Μπορεί στην Ελλάδα η επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα να επικεντρώνεται στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές ωστόσο το ενδιαφέρον μονοπωλεί η εξέλιξη των κρατήσεων από τους μεγάλους tour operators, με το επόμενο εικοσαήμερο μάλιστα να θεωρείται καθοριστικό για τη φετινή ροή των αφίξεων. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει πραγματοποιηθεί το 60% τουλάχιστον των προκρατήσεων από τις βασικές τουριστικές χώρες, με προεξάρχουσες τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και τις χώρες της Σκανδιναβίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται εξάλλου ως λάτρεις του early booking.

Σύμφωνα με ξενοδόχους και τουριστικά γραφεία που βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τους ξένους tour operators, οι προκρατήσεις, η πληρωμή δηλαδή από τους πελάτες μέρους του ταξιδιωτικού πακέτου προκειμένου να “κλείσουν” τις διακοπές στο εξωτερικό, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως οι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα, καθώς οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας ή ακόμη και οι αυξημένες πληρότητες από τις αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ανατρέψουν το αρχικό προγραμματισμό. Ωστόσο, αν οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά, αυτό αποτελεί  ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα για την εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης και το πρώτο “κρας τεστ” για τον ελληνικό τουρισμό.

Προς το παρόν τα διαρκή ξένα αρνητικά δημοσιεύματα αναφορικά με το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας την επομένη των εκλογών δείχνουν να έχουν βάλει ανάχωμα στη ροή της ζήτησης. Οι πληροφορίες λένε πως η γερμανική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάση αναμονής, η Βρετανία εμφανίζει ικανοποιητικό ρυθμό (+8%) κυρίως λόγω της υποχώρησης του ευρώ έναντι της στερλίνας, ενώ πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από λιγότερο παραδοσιακές αγορές, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία (πάνω από 20%). Όσον αφορά τις σκανδιναβικές χώρες, εκτιμάται οτι ο αριθμός των επισκεπτών που θα έρθει φέτος στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα 2 εκατ.

Υπάρχουν όμως και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν είτε να απογειώσουν, είτε να προσγειώσουν τον τουρισμό. Το γεγονός  πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ είναι σε υψηλό επτά ετών, γεγονός που κάνει τα πακέτα για Τουρκία πιο ακριβά, πιθανόν να παίξει ρόλο στις προτιμήσεις των τουριστών. Όμως η επιστροφή της Αιγύπτου στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές διαμορφώνει νέες ισορροπίες.

Παρόλα αυτά, η ροή των κρατήσεων για Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, όταν την ίδια περίοδο οι αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας εμφάνιζαν διψήφια ποσοστά (20% με 25%), ενώ η άνοδος των κρατήσεων από Γαλλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες ξεπερνούσε το 15%. Τα χειρότερα νέα αυτή τη φορά έχρονται από τη ρωσική αγορά: σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι αφίξεις αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 20% και οι εισπράξεις κατά 30%.