Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μετά τη βελτίωση της κατάστασης του COVID-19 στην Ευρώπη και περαιτέρω, στον κόσμο, η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) αποφάσισαν να άρουν τους κανόνες εισόδου και να επιτρέψουν ταξίδια χωρίς περιορισμούς το καλοκαίρι.

Oi 25 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ επιτρέπουν την είσοδο χωρίς περιορισμούς σε όλους τους ταξιδιώτες, ενώ οι υπόλοιπες εξακολουθούν να διατηρούν τους κανόνες εισόδου σε ισχύ για ορισμένους ταξιδιώτες.

Ο κατάλογος των χωρών ΕΕ/ΕΟΧ που εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να πληρούν ορισμένους κανόνες εισόδου για τον COVID περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Παρόλο που αυτές οι χώρες έχουν σταθερή κατάσταση COVID-19, συνεχίζουν να τηρούν τους κανόνες εισόδου σε ισχύ.

Γαλλία

Η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει μία από τις χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να ακολουθούν τους κανόνες εισόδου για τον κορωνοϊό.

Οι γαλλικές αρχές εφαρμόζουν επί του παρόντος διαφορετικούς κανόνες εισόδου ανάλογα με τη χώρα από την οποία ταξιδεύει ένα άτομο. Υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες χωρών προέλευσης, η πράσινη και η πορτοκαλί.

Η πράσινη λίστα της Γαλλίας περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ καθώς και δεκάδες τρίτες χώρες. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γαλλία από μια χώρα που είναι μέρος της πράσινης λίστας δεν απαιτείται να ακολουθούν πρόσθετους κανόνες, εφόσον παρέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάκτησης ή εξέτασης.

Όσοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ένα από αυτά τα πιστοποιητικά πρέπει να υποβληθούν σε PCR ή ταχεία εξέταση αντιγόνου.

Μάλτα

Η Μάλτα διευκόλυνε ορισμένους από τους κανόνες εισόδου της πρόσφατα. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να απαιτεί από όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να διαθέτουν έγκυρη απόδειξη COVID-19 κατά την άφιξή τους.

Η κυβέρνηση της Μάλτας εξηγεί ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό COVID-19, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή εξέτασης. Επιπλέον, η ίδια σημείωσε ότι το πιστοποιητικό πρέπει να πληροί τους κανόνες εγκυρότητας.

Οι ταξιδιώτες που παρουσιάζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή εξέτασης δεν απαιτείται να ακολουθούν πρόσθετους κανόνες εισόδου.

Ολλανδία

Ενώ οι δύο χώρες που αναφέρονται παραπάνω εφαρμόζουν κανόνες εισόδου για όλους τους ταξιδιώτες, η Ολλανδία διατηρεί τους περιορισμούς εισόδου για τον COVID-19 μόνο για ταξιδιώτες τρίτων χωρών.

Οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ολλανδία.

Οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ που δεν κατέχουν κανένα από αυτά τα δύο πιστοποιητικά είναι προς το παρόν απαγορευμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ολλανδία.

Ισπανία

Παρά την κατάργηση των κανόνων εισόδου για ταξιδιώτες ΕΕ/Χώρου Σένγκεν, η Ισπανία εξακολουθεί να απαιτεί από τους υπηκόους τρίτων χωρών να πληρούν ορισμένους κανόνες εισόδου.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες τρίτων χωρών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή εξέτασης κατά την άφιξη τους στην Ισπανία. Όσοι προσκομίσουν ένα από αυτά τα έγγραφα τους επιτρέπεται η είσοδος για κάθε είδους σκοπούς.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι οι ταξιδιώτες που δεν είναι κάτοχοι ψηφιακού πιστοποιητικού COVID ή ισοδύναμου της ΕΕ πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο υγειονομικού ελέγχου.

Παρά την τήρηση των κανόνων εισόδου σε ισχύ για ταξιδιώτες τρίτων χωρών, η Ισπανία έχει ήδη άρει την πλειονότητα των εγχώριων περιορισμών της για τον COVID.
Όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εκδηλώσεις και δημόσιους χώρους χωρίς να απαιτείται η επίδειξη κάρτας COVID.