Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι διεθνείς ταξιδιώτες επιστρέφουν στην Αίγυπτο, την χειμερινή σεζόν 2022-2023, με τις πρώτες πτήσεις από Ευρώπη και Ρωσία να φτάνουν στους δημοφιλείς ηλιόλουστους προορισμούς της.

Η χώρα των Φαραώ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον τουρισμό από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής (CAPMAS).

Υψηλή τουριστική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022

Η Αίγυπτος σημείωσε υψηλή τουριστική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022 με την άφιξη 4,9 εκατομμυρίων παραθεριστών, αύξηση 85,4% σε σύγκριση με 2,6 εκατομμύρια επισκέπτες την ίδια περίοδο το 2021.

«Ο αριθμός του 2022 για τον αιγυπτιακό τουρισμό δεν προκαλεί έκπληξη, εξηγεί ο Ahmed Sarwat, μέλος του Τουριστικού Επιμελητηρίου.

Είναι το αποτέλεσμα ενός σταθερού σχεδίου για την ανάπτυξη του κλάδου, που βασίζεται στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και τις εκστρατείες προώθησης που ξεκίνησαν σε διάφορες αγορές και υποστηρίζονται από την ανώτατη αρχή.

Αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα παραμένουν οι λέξεις-κλειδιά για την επανέναρξη των τουριστικών ροών προς την Αίγυπτο».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει σαφής ανάκαμψη του αιγυπτιακού τουριστικού τομέα, η οποία αναμένει να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Μέχρι το τέλος του 2022, η Αίγυπτος αναμένεται να προσελκύσει συνολικά περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες, εκτιμά ο Ahmed Sarwat.

Θα φτάσει έτσι τα νούμερα που καταγράφηκαν το 2019 με 13,1 εκατομμύρια ταξιδιώτες να επισκέπτονται τη χώρα και έσοδα που είχαν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ 13,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων.»

Ο αντίκτυπος της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στον αιγυπτιακό τουριστικό τομέα

Η ρωσο-ουκρανική κρίση είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον αιγυπτιακό τουριστικό τομέα καθώς οι δύο χώρες ήταν οι κύριες πηγές τουριστών που επισκέπτονταν την Αίγυπτο.

Ωστόσο, με την έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου στην Αίγυπτο, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot επανέλαβε τις πτήσεις προς τις πόλεις Χουργκάντα ​​και Σαρμ Αλ Σέιχ το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Η Aeroflot είχε αναστείλει τις απευθείας πτήσεις της προς την Αίγυπτο στις 8 Μαρτίου, επικαλούμενη «δυσμενείς συνθήκες» που προκλήθηκαν από τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική αεροπορική εταιρεία ανέστειλε τις πτήσεις προς τις πόλεις Σαρμ Αλ Σέιχ και Χουργκάντα.
Τον Οκτώβριο του 2015, είχε σταματήσει τις πτήσεις της προς την Αίγυπτο μετά τη συντριβή ενός ρωσικού αεροπλάνου της Metrojet πάνω από το Σινά.

Οι εκτιμήσεις για την χειμερινή τουριστική περίοδο

Η επιστροφή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επόμενη τουριστική περίοδο. Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 40% με 50% των τουριστών που έρχονται στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, δεν αναμένεται μόνο η επιστροφή των Ρώσων αυτή τη σεζόν, αλλά και αυτή των τουριστών από ευρωπαϊκές χώρες.

Η χειμερινή τουριστική σεζόν στην Αίγυπτο φέτος θα είναι διαφορετική. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, θα ωθήσει τους τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να επιλέξουν την Αίγυπτο για διακοπές.

Η φετινή χειμερινή τουριστική περίοδος θα δει μια αναβίωση όχι μόνο στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά και στις πόλεις της Άνω Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των Λούξορ και Ασουάν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας, το διεθνές αεροδρόμιο στο Μάρσα Αλάμ -παράκτια πόλη της Ερυθράς Θάλασσας- δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου, 30 πτήσεις με περίπου 5.000 τουρίστες από την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Χουργκάντα ​​δέχθηκε 112 πτήσεις που μετέφεραν 17.000 τουρίστες από διαφορετικές χώρες στις αρχές Οκτωβρίου.
Το αεροδρόμιο Marsa Alam αναμένεται περίπου 105 διεθνείς πτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Ο Tharwat Agamy, πρόεδρος του Τουριστικού Επιμελητηρίου στο Λούξορ, είπε ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Όπως υπογράμμισε «υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για κρατήσεις, η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει ξεπεράσει το 50% επί του παρόντος, κάτι που είναι μια καλή ένδειξη, ειδικά επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χειμερινής περιόδου».

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία

Σχετικά με την πληρότητα στα ξενοδοχεία το πρώτο εξάμηνο του 2022, η CAPMAS ανέφερε ότι ανήλθε σε 52,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αύξηση 63,6% σε σύγκριση με 32,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η CAPMAS σημείωσε επίσης ότι «8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν Αίγυπτος το 2021, αύξηση 117,5% σε σύγκριση με 3,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2020».

Η αύξηση των τουριστών που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο προς τα τέλη του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι μια καλή ένδειξη της ανάκαμψης μετά την πανδημία.