Οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, σταδιακά χαλαρώνουν ορισμένους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθώς οι περιπτώσεις κορωναϊού μειώνονται, με την ελπίδα να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των οικονομιών τους.

Τα διεθνή ταξίδια στην Ασία κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω του κλεισίματος των συνόρων, με τον αριθμό των επιβατών να πέφτει 97% τον Αύγουστο. Αυτό αποκαλύφθηκε από την Association of Asia Pacific Airlines (AAPA). Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες που ήταν πιο ανοιχτές προσθέτουν νέους περιορισμούς ταξιδιού καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις, στην Ασία η τάση προς χαλάρωση, αν και όχι πάντα σε διμερή βάση.

Μια συμφωνία Σιγκαπούρης-Ινδονησίας που ανακοινώθηκε στις 12 Οκτωβρίου για βασικά επαγγελματικά και επίσημα ταξίδια θα απαιτήσει μια εφαρμογή και δοκιμές swab COVID-19 τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι. Η Σιγκαπούρη είχε συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και άνοιξε μονομερώς για επισκέπτες από τη Νέα Ζηλανδία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας.

Ωστόσο, ο υπουργός μεταφορών της Σιγκαπούρης Ong Ye Kung δήλωσε στο κοινοβούλιο αυτό το μήνα ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών παρέμεινε μικρός, με το κύριο αεροδρόμιο της χώρας να εξυπηρετεί το 1,5% του συνήθους όγκου των επιβατών.

Οι Νεοζηλανδοί θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ορισμένα μέρη της Αυστραλίας χωρίς καραντίνα, όπως στη Νέα Νότια Ουαλία, την Καμπέρα και τη Βόρεια Επικράτεια. Ωστόσο, οι Νεοζηλανδοί που επιστρέφουν από την Αυστραλία πρέπει να καραντίνα για δύο εβδομάδες υπό κυβερνητική επίβλεψη με κόστος 3100 NZD (2.064,91 USD) για το πρώτο άτομο και περισσότερα για επιπλέον μέλη της οικογένειας. Η Νέα Ζηλανδία, που πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές στις 17 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της προς τους Αυστραλούς προς το παρόν.

Η Αυστραλία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τα κράτη της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και του Νότιου Ειρηνικού για το άνοιγμα των ταξιδιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον.

Η Ιαπωνία και το Βιετνάμ θα επιτρέψουν τα βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ταξίδια μεταξύ τους, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri. Το σύμφωνο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου, ακολουθεί παρόμοια βήματα για να διευκολύνει τους περιορισμούς των επαγγελματικών ταξιδιών στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η Ιαπωνία σκοπεύει επίσης να καταργήσει την απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό προς την Κίνα και 11 άλλες χώρες και περιοχές, όπως η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Μαλαισία τον επόμενο μήνα, παρόλο που θα συνέχιζε να συμβουλεύει τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Πολλές από τις χώρες στις οποίες η Ιαπωνία σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέψει την απαγόρευση ταξιδιού στους περισσότερους μη πολίτες και μη κατοίκους. Η Ιαπωνία επιτρέπει στους πολίτες, τους κατοίκους και τους κατόχους βίζας να επανέλθουν στη χώρα μετά από αρνητικές δοκιμές για το COVID-19 στο αεροδρόμιο, με χωρητικότητα περίπου 10.000 ανά ημέρα.