Σύνταξη: tourismtoday.gr

Περισσότερες από 100 χώρες, καθώς και διεθνείς οργανισμοί και επιχειρηματικές ομάδες συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα κοινό Κώδικα για τους τουρίστες.

Ουσιαστικά πρόκειται για εναρμονισμένα πρότυπα για βοήθεια στους τουρίστες που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Επιτροπή για την Ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών συμφώνησε στο κείμενο των δύο πρώτων κεφαλαίων του.

Καθοδήγηση σε χώρες για βοήθεια σε τουρίστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Αυτός δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). Με στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε χώρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν τους τουρίστες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Ο Κώδικας περιέχει επτά βασικές αρχές ως ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα διεθνή ταξίδια μετά το Covid-19.

Η σημασία της εναρμόνισης των πρωτοκόλλων, της ισορροπίας, του συντονισμού, της συνεργασίας και της προσβασιμότητας, συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά βασικών αρχών που συμφωνήθηκαν.

Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προώθηση του κώδικα «Βοήθεια στους διεθνείς τουρίστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα συμφώνησε επίσης για μια σειρά συστάσεων σχετικά με την παροχή πληροφοριών, βοήθειας. Καθώς και εάν απαιτείται και για τον επαναπατρισμό των τουριστών που επλήγησαν από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αναμένεται ότι αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία διαβούλευσης θα παράγει έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών πριν από το τέλος του έτους.