Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για βίζα πρέπει να καταβάλουν τέλος Βίζας Σένγκεν ύψους 80 ευρώ. Αυτό το τέλος ισχύει γενικά για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών, εκτός από αυτούς από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν ελαφρώς λιγότερα (35 ευρώ) ενώ η Γκάμπια πληρώνει τα περισσότερα (120 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Σένγκεν, οι τρεις πρώτες εθνικότητες που έχουν πληρώσει τα περισσότερα για αιτήσεις βίζας το 2022 είναι οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και οι Ινδοί, με αυτές τις τρεις χώρες να υποβάλλουν πάνω από 2,1 εκατ. αιτήσεις βίζας μαζί.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι υπήκοοι πλήρωσαν 62,2 εκατ. ευρώ το 2022 μόνο για αιτήσεις βίζας, εκπροσωπώντας τη χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες.

Η δεύτερη και η τρίτη εθνικότητα που ακολούθησαν – οι Ρώσοι και οι Ινδοί έχουν ξοδέψει περίπου 55 και 53,7 εκατομμύρια για αιτήσεις βίζας, ενώ περίπου 121.188 αιτούντες από την Ινδία δεν είδαν πραγματικά κανένα χρήμα για τα χρήματά τους καθώς οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν σχεδόν 9,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι αιτήσεις βίζας που απορρίφθηκαν δεν μπορούν να επιστραφούν με κανέναν τρόπο.

Αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλότερα για τους Τούρκους υπηκόους, καθώς το ποσοστό απόρριψης για αυτούς τους αιτούντες ήταν χαμηλότερο – 120.876 αιτήσεις απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα την απώλεια 9,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι Ρώσοι, που είχαν το χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης από τους τρεις, υπέστησαν τις λιγότερες απώλειες, περίπου 5,5 ευρώ εκατομμύριο.

Ωστόσο, η περίπτωση με τους Μαροκινούς και Αλγερινούς αιτούντες δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό το σημείο, καθώς αυτές οι δύο εθνικότητες έχουν λάβει τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις στις αιτήσεις βίζας από όλες.

Πιο συγκεκριμένα, το 28,2% όλων των αιτήσεων ή 119.346 αιτημάτων για Βίζα Σένγκεν που υποβλήθηκαν από Μαροκινούς υπηκόους απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα ζημίες 9,5 εκατ. ευρώ.

Ποια εθνικότητα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες

Ωστόσο, η εθνικότητα που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υποβάλει τις περισσότερες αιτήσεις, είναι οι Αλγερινοί, οι οποίοι ξόδεψαν 31,3 εκατομμύρια ευρώ σε αιτήσεις για βίζα Σένγκεν, με 14,3 εκατομμύρια ευρώ να πέφτουν “στο κενό” καθώς απορρίφθηκαν 179.409 αιτήσεις. Οι Αλγερινοί έχουν επίσης λάβει τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις στην αίτησή τους για το 2022.

Και από τις δέκα εθνικότητες, οι Αλγερινοί υπήκοοι έχουν το εισόδημα καθώς οι μέσοι μισθοί σε αυτή τη βορειοαφρικανική χώρα είναι περίπου 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 20%του μέσου μισθού ενός αιτούντος πήγε για Αίτηση Βίζας Σένγκεν.

Ο κατάλογος των άλλων χωρών που ξόδεψαν τα περισσότερα για αιτήσεις βίζας το 2022 ολοκληρώνεται με τη Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ταϊλάνδη, που δαπανούν 28,6, 22,5 και 16,6 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, τα Εμιράτα και οι Τυνήσιοι ξόδεψαν μαζί 28,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι Τυνήσιοι έλαβαν περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι είδαν περισσότερα χρήματα να καπνίζουν – 48.909 αιτήσεις που απορρίφθηκαν ή 3,9 εκατ. ευρώ ζημίες.