Μετά τα express τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπου η διαδικασία ελέγχου και παραλαβής των αποτελεσμάτων γίνονται σε ένα μόλις λεπτό, μόλις ανακοινώθηκε η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου που θα “αναφέρει” εάν ένα άτομο έχει COVID-19.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας, είναι πιλοτικό. Σύμφωνα με αυτό, τα σκυλιά θα χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ατόμων που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό. Ο έλεγχος πραγματοποιείται ως εξής: ένας επιβάτης περνά μια χαρτοπετσέτα γύρω από το λαιμό του, βάζει το δείγμα του σε ειδικό δοχείο και στη συνέχεια ένα σκυλί το μυρίζει. Εάν το ζώο αναγνωρίσει τον ιό, ο επιβάτης θα πρέπει να πάει στην κλινική του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την οσμή που χαρακτηρίζει τους ασθενείς με COVID-19 με σχεδόν 100% ακρίβεια. Έτσι, τα σκυλιά επεσήμαναν άτομα που είχαν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR, αλλά που είχαν ακόμη κοροναϊό μετά από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τους κυνολόγους που εκπαιδεύουν σκύλους για την ανίχνευση του COVID-19, δεν είναι όλα τα “σκυλιά” ικανά για τέτοια εργασία. Από τα 16 σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν, 10 ζώα επιλέχθηκαν για υπηρεσία. Τέσσερις από αυτούς έχουν “προσληφθεί” μέχρι στιγμής, οι υπόλοιποι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος

Το πείραμα, θα διαρκέσει στο φινλανδικό αεροδρόμιο μέχρι το τέλος του έτους, απασχολώντας 4 σκυλιά. Δύο ζώα θα απασχολούνται σε μία βάρδια, οπότε θεωρητικά το ποσοστό δοκιμών θα μπορούσε να είναι δύο άτομα ανά λεπτό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τών φινλανδικών αρχών, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων, θα χρειαστούν περίπου 700 σκυλιά για να εργαστούν και λαμβάνοντας υπόψη τα μαζικότητα των κρουσμάτων στη χώρα, περίπου χίλια σκυλιά.

Επειδή τα πρώτα αποτελέσματα θεωρήθηκαν επιτυχημένα, οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός προσωπικού σκύλων που μπορούν να μυρίσουν τον κοραναϊό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα τους δοθεί o τίτλος του “σκύλου υπηρεσίας” και θα προβλεφθούν τα αντίστοιχα κρατικά επιδόματα.