της Εύας Οικονομάκη

Στροφές ανεβάζει σταδιακά ο ελληνικός τουρισμός, με περισσότερους από 3,5 εκατ. επισκέπτες να έχουν δώσει τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επιλέγοντάς τη  για να περάσουν τις διακοπές τους. Μόνο τον Ιούλιο ταξίδεψαν σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς περίπου 2,4 τουρίστες.

Την προτίμησή τους στην Ελλάδα δείχνουν τόσο οι… πιστοί φίλοι της, όσο και ταξιδιώτες από χώρες που αναδεικνύονται σε πολλά υποσχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό δυνάμεις.

Η «χρυσή» 3άδα

Η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των χωρών που τροφοδοτούν με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία τα προκύπτουν από τα PLF (Passenger Locator Form-Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) που συμπλήρωσαν όλοι όσοι επέλεξαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας μέχρι και την 25η Ιουλίου. Περισσότεροι από 581 χιλιάδες είναι οι Γερμανοί που επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, παραμένοντας σταθερά οι πιο… πιστοί στον ελληνικό τουρισμό ταξιδιώτες.

Τη δυναμική της επιδεικνύει φέτος και η πολωνική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού και, βάσει των εκτιμήσεων, θα μπορούσε να επανέλθει στα επίπεδα του 2019, όταν τη χώρα μας είχαν επισκεφθεί 852 χιλιάδες Πολωνοί, δαπανώντας 416 εκατ. ευρώ. Μέχρι την 25η Ιουλίου στη χώρα μας είχαν ταξιδέψει περισσότεροι από 277 χιλιάδες τουρίστες από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Στην τρίτη θέση με τις top αγορές για τον ελληνικό τουρισμό βρίσκεται η Γαλλία (πάνω από 268 χιλιάδες), με τα μηνύματα που έρχονται από το Παρίσι να κάνουν λόγο για ισχυρή ζήτηση από το Παρίσι. Και μπορεί η γαλλική να είναι μία από τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο φέτος η Ελλάδα αποτελεί φέτος το καλοκαίρι τον αγαπημένο προορισμό των Γάλλων ταξιδιωτών.

Επιδεικνύουν δυναμική

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Ιταλία. Η ρουμάνικη αγορά εκτιμάται ότι θα είναι μία από εκείνες που θα κάνουν τη διαφορά τη φετινή, τόσο ρευστή, σεζόν. Με βάση τα στοιχεία, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ταξιδέψει είτε οδικώς είτε αεροπορικώς περισσότεροι από 180 χιλιάδες Ρουμάνοι, οι οποίοι αναδεικνύουν τη σημασία του οδικού τουρισμού για τη χώρα μας.

Σταθερά στις κορυφαίες αγορές-πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα παραμένει η Ιταλία, με τους ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα να δείχνουν σταδιακά τη δυναμική τους. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή τη χώρας μας είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 170 χιλιάδες Ιταλοί τουρίστες.

Οι… σύμμαχοι

Σε σημαντικό… σύμμαχο για την Ελλάδα εξελίσσεται και η Ολλανδία, με πάνω από 150 χιλιάδες ταξιδιώτες να έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ ανοδικός είναι και ο ρυθμός των κρατήσεων από τους Βούλγαρους τουρίστες (140 χιλιάδες). Σε υποτονικά επίπεδα κινείται ακόμη η βρετανική αγορά, καθώς μέχρι την 25η Ιουλίου στην Ελλάδα είχαν ταξιδέψει 140 χιλιάδες περίπου Βρετανοί, με τη συγκεκριμένη αγορά να ανεβάζει σταδιακά στροφές με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αν και δεν συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, φέτος η Τσεχία είναι μία από «δυνατές» αγορές που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 101 χιλιάδες Τσέχοι. Τη δεκάδα με τη «χρυσή» για τον ελληνικό τουρισμό 10άδα συμπληρώνει η Ελβετία, αφού πάνω από 96 χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές τους.