philoxenia3Περισσότεροι από 112.000 αθλητές, διαιτητές και στελέχη ομοσπονδιών κι άλλων φορέων συμμετέχουν -κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο στις περίπου 1.400 συναντήσεις, συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η UEFA σε διάφορες χώρες.

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν τη σημασία των «ταξιδιωτών» και συνέδρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως δυνάμει αγορά και για τον ελληνικό τουρισμό.

Ωστόσο, η Ελλάδα γενικότερα και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα φαίνεται ότι δυσκολεύονται να «τραβήξουν» τέτοιες διοργανώσεις, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, η απουσία οργανωμένων γραφείων συνεδρίων και η ανεπάρκεια υποδομών.

Αυτό προέκυψε από δηλώσεις του επικεφαλής ταξιδιών και συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) Πάνου Τζιβανίδη, στο περιθώριο συνεδρίου του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στην 28η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia.

Τα προβλήματα του συνεδριακού τουρισμού

«Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά στελέχη όπως εγώ, που προτείνουν συχνά την Ελλάδα στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών ή φορέων, ως τόπο διοργάνωσης μεγάλων διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων, αλλά όταν έρχονται εδώ, “τρακάρουν” πάνω σε μια σειρά δυσκολιών, με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα», σημείωσε.

«Εγώ, προσωπικά, έχω ήδη σπάσει τα μούτρα μου δύο φορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιβανίδης και πρόσθεσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, π.χ. στη Θεσσαλονίκη, είναι η ανυπαρξία επίσημου Γραφείου Επισκεπτών Συνεδρίων (convention visitors bureau-CVB), το οποίο θα λειτουργεί για τους ενδιαφερόμενους ως σημείο μιας επαφής, που θα προτείνει και θα ρυθμίζει ενιαία τα πάντα, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι ξενοδοχειακούς χώρους.

«Χωρίς ένα convention bureau, που θα βγάλει έξω την πόλη με μια ενιαία φωνή, δεν πρόκειται να έχουμε επιτυχία. Εάν θέλουμε λοιπόν περισσότερα συνέδρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, ας ξεκινήσουμε από την ίδρυση τέτοιων γραφείων και μετά μιλάμε για φιλόδοξες επεκτάσεις συνεδριακών κέντρων κ.τλ.», πρόσθεσε.

Πώς η Βιέννη κέρδισε 60 εκατ. ευρώ σε μια εβδομάδα

Η ανυπαρξία τέτοιου γραφείου είναι πολύ ζημιογόνα, δεδομένου ότι η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η UEFA, για παράδειγμα, διοργανώνει κάθε χρόνο περίπου 10.000-15.000 αεροπορικά ταξίδια ατόμων και 1.400 συναντήσεις με 20 έως και 500 συμμετέχοντες (μέσος όρος είναι οι 80-120). Το 45% των συναντήσεων είναι συνέδρια, που φιλοξενούνται είτε στα κράτη μέλη της είτε στην έδρα της, στη Νιόν της Ελβετίας.

Οι ταξιδιώτες αυτοί είναι υψηλής οικονομικής στάθμης: οι σύνεδροι που σχετίζονται με τα σπορ, όπως και αυτοί που προέρχονται από τον οικονομικό κλάδο είτε είναι ιατροί ή στελέχη πολυεθνικών, δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα στον προορισμό τους, σε σχέση με τον μέσο τουρίστα αναψυχής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο κ. Τζιβανίδης, σε συνέδριο 7.000 στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το 2008, τα έσοδα για την πόλη έφτασαν -σε μια εβδομάδα- στα 60 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη υπόθεση το συνέδριο για UEFA

Η διεκδίκηση ενός συνεδρίου είτε της UEFA είτε άλλου διεθνούς φορέα, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολύ έγκαιρη προετοιμασία από πλευράς της πόλης που το διεκδικεί.

«Δυστυχώς, οι πόλεις δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα διεκδικήσουν φέτος ένα συνέδριο του επόμενου χρόνου και θα το πάρουν. Οι περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια αποφασίζονται 3-4 χρόνια πριν και δεν μιλάω για τις μεγάλες διοργανώσεις, π.χ. των 5000 ατόμων, που μπορεί να σχεδιαστούν ακόμη και 5-7 χρόνια πριν» σημείωσε ο κ .Τζιβανίδης.

Η απόφαση διοργάνωσης ενός διεθνούς συνεδρίου σε μία πόλη έχει να κάνει πρώτα από όλα με το σωστό lobbying.

Όπως εξήγησε το στέλεχος της UEFA, ο τόπος πραγματοποίησης ενός συνεδρίου αποφασίζεται στη διάρκεια «φιλικών» συναντήσεων, όπου τα στελέχη μιας εταιρείας προτείνουν προορισμούς, ώστε στη συνέχεια οι αρμόδιοι να αξιολογήσουν τις πληροφορίες (προσβασιμότητα, υποδομές, ύπαρξη γραφείου συνεδρίων αξιοθέατα) και να αποφασίσουν.

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιβανίδης ξεκίνησε συζητήσεις με ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της πόλης, με στόχο να διερευνηθεί το έδαφος για τη διοργάνωση μικρής -80 συμμετεχόντων- διοργάνωσης της UEFA, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2013. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.