Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πέντε μείζονα ζητήματα καλείται να διαχειριστεί στο εξής ο νέος υπουργός Τουρισμού, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να επιστρέφει, αφού φαίνεται ότι έχει πλέον «κλειδώσει» στη συγκεκριμένη θέση, και την Έλενα Ράπτη να αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, χρέη υφυπουργού Τουρισμού.

Μεσούσης της φετινής τουριστικής σεζόν, ο νέος υπουργός Τουρισμού θα κληθεί να αντεπεξέλθει σε 5 προκλήσεις:

1. Η πορεία της σεζόν

Σε μία σεζόν υψηλών προκλήσεων έχει αναδειχθεί η φετινή, με τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου ταξιδιώτη και τις απώλειες που μετρά μέχρι τώρα ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία, τη μία εκ των δύο βασικών πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, να έχουν οδηγήσει στην έναρξη της σεζόν σε αρκετές περιπτώσεις σε επιδόσεις κατώτερες των αρχικών προσδοκιών.

2. Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι η ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού. Στο νέο πλαίσιο βασικό ρόλο θα παίξει ο σαφής διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας από τις μεμονωμένες ενοικιάσεις ιδιωτών, με στόχο να μπει φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

3. Προβολή του ελληνικού τουρισμού

Η εύρεση κονδυλίων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό θα αποτελέσει μία ακόμη σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι φέτος διαπιστώθηκε ένδεια στην προώθηση της χώρας ως προορισμού στο εξωτερικό.

4. Ελλειψη προσωπικού

Ένα από τα πλέον κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου είναι η έλλειψη προσωπικού. Το 2022 μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφτηκε. Σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού με βάση του στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΕ) ανήλθαν σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, με τον αριθμό αυτό να έχει ανέβει περαιτέρω φέτος.

5. Φέρουσα ικανότητα των προορισμών

Η φέρουσα ικανότητα των προορισμών και η ανεπάρκεια των υποδομών αποτελούν δύο ακόμη από τα «καυτά» θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποτονικότητας που διαπιστώνεται στην έναρξη της σεζόν είναι το γεγονός ότι ακόμη και πρωτοκλασάτοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, με παράγοντες του τουρισμού να αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τη φέρουσα ικανότητα και την έλλειψη επαρκών υποδομών ως παράγοντες που συμβάλλουν στον περιορισμό της κίνησης.