρεία της Thomas Cook, την οποία είναι αδύνατο να αποκτήσει η Fosun λόγω των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, μέσα Μαΐου η Thomas Cook επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία Triton Partners παρουσίασε προσφορά για τις αεροπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις του ομίλου στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 17% των εσόδων της.

Αν και η Thomas Cook επισήμανε ότι “δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία”, οι μετοχές της αυξήθηκαν σχεδόν 7% μετά την επιβεβαίωση της προσφοράς για το τμήμα της βόρειας Ευρώπης.

Ο όμιλος έχει πάρει επίσης προσφορά και για την αεροπορική της από την πορτογαλική Hi Fly, σύμφωνα με την Mail on Sunday.

Παρ’ ότι η Thomas Cook επιβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας στην εταιρεία  λόγω του δανείου των 300 εκατ. λιρών που έχει εξασφαλίσει ο τουρ οπερέιτορ, το γενικότερα δυσμενές περιβάλλον στον τομέα ταξιδίων, λόγω χαμηλών κρατήσεων, αλλά και το Brexit δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητα γύρω από τις δραστηριότητες της εταιρείας, με την πώληση ενός μέρους της να θεωρείται ζωτικής σημασίας.