Οι ταξιδιώτες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid από την πτήση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή. Αυτό προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

“Έχουμε μεγάλες προκλήσεις στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιβατών να πετάξουν. Οι ταξιδιώτες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στα αεροπορικά ταξίδια”.

Θεωρούν πιο επικίνδυνα τα αεροπορικά ταξίδια από τα ψώνια ή το εστιατόριο

Αυτό υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος IATA, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής του Κέντρου Αεροπορίας της Capa.

Ο Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ ανέφερε την έρευνα που ανέθεσε η IATA σε 4.700 συχνούς αεροπορικούς ταξιδιώτες σε 11 χώρες τον Σεπτέμβριο.

“Σχεδόν το 60% θεωρεί τα αεροπορικά ταξίδια ως “υψηλού κινδύνου” ή “πολύ υψηλού κινδύνου”, είπε.

Το βλέπουν ως πιο επικίνδυνο από το να δουλεύουν σε ένα γραφείο, να τρώνε σε εστιατόριο ή ψώνια.

Υπάρχουν ανησυχίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και των αεροσκαφών.”

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των ταξιδιωτών θα συνεχίσει να μειώνει τα ταξίδια μετά την πανδημία”.

Γιατί η πλειοψηφία, δεν θα ταξιδέψει ξανά μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Όπως υπογράμμισε “τα καλά νέα είναι ότι η εμπειρία όσων ταξίδεψαν ήταν θετική. Το 86% αισθάνθηκε ασφαλές και τα μέτρα εφαρμόστηκαν σωστά. Αλλά οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τα μέτρα άβολα.
Και η πλειοψηφία δεν σκοπεύει να ταξιδέψει ξανά έως ότου μπορούν να το κάνουν κανονικά”.

Σημείωσε ότι το 20% των ταξιδιωτών είπε ότι θα περίμεναν ένα χρόνο ή περισσότερο πριν από την πτήση.

Τα κίνητρα για επιστροφή στις πτήσεις

Όταν ρωτήθηκαν ποια μέτρα θα σηματοδοτούσαν επιστροφή στην κανονικότητα, οι τρεις πρώτες απαντήσεις από τους ταξιδιώτες ήταν “διαθεσιμότητα εμβολίου, διαθεσιμότητα θεραπειών και δοκιμές Covid-19”.

“Τα εμβόλια και οι θεραπείες δεν είναι στα χέρια μας, είπε ο επικεφαλής της IATA. Αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά με τις δοκιμές.

Τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν τη μόνιμη λύση. Και τα νέα σχετικά με την πρόοδο είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την παγκόσμια διανομή του εμβολίου. Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα σήμερα με συστηματικές δοκιμές Covid-19”.

Η άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου

Ο επικεφαλής της Ένωσης, προειδοποίησε για την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου.

Η τελευταία μας πρόβλεψη είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν φέτος 118 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε. Ενώ η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, αναμένουμε ακόμη απώλεια 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

“Δεν βλέπουμε τη βιομηχανία να έχει μετρητά πριν από τα τέλη του 2021. Οι κυβερνήσεις έχουν παράσχει 133 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Χωρίς αυτό, θα είχαμε δει πολλές πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της κρατικής στήριξης ύψους 133 δις δολαρίων θα εξαντληθεί φέτος.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη. Αλλά δεν περιμένουμε να είναι ευρέως διαθέσιμο μέχρι τουλάχιστον στα μέσα του 2021”.