Σύνταξη: tourismtoday.gr

Tον παγκόσμιο στόχο εκπομπών βιώσιμης αεροπορίας «Net-zero 2050», υποστηρίζουν υπουργοί και αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον με τη διαμεσολάβηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Προέτρεψαν τις χώρες να συνεργαστούν περαιτέρω μέσω της υπηρεσίας του ΟΗΕ προς έναν συλλογικό παγκόσμιο μακροπρόθεσμο φιλόδοξο στόχο (LTAG) καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, για την υποστήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αναγνωρίζοντας ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι αντίστοιχες δυνατότητες κάθε κράτους -εντός του δικού του εθνικού χρονοδιαγράμματος- τα νέα συμπεράσματα θα βοηθήσουν σε μια δίκαιη και πράσινη μετάβαση για την απαλλαγή των ανθρακούχων διεθνής αεροπορία.

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα εξεταστούν στη συνέχεια από το Συμβούλιο της ICAO τον Αύγουστο και θα συζητηθούν στην 41η Σύνοδο της Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο.

Στην τελική του ομιλία στον τετραήμερο γύρο των συζητήσεων, ο Juan Carlos Salazar Γενικός Γραμματέας του ICAO, τόνισε ότι «η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πάνε χέρι-χέρι.

Ως παγκόσμιος τομέας, οι αερομεταφορές έχουν μια χρυσή ευκαιρία να επιδείξουν ηγετική θέση στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς άνθρακα».